Reportáže

Piráti si v dohrávce poradili s Kadaní a dostali se tak na první místo v tabulce

Napsal 06.10.2014 Miroslav Kučera
C h o m u t o v - V pondělí 6. října byla na pořadu dne dohrávka první ligy mezi Kadaní a Chomutovem. Domácí se dostali do dvoubrankového trháku, ale Piráti ve druhé třetině vyrovnali. Ačkoliv se domácí prosadili ještě jednou, Chomutovští vstřelili dvě další branky a připsali si tak tři body, které jim zajistili průběžné první místo v tabulce. Dosud vedoucí Třebíč má o jediný gól horší skóre při identickém počtu vstřelených branek.
1.kolo po 6.10.2014
KAD
3:4(2:1, 1:2, 0:1)
CHM
Kadaň
Strmeň – Mazanec, Opalek, Trefný, Stehlík, Mrázek, Tejnor, Szathmáry – Ton, Charousek, Račuk – L. Novák, Chlouba, J. Novák – Hammerbauer, Berlev, Kadlec – Chrpa, Hejcman, Škop
Chomutov
Kopřiva – Drtina, Rýgl, Šulák, Rutta, Skinner, Koma, Havel – D. Kaše, Růžička, Hovorka – Hřebejk, Kämpf, O. Kaše – Sikora, Gajovský, Šagát – Květoň, McGregor, Moore

Branky a nahrávky

Kadaň
5. Mrázek (L. Novák), 15. Chlouba (J. Novák, L. Novák), 25. Hejcman (Kadlec)
Chomutov
17. McGregor (Drtina, Hovorka), 25. O. Kaše (Koma), 34. Rýgl (McGregor, Gajovský), 52. D. Kaše (McGregor)

Statistiky

Vyloučení
4:4
Využití
0:2
V oslabení
0:0
Střely na branku
19:44
Diváci
1200

Shrnutí

První třetina přinesla asi nejhezčí hokej celého zápasu. Byl k vidění vyrovnaný zápas se spoustou šancí na obou stranách, obětavou hrou obran a rychlým bruslením. První příležitost si připravili hosté, domácí brankář Strmeň však Růžičkův pokus ukryl ve své rukavici. Po šancích na obou stranách kluziště se ujali domácí vedení. Jaroslav Mrázek se zjevil osamocen mezi kruhy a následnou kličkou nedal Kopřivovi v chomutovské brance šanci – 1:0. Kadaň dostala po vstřelené brance ještě větší sebevědomí, v následné přesilovce měla několik vyložených šanci, puk ho brankáře Pirátů však nedostala. Stejně tak nedokázali využít domácí borci využít velkou minelu hostí za svou brankou v 10.minutě. Piráti si pod vlivem výborně bruslícího domácího celku nedokázali připravit souvislejší tlak.

A tak inkasovali i podruhé. Branka padla téměř stejně jako tak první. Roman Chlouba byl sám před brankářem Kopřivou a kličkou ho překonal – 2:0. Překvapený favorit zápasu se do utkání dostal po faulu Antona Berleva. Na úplném konci přesilové hry tečoval tvrdou Drtinovu střelou od modré čáry za Strmeňova záda Bryan Mcgregor – 2:1. Po vstřelené brance Pirátů se hra vyrovnala a do šaten šli domácí s jednobrankovým vedením.

Do druhé třetiny nastoupilo jiné domácí mužstvo, než do první třetiny. Pohyb byl znatelně pomalejší, chuť jít do brány minimálně poloviční. Jakoby pauza domácímu celku uškodila. Chomutov byl díky tomu v tlaku, který vyústil ve vyrovnávací branku. Ondřej Kaše tečoval Komovu střelu od modré čáry a šťastně překonal Strmeně – 2:2. Radost z vyrovnávací branky trvala Pirátům jen 9 vteřin. Darek Hejcman se ihned po buly dostal za chomutovskou obranu a překonal vyjetého Kopřivu – 3:2.

V druhé polovině prostřední periody byl tým Pirátů v mírném tlaku, nedokázal si připravit vyloženou šanci, přesto odstřeloval domácího gólmana z každé pozice. A vyrovnání přišlo ve 34.minutě. Na 3:3 překonal domácího gólmana Martin Rýgl. Kadaň se po zbytek třetiny srdnatě bránila, přežila i oslabení díky špatnému střídání. Do šaten se šlo tedy za vyrovnaného stavu.

Domácí získali na začátku poslední třetiny výhodu 5 proti 3, která trvala 63 vteřin. Kadaň si připravila jednu slibnou šanci, zbytek času Piráti bez problémů ubránili. Oba týmy si dokázaly připravit pár slibných šancí, oba brankáři však byli bezchybní. Poslední branka zápasu padla v 52.minutě při vyloučení domácího Opalka. Na konečných 3:4 otočil skóre zápasu David Kaše.

Domácí se do žádného závěrečného tlaku nedostali, nepodařilo se jim ani ohrozit hostujícího gólmana, a tak po výhře 4:3 brali z dohrávky prvního kola všechny body chomutovští Piráti.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Beck (Kadaň): „Zápas měl náboj a nasazení. Měl momenty, kdy jsme byli lepší my, následně nás zmáčkli Piráti. Určitě rozhodla druhá třetina, k tomu bych se nechtěl vracet. V momentě kdy jsme vedli 2:0 a 2:1, tak jsme přestali hrát a tam se projevila ta zkušenost podržet kotouč, nebát se něco vymyslet. Zbytečně jsme se zbavovali kotouče a pouštěli Piráty do tlaku a měli jsme problémy, i když tam nebyly úplně vyložené šance. Soupeř se dostal do hry a měli jsme s tím problém. Paradoxně rozhodla branka ve třetí třetině, nahozená v přesilovce. My jsme se zvedli a Piráti už se netlačili dopředu. Hráli jsme aktivně, byly tam střely a šance. Je to škoda, ale nesmí nás to rozhodit a musíme se koncentrovat na další zápasy.“

Aleš Totter (Chomutov): „Já si myslím, že pro oba týmy, když jsou v jedné soutěži, mentálně těžký zápas. My jsme nechytli začátek a pustili jsme soupeře do dvoubrankového vedení. Myslím si, že nám strašně pomohl ten kontaktní gól. Byli jsme tedy v kontaktu. Poté vyrovnáme na 2:2 a zase dostaneme dolů svou nekoncentrovaností, že během následujícího střídání dostaneme na 3:2. Naštěstí jsme vyrovnali. Myslím si, že zápas rozhodly speciální formace a že jsme ubránili oslabení tři na pět a čtyři na pět. Zápas jsme rozhodli v přesilovkách a závěr jsme, až na jednu drobnost, odehráli výborně. Je to strašně cenné vítězství, protože jsme byli jasný favorit a to se nehraje dobře. Domácí hráči byli vyhecovaní a jsem rád, že to bylo korektní z obou stran a myslím si, že i rozhodčí to zvládl.“

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov