This text will be replaced


Reportáže

Piráti porazili vedoucí Liberec v prodloužení, po reprezentační pauze bodovali ve všech pěti dosavadních zápasech

Napsal 20.11.2015 Marcel Holl
C h o m u t o v - V rámci 21. kola Tipsport extraligy hostili Piráti na domácím ledě vedoucí Liberec. Skóre otevřel David Květoň, jenže liberecký Petr Jelínek dvěma přesilovkovými góly ve druhé třetině otočil vývoj utkání na stranu hostí. Hned na počátku třetí části se podařilo Chomutovu srovnat, trefil se Kanaďan Brett Skinner. V dalším průběhu gól nepadl, a tak muselo rozhodnout prodloužení, které po 62 vteřinách ukončil Roman Červenka a zajistil Pirátům druhý bod z bitvy s lídrem tabulky.
21.kolo pá 20.11.2015
CHM
3:2p(1:0, 0:2, 1:0 - 1:0)
LIB
Chomutov
Kopřiva – Skinner, Rutta, Jánošík, Harant, Pereťagin, Šidlík, Dlapa – Tomica, Červenka, Pospíšil – Vondrka, Růžička, D. Květoň – Hřebejk, Kämpf, Hovorka – Sklenář, Chlouba, Veselý.
Liberec
Schwarz – Ševc, Šimek, Derner, Havlín, Výtisk, Plutnar, Říha – Birner, Vampola, Řepík – Radivojevič, Bulíř, Bakoš – Krenželok, Jelínek, Valský – Vlach, Lakatoš, Špaček.

Branky a nahrávky

Chomutov
10. D. Květoň (Růžička, Rutta), 41. Skinner (Červenka), 62. Červenka (Pospíšil)
Liberec
29. Jelínek (Bulíř, Ševc), 35. Jelínek

Statistiky

Vyloučení
3:5
Využití
0:2
V oslabení
0:0
Střely na branku
23:31
Střely zblokované
8:6
Hity
21:18
Vhazování
26:21
Diváci
5 041
Rozhodčí
Šindler, Souček – Jelínek, Pešek

Shrnutí

Piráti se papírově lepšího soupeře nezalekli a hned v úvodu to dokazovali. Domácí byli jednoznačně aktivnější a vytvořili si několik zajímavých šancí. Jan Rutta zkoušel nadvakrát překonat Marka Schwarze v liberecké brance, ale ani jednou neuspěl. Následně Roman Červenka ukázal kousek ze svého umění. Pohrál si s kotoučem a poté rychlou střelou zápěstím trefil boční síťku Schwarzovy brány. Chvilku poté se David Květoň protáhl kolem obrany hostů, ale zakončení mu nesedlo a klec neohrozil.

V desáté minutě začal útočnou akci Vladimír Růžička mladší, jenž se podél pravého mantinelu protáhl kolem liberecké obrany, dostal se až za branku, odkud poslal kotouč před brankoviště. Puk našel hůl Davida Květoně, který z těsné blízkosti překonal Marka Schwarze a připsal si druhou trefu v letošní Tipsport extralize - 1:0. Hned o minutu později mohli Piráti navýšit skóre. Jakub Sklenář dostal přesnou přihrávku mezi liberecké obránce, ale nezakončil přesně.

V šestnácté minutě začala po provinění Michala Řepíka první přesilovka domácích. Piráti ve druhé části početní výhody Liberecké svírali, z čehož vyplynula šance Michala Vondrky, který pálil na bránu, ale kotouč se zřejmě od bruslí Adama Jánošíka odrazil na zadní mantinel. Do konce úvodního dějství se ani jeden z celků nedostal do výraznější šance, a tak odešly oba týmy do šaten za stavu 1:0 z pohledu domácích.

Začátek druhé třetiny se nesl ve stejném duchu jako celá první perioda. Piráti vytvářeli tlak a vykoledovali si přesilovou hru. V pořadí druhá přesilovka domácích se Chomutovským moc nepovedla a Liberec neměl problém se po nepovedených pokusech osvobodit. Šest vteřin před vypršením trestu Martina Ševce se dostal za obranu Pirátů Branko Radivojevič, který trefil pouze připravený beton Miroslava Kopřivy.

Ubráněné oslabení nakoplo hosty, kteří začali následně tlačit na lajny Pirátů. Dvouminutový trest dostal Štěpán Hřebejk, jenž u mantinelu dohrál jednoho z Libereckých. Tygři přesilovou hru deset vteřin před vypršením využili a srovnali stav utkání. Branko Radivojevič si vyměnil kotouč s Martinem Ševcem a následnou střelu z kruhu Miroslav Kopřiva vyrazil pouze před sebe, kde se z předbrankového prostoru prosadil Petr Jelínek - 1:1.

Po inkasovaném gólu se hra přelévala ze strany na stranu bez větších šancí. Ve třicáté čtvrté minutě se provinil Tomáš Pospíšil a nabídl tím Tygrům další přesilovou hru. I druhou přesilovku Liberečtí využili. Martin Bakoš přihrál na Michala Bulíře, jehož střelu Miroslav Kopřiva vykopl, ale pouze na hůl Petra Jelínka, který svou druhou trefou v zápase otočil vývoj - 1:2. V osmatřicáté minutě dostali početní výhodu i domácí, ti ji ani po oddechovém čase využít nedokázali. Do šance se dostal v levém kruhu osamocený Roman Červenka, jenž mířil vedle. Odpískaný ofsajd, zlomená hůl a nepřesná přihrávka stála Piráty pásmo. Týmy odešly do kabin a Piráti šli do třetí periody s jednobrankovým mankem.

Piráti do posledního dějství skvěle vstoupili. Již v jednačtyřicáté minutě se po přihrávce od Romana Červenky dostal ke střele Brett Skinner, který z kruhu pro vhazování našel skulinku nad ramenem libereckého brankáře - 2:2. V dalším průběhu útočili hosté. Jakub Valský vyzkoušel rychlou střelou hned po buly pozornost Miroslava Kopřivy, který si vzápětí připsal ještě několik úspěšných zákroků. V sedmačtyřicáté minutě Branko Radivojevič z mezikruží vystřelil, Miroslav Kopřiva úspěšně zasáhl, ale puk se dostal k Michalu Bulířovi, který však nedokázal zastrčit kotouč za vyjetého brankáře Pirátů. Ve stejné minutě dostal menší trest Lukáš Krenželok a Piráti měli k dispozici další početní výhodu. Všechny pokusy Chomutovských byly minuly cíl a Liberec neměl problém celé oslabení v klidu ubránit.

V polovině třetiny Tomáš Pospíšil našel Romana Červenku, který z těsné blízkosti přestřelil libereckou klec. Další útočnou akci začal Jakub Sklenář, jenž byl ve středním pásmu podražen Radimem Šimkem, který odpykal menší trest. Střela Adama Jánošíka prolétla okolo liberecké brány a poté vyhnala Piráty do středního pásma. Možnost změnit skóre měl Jan Rutta postavený mezi kruhy, ale trefil pouze připraveného Marka Schwarze. Početní výhoda skončila a Tygři se vrátili do pěti.

Od pětapadesáté minuty tlačili Piráti po rozhodující brance. Nejprve David Květoň našel křižnou přihrávkou najíždějícího Vladimíra Růžičku, který nechal vyniknout brankářskou jedničku Liberce. Roman Červenka se vzápětí protáhl za obranu hostů a forhendovým pokusem trefil pouze hruď gólmana. Dvě minuty a třináct vteřin do závěrečné sirény Piráti dali Liberci dobrou příležitost rozhodnou, když byli na ledě v šesti, za což odpykal trest Petr Šidlík. Domácím se oslabení povedlo a s jistým Miroslavem Kopřivou za zády zbytek normální hrací doby zvládli bez inkasovaného gólu.

Za stavu 2:2 muselo o vítězi rozhodnou prodloužení, které skončilo ještě dříve, než pořádně začalo. V čase 61:02 Tomáš Pospíšil našel najíždějícího Romana Červenku, který nejprve trefil Marka Schwarze, ale na druhý pokus dostal kotouč za ležícího brankáře Tygrů - 3:2. Piráti si v zápase s prvním týmem tabulky připsali dva body. Hvězdami utkání se stali Petr Jelínek, jenž vstřelil dva góly, a Roman Červenka, který na jeden gól přihrál a v prodloužení rozhodl utkání.

Ohlasy trenérů

Vladimír Růžička starší (Piráti Chomutov): „ Liberec je hodně kvalitní mužstvo a je vidět, že hrají v pohodě. První třetina byla dobrá, jenže skončila jenom 1:0. Ve druhé jsme dělali hodně chyby a Liberec otočil zápas. Za výsledek 2:2 můžeme být rádi, protože myslím, že Liberečtí tam ještě dvakrát do prázdné branky nedali a prodloužení je o štěstí. Ale jsme rádi, že jsme utkání dohráli do vítězného konce.“

Filip Pešán (Bílí Tygři Liberec): „Věděli jsme, že Piráti jsou urputní, hrají dobře dozadu, mají nebezpečné brejky a útočníky, což se potvrdilo. Od nás byla první třetina hodně slabá, mohli jsme klidně dostat víc než jeden gól. Ve druhé periodě jsme se zvedli, měli jsme převahu a třetí byla hodně vyrovnaná, takže myslím, že remíza po šedesáti minutách byla spravedlivá. Prodloužení rozhodl skvělý domácí útočník Roman Červenka, který zřejmě táhne Chomutov.“

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov