This text will be replaced


Reportáže

Piráty vyrovnání nezlomilo, Avangard se musel před Chomutovskými sklonit

Napsal 29.07.2015 Antonín Domanický, David Panuška
C h o m u t o v - Piráti začali sezónu proti velkoklubu z ruského Omsku. Góly viděla téměř vyprodaná SD ARÉNA až ve druhé třetině. V rozmezí třiadvaceti sekund se prosadili kapitán Michal Vondrka a obránce Radek Havel. Hosté sice ve třetí třetině vyrovnali, ale Piráti přidali další dva zásahy. Na vítězství domácího souboru už nic nezměnil ani gól Pavla Valentěnka tři minuty před koncem normální hrací doby.
přát. st 29.7.2015
CHM
4:3(0:0, 2:0, 2:3)
AVG
Chomutov
Kopřiva – Szathmáry, Tejnor, Drtina, Havel, Kranjc, Šidlík, Jánošík, Rýgl – Chlouba, Hřebejk, Dušek, Račuk, L. Květoň, Tomica, Sklenář, Růžička ml., Pospíšil, Vondrka (C), D. Květoň, Hovorka.
Omsk
Furch (32. – 39. Kostin) – Ahnelöv, Vasiljev, Valentěnko, Kuljaš, Kulik, Miščenko, Gončarov – Rasskazov, Sobotka, Kurjanov, Širokov, Popov, Paršin, Kuljaš, Machanovskij, Pěrežogin, Zubov, Pjanov, Gluchov, Kazakov, Michejev, Fišenko.

Branky a nahrávky

Chomutov
29. Vondrka (Jánošík, Pospíšil), 29. Havel (Račuk), 48. D. Květoň (Sklenář, Jánošík), 55. Hřebejk (Chlouba)
Omsk
41. Ahnelöv (Pěrežogin, Sobotka), 46. Kuljaš (Kulik), 57. Valentěnko (Paršin, Sobotka)

Statistiky

Vyloučení
7:6
Využití
1:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
21:29
Diváci
5028
Rozhodčí
Turčan, Hlinka – Danylec, Kokrment

Shrnutí

Po zahájení prvního přípravného utkání Pirátů se k první nebezpečnější šanci dostal za Omsk hrající Sobotka. Po průniku do útočné třetiny zvolil bekhendové zakončení nad bránu. Krátce poté následovala přesilová hra Pirátů. V ní však domácí ránu Dominika Furcha výrazněji neohrozili. Na druhé straně se pokusil propálit hradbu těl Ahnelöv, avšak domácí obránci puk zblokovali. Za Piráty poprvé hrající Kranjc následně vyslal tvrdou ránu od modré a prověřil připravenost českého brankáře Avangardu.

Hru s jedním hráčem navíc si vyzkoušel i ruský celek. Nebezpečný Michejev zkusil zblízka střelu k bližší tyči, brankář Kopřiva ale potěšil příznivce Pirátů pohledným zákrokem. Ve druhé polovině třetiny předvedl hezkou akci Pospíšil, který našel dobře najíždějícího Sklenáře. Furch se musel po pokusu bývalého spoluhráče velmi ohánět. Dvě minuty před odchodem do šaten se během přesilovky mohl prosadit Vladimír Růžička mladší. Jeho zakončení z hranice brankoviště ovšem zamířilo příliš vysoko.

Od začátku druhé periody měl Avangard příležitost v podobě početní výhody. Během ní nebezpečně dorážel Zubov, ovšem Kopřiva měl vše pod kontrolou. Chomutovský gólman se musel ohánět i proti Pjanovově šanci, který zvolil střelu po zemi. Po delší době se ozvali také Piráti a to hezkým průnikem Duška, který nestihl včas zakončit. Po ošklivém faulu na Davida Květoně se dostali Piráti do početní výhody. Jánošíkovu ránu od modré usměrnil do brány MICHAL VONDRKA - 1:0. Tradiční pokřik „ještě jeden“ se tentokrát proměnil v realitu během chvilky. Po vyhraném vhazování v obranném pásmu Omsku se do střely opřel RADEK HAVEL a síť v rohu branky se zavlnila -2:0.

Krátce po druhém gólu se na hřišti přiostřilo, což mělo za následek zaplněnou trestnou lavici na obou stranách, včetně početní výhody Pirátů. Během ní pálil těsně nad horní tyč Růžička, Lukáš Květoň následně trefil náruč Furcha. Českého gólmana v polovině třetiny nahradil v jeho svatyni Denis Kostin. Toho prověřil pět minut před koncem druhé části aktivní Dušek střelou do betonu. V závěru třetiny ohrožovali hráči Omsku Kopřivu, avšak ani jednou se puk nedostal do sítě.

Na začátku třetí třetiny si připravili krásnou kombinaci hráči Omsku. Na konci série rychlých přihrávek stál JONAS AHNELÖV - 2:1. Odpovědět mohl krátce poté Hřebejk, který se natahoval po nahrávce před bránou a poslal puk těsně mimo tři tyče opět hájené Dominikem Furchem. Omsk ale nepolevoval v náporu. Tyčku nejprve označkoval Kulik, vzápětí ho napodobil Gončarov. Úspěšným střelcem byl až DENIS KULJAŠ, jemuž se povedlo dostat odražený puk do branky – 2:2. Piráti se následně ubránili přesilovkovému tlaku a vyrazili kupředu. Sklenář na sebe upoutal pozornost a přenechal přesně mířícímu DAVIDU KVĚTOŇOVI - 3:2.

Ruský celek se snažil vrátit zpět do hry. Narážel ale na domácí obranu v čele s Kopřivou, který precizně zachytil dělovku Rasskazova. Nakonec se radovali Piráti, když čtvrtý gól v síti Avangardu zařídil ŠTĚPÁN HŘEBEJK - 4:2. Hosté si ale počkali na další přesilovou hru a v ní se o Kopřivovo vyrážečku trefil PAVEL VALENTĚNKO - 4:3. Zbývalo jen něco málo přes minutu hry a Omsk zkusil hru bez brankáře. V ní se málem prosadil nehlídaný Sobotka, ale Piráti se ubránili a získali na úvod přípravy cenný skalp ruského velkoklubu.

Ohlasy trenérů

Vladimír Růžička (Piráti Chomutov): „Omsk byl soupeř, který nás hodně prověřil. Je konec července a my jsme teprve necelé tři týdny na ledě. Hráči ovšem předvedli velmi dobrý výkon. Utkání bylo velmi vyrovnané. Byly momenty, kdy nás Avangard přehrával. Zkrátka ukázali kvalitu. Mají kvalitní hráče. Ale od našeho mužstva byla v zápase vidět velká bojovnost. Bylo dobře, že jsme v situaci, kdy soupeř srovnal, nezmatkovali a podařilo se nám dotáhnout zápas do vítězného konce.“