Reportáže

Piráti ani ve druhém zápase na Liberec nestačili, prohráli stejným poměrem

Napsala 17.03.2016 Kateřina Kundertová
L i b e r e c /C h o m u t o v - Piráti odehráli i druhé venkovní utkání čtvrtfinálové série proti Liberci bez bodu. Chomutovští šli v první třetině během přesilové hry do vedení zásluhou parádní trefy Bretta Skinnera. Prostřední dějství se vydařilo více domácím, za které skórovali Branko Radivojevič a Martin Bakoš. V poslední periodě potvrdili výhru Liberce Petr Jelínek a v samotném závěru Martin Ševc.
ČF2 čt 17.3.2016
LIB
4:1(0:1, 2:0, 2:0)
CHM
Liberec
Lašák – Šimek, Ševc, Mojžíš, Derner, Vitásek, Výtisk, Plutnar – Bakoš, Vampola, Radivojevič – Řepík, Bulíř, Birner – Valský, Jelínek, Krenželok – Stránský, Lakatoš, Vlach – Ordoš.
Chomutov
Kristan – Skinner, Rutta, Trejný, Tejnor, Peretiagin, Šidlík, Dlapa, Blaha – Račuk, Červenka, Tomica – Květoň, Ružička, Vondrka – Hřebejk, Kämpf, Sklenář – Kaše, Ölvecký, Dušek.

Branky a nahrávky

Liberec
23. Radivojevič (Stránský), 30. Bakoš (Bulíř, Radivojevič), 44. Jelínek (Krenželok), 59. Ševc
Chomutov
20. Skinner (Červenka, Růžička)

Statistiky

Vyloučení
12:8
Využití
1:1
V oslabení
1:0
Střely na branku
31:28
Střely zblokované
9:5
Hity
31:13
Vhazování
35:30
Diváci
7412
Rozhodčí
Hodek, Hejduk – Lhotský, Svoboda
Vyšší tresty
Ševc (LIB) - 10 minut (nesport. chování)

Shrnutí

Stejně jako ve středu předcházela úvodnímu buly druhého čtvrtfinále velkolepá světelná show, které přihlížela opět zaplněná Home Credit Aréna. V té to ale pořádně zahučelo už v 5. minutě, kdy se sražené nahození Ölveckého odrazil mezi kruhy k volnému Jakubu Sklenářovi. Ten zakončoval z ideální pozice, Lašák ale proti jeho ráně příklepem skvěle zasáhl.

Další ošemetnou situaci musel liberecký gólman řešit v polovině první periody. Tejnor vypálil od modré čáry a kotouč se zastavil v blízkosti domácí klece, kde se ho za Lašákova záda snažili dorazit nepříjemní hosté. Slovenský brankář však všem pokusům odolal. První opravdu vyloženou šanci domácího celku si vypracoval Branko Radivojevič, který jel sám na Kristana, jenž ale projektil zkušeného Tygra zlikvidoval.

Vzápětí darovali Piráti šelmám dvojnásobnou početní výhodu, v níž měl obrovskou příležitost Bakoš. Ten po přihrávce Radivojeviče zakončoval takřka do prázdné brány, jenže si dal až moc na čas, a tak se Kristan proti jeho pokusu stihl přesunout. Následující přesilovka na druhé straně už branku přinesla. Červenkův přízemní pokus sice skončil na tyči. O pár okamžiků později ale ten samý hráč nabil na střelu z první Brettu Skinnerovi, který z pravého křídla sedmadvacet vteřin před první sirénou otevřel skóre – 0:1.

Na začátku druhé třetiny domácím příznivcům hodně zatrnulo poté, co Lašák rozehrál zpoza brány přesně na hokejku jednoho z napadajících útočníků Chomutova. Vzápětí však svou chybu napravil a tygřím skokem lapil ránu hostujícího hráče. Pak ale přišla další velká komplikace. Martin Ševc totiž způsobil vysokou holí krvavé zranění v obličeji Romana Červenky, což znamenalo čtyřminutový pobyt na trestné lavici.

Z něho však Liberečtí vytěžili maximum! Dvojice Jan Stránský-Branko Radivojevič vyrazila do rychlého protiútoku, který druhý jmenovaný zakončil z velkého úhlu střelou po ledě. Ačkoliv se zdálo, že pokus slovenského útočníka nepředstavuje pro Kristana žádné nebezpečí, opak byl pravdou. Chomutovskému brankáři totiž puk proklouzl mezi betonem a tyčí – 1:1.

Obrat ve skóre dokonali Tygři v početní výhodě. Radivojevič křižným pasem oslovil Bulíře, jehož projektil sice ke strážci chomutovské svatyně nedoputoval. Puk se však odrazil na hůl Martina Bakoše a ten ho pohotovou dorážkou dopravil za Kristanova záda – 2:1.

Do další dobré šance se ve vlastním oslabení dostal Valský. Ten se dokonce objevil sám před Kristanem, jeho blafák ale mířil mimo tři tyče. Krátce před přestávkou museli Tygři podobně jako Chomutov v první části čelit dvojnásobnému oslabení. Tomu ale úspěšně odolali, a tak si do třetího dějství přenesli těsný jednobrankový náskok.

A po přestávce šelmy vedení ještě navýšili. Parádní souhru Lukáše Krenželoka s Petrem Jelínkem vyrazil Kristan jen do Michala Vondrky, od nějž se kotouč odrazil za brankovou čáru – 3:1.

S velmi překvapivým tahem se Piráti vytasili v přesilovce osm minut před koncem. Hostující střídačka si vyžádala oddechový čas, po kterém Kristan zůstal na střídačce a jeho spoluhráči se tak snažili o zvrat se šesti bruslaři v útočném pásmu. Nejblíže ke gólu měl však Petr Vampola, jenž se pokusil odkrytou bránu trefit. Jeho pokusu chybělo jen pár centimetrů.

Definitivní pojistku přidaly šelmy až v samotném závěru. Krenželok vybojoval kotouč pro Martina Ševce, který svižnou střelou zápěstím procedil puk skrz výstrojí chomutovského gólmana. Puk se sice zastavil na čáře, ale liberecký bek včas přispěchal a doslova dostrkal puk do chomutovské svatyně – 4:1. Liberečtí tak po čtyřiadvaceti hodinách opět porazili Piráty a zvýšili své vedení v sérii na 2:0.

Ohlasy trenérů

Filip Pešán (Bílí Tygři Liberec): Těžké utkání, které po většinu času bylo vyrovnané. Soupeř hrál velmi organizovaně, ale my jsme si dobře počkali. V některých pasážích jsme měli i štěstí. Na druhou stranu se často stávalo, že naše šance skončily na brankové čáře a nespadly tam. Pak se karta začala obracet a my jsme za svoji trpělivost byli odměněni druhým bodem v sérii.

Vladimír Růžička (Piráti Chomutov): Myslím si, že jsme odehráli kvalitní utkání. Měli jsme to dobře rozehrané. Z mého pohledu rozhodla naše neproměněná šance za stavu 1:0 pro nás, kdy jsme nedali gól do prázdné brány. Jinak naši hráči bojují a hrají nad svoje možnosti. Trochu se projevuje, že máme ve svém středu kluky, kteří hrají play-off poprvé a to je znát.

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov