Reportáže

Novodobý klubový rekord! Piráti ve vyrovnaném utkání přetlačili Liberec v nájezdech

Napsal 18.09.2016 Kateřina Kundertová, David Panuška
C h o m u t o v - V rámci pátého kola Tipsport extraligy přijel na led dosud neporaženého Chomutova Liberec. Poslední mistr inkasoval jako první, protože se prosadil z úniku Vladimír Růžička. Hostům se ve druhé třetině i díky dvojnásobné přesilovce povedlo otočit. Domácí se do utkání vrátili ve třetí třetině, kdy v přesilovce skóroval Michal Poletín. V nájezdech pak byli šťastnější Piráti, kteří vyhráli popáté za sebou, což se jim v extralize povedlo poprvé.
5.kolo ne 18.9.2016
CHM
3:2sn(1:0, 0:2, 1:0 - 0:0)
LIB
Chomutov
Laco – Rutta, Skinner, Flemming, Dlapa, Valach, Kudělka, Mrázek – Račuk, Huml, Vondrka – Skokan, Růžička, Tomica – Koblasa, Kämpf, Poletín – Hřebejk, Kaše, Šťovíček
Liberec
Will – R. Šimek, Ševc, Mojžíš, Derner, Plutnar, Vitásek, Pyrochta – Svačina, Bulíř, Radivojevič – Bartovič, Jelínek, L. Krenželok – J. Stránský, Bližňák, D. Špaček – Lakatoš, J. Mikyska, Ordoš

Branky a nahrávky

Chomutov
9. V. Růžička (Skokan), 48. Poletín (Vondrka, Rutta), rozh. náj. V. Růžička.
Liberec
32. Derner (Ordoš, J. Mikyska), 39. Svačina (Radivojevič, Bulíř).

Statistiky

Vyloučení
8:7
Využití
1:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
24:30
Střely zblokované
13:7
Hity
16:8
Vhazování
35:30
Rozhodčí
Hejduk, R. Svoboda – Lhotský, J. Svoboda.

Shrnutí

První šanci zápasu si vytvořili hosté, když Vladimír Svačina z mezikruží nastřelil rameno chomutovského brankáře. O chvíli později byl v další dobré příležitosti Branko Radivojevič, ale ani on na Jána Laca nevyzrál. V 9. minutě se radovali Piráti. Dávid Skokan poslal výborný oblouček na Vladimíra Růžičku, který ujel liberecké obraně a překonal Romana Willa střelou mezi ruku a tělo – 1:0.

V polovině třetiny měl dvě obrovské šance navrátilec do sestavy Štěpán Hřebejk. Nejprve neuspěl z pravé strany a poté v samostatném úniku neprostřelil výborně zasahujícího libereckého brankáře. V dalším průběhu třetiny se oba celky soustředily spíše na defenzivní část. V 18. minutě Brett Flemming zastavil Michala Bulíře při samostatném úniku nedovoleným způsobem. Nařízené trestné střílení faulovaný útočník neproměnil.

Na začátku druhé třetiny měl Liberec minutu a půl dlouhou přesilovku pět na tři, při které byla největší šancí nastřelená tyč. V dalším průběhu si oba celky vyzkoušely přesilovou hru, ale ani jeden neuspěl. Ve 28. minutě měli Piráti možnost necelých třicet vteřin dvounásobné přesilovky, ve které byl před odkrytou bránou Petr Koblasa, jenž přestřelil.

V polovině střetnutí Liberec vyrovnal. Po velkém tlaku v obranném pásmu domácích Jan Ordoš napálil kotouč na modré, těsně před chomutovským brankářem puk tečoval Lukáš Derner – 1:1. Ve 38. minutě vyslal Michal Poletín do útoku Michala Vondrku, který prověřil pozornost Romana Willa. Ve stejné minutě šli Piráti po dvou faulech znovu do třech, což Liberec potrestal. Branko Radivojevič našel křížnou přihrávkou Vladimíra Svačinu, který rychlou střelou k tyči překonal Jána Laca – 1:2.

Poslední třetina začala šancí Mária Bližňáka, jenž ujel po levé straně a selhal až v zakončení. V přesilové hře našel David Kämpf před bránou volného Petra Koblasu, který nedokázal usměrnit kotouč za libereckého brankáře. Ve 48. minutě zaznamenal vyrovnávací branku Michal Poletín, ke kterému se odrazil kotouč vyslaný Brettem Skinnerem – 2:2.Po vstřelené brance si Liberec vytvořil pár fází, kdy měl značný tlak, k brance to ale nevedlo. Za vyrovnaného stavu dospělo utkání do pětiminutového prodloužení.

Na straně hostů měl nejvýraznější šanci Bulíř. Mezi domácími zaváhali Kämpf a Rutta. Sérii samostatných nájezdů začali Krenželok a Vondrka, kteří neuspěli stejně jako Svačina v další sérii. Rozhodující nájezd proměnil Vladimír Růžička, čímž si připsal druhou branku v zápase – 3:2sn.

Ohlasy trenérů

Jan Šťastný (Chomutov): „My jsme do utkání chtěli vstoupit aktivně, vstřelit první branku, což se nám podařilo. Sice jsme se uklidnili, ale soupeř byl od té doby lepší. Ve druhé třetině jsme soupeře nastartovali naší obrovskou nedisciplinovaností. Ve třetí třetině jsme chtěli hrát více na kotouči, všechno směřovat na bránu, abychom vyrovnali. To se nám nakonec v přesilovce podařilo. Nájezdy už jsou loterie. Jsme rádi za bonusový bod, ale nebyli jsme lepší.“

Filip Pešán (Liberec): „Odehráli jsme bojovný zápas s obrovským množstvím neproměněných šancí. Za čtyř samostatných nájezdů, které jsme proti Chomutovu jeli, jsme třikrát netrefili branku. S tím se zápas špatně vyhrává, a proto jsme získali pouze bod.“

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov