Reportáže

Piráti zvítězili venku po šesti porážkách, Zlín porazili nejtěsnějším rozdílem

Napsal 20.11.2016 David Panuška
C h o m u t o v/ Z l í n - Chomutovští hokejisté odjeli k utkání 23. kola Tipsport extraligy do Zlína, kde chtěli ukončit negativní venkovní sérii. Na stadionu Luďka Čajky začali skvěle, hned v první minutě se prosadil David Kämpf. Svěřenci Vladimíra Růžičky navýšili vedení krátce po uplynutí poloviny utkání, v první přesilovce se prosadil Michal Poletín. Zlínu se sice devět sekund před koncem druhé třetiny povedlo snížit, ale k vyrovnání již nedošlo. Piráti vyhráli 2:1 a vezou ze Zlína všechny body poprvé od sezóny 1960/1961.
23.kolo ne 20.11.2016
ZLN
1:2(0:1, 1:1, 0:0)
CHM
Zlín
Kašík – Marušák, Bořuta, Kotvan, Horák, Holomek, Žižka – Bukarts, P. Holík, Říčka – Šťastný, R. Vlach, O. Veselý – J. Ondráček, Maruna, Kubiš – Honejsek, Chytil, Goiš
Chomutov
Laco – Kudělka, Flemming, Skinner, Valach, Dlapa, Mrázek, Chalupa – Tomica, Huml, Vondrka – Poletín, Kämpf, Koblasa – Skokan, Račuk, Hřebejk – Lauko, Šťovíček, Hlava

Branky a nahrávky

Zlín
40. Žižka (Šťastný, R. Vlach)
Chomutov
1. Kämpf (Vondrka), 32. Poletín (Huml, Vondrka)

Statistiky

Vyloučení
3:5
Využití
0:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
27:22
Střely zblokované
21:3
Hity
13:10
Vhazování
37:37
Diváci
4092
Rozhodčí
Mrkva, Pešina – Barvíř, Blümel

Shrnutí

Piráti se dostali do vedení hned v první minutě. David Kämpf najel s pukem do pásma, posunul jej Michalu Vondrkovi a postavil se před branku. Tam následně dostal přihrávku a s bekhendovým zakončením uspěl. V šesté minutě mohlo být vyrovnáno, ale Pavel Kubiš nedokázal trefit prázdnou branku.

Aktivita na obou stranách pokračovala. Nejdříve Kašík zneškodnil pokusy Marka Račuka a Štěpána Hřebejka. Na druhé straně Robert Říčka napálil tyčku. Ševci si v závěru třetiny zkusili přesilovku, ale tu nevyužili a nic velkého nevymysleli. Druhou výhodu si pak přenesli do třetiny prostřední.

Zlín nastoupil do druhé třetiny aktivně a chomutovské hokejisty tlačil. Tomáš Žižka se prodral po levé straně až do branky, kde ale bekhendem nepřekonal skvěle zasahujícího Laca. Přišla tak šance hostů, kteří mohli navýšit své vedení. David Kämpf v oslabení skvěle napadal a puk dostal k Michalu Vondrkovi. Ten s ním projel až před Kašíka, jehož kličkou ovšem nepřekonal.

Těsně po polovině utkání si Piráti zahráli první přesilovou hru. Ivan Huml si zpoza branky najel do brankoviště, kde se společně s Michalem Poletínem postaral o druhou branku. Na konci akce byl útočník s číslem 33. Piráti byli poté aktivnějším celkem. Minutu před druhou sirénou soupeře zatlačili, ale střela Ondřeje Dlapy z pravého kruhu skončila v rukavici pozorného Kašíka. Branky se devět sekund před koncem druhé části dočkali domácí, Tomáš Žižka ujel po levé straně a tvrdou střelou z kruhu překonal Laca poprvé v utkání.

Domácí mohli hned na začátku třetiny vyrovnat, ale v dobré pozici se jeden z domácích neprosadil. O pár minutek později se ve vyložené šanci objevil Petr Koblasa. Ten dostal od Bretta Skinnera puk před branku, kde ale skvělého Kašíka nepřekonal. Piráty čekala druhá přesilovka. Jedinou zajímavou střelou se prezentoval Juraj Valach, kterého ale vychytal Libor Kašík.

Zlínští v závěru utkání tlačili a pokoušeli se vyrovnat. Téměř dvě minuty kombinovali, ale proti pěti bránícím hráčům se jim skórovat nepovedlo. Bukarts trefil jen tyč, a tak Piráti udrželi těsné vedení a zvítězili na venkovním ledě po šesti porážkách.

TOP foto: Jiří Zaňát (hokej.zlin.cz)

Ohlasy trenérů

Juraj Jurík (PSG Zlín): „Utkání ovlivnil úvod. Nechtěli jsme jako první inkasovat, bohužel hned v první minutě jsme dostali branku a od toho se odvíjela první třetina. Hráčům nemůžeme vytknout nasazení ani bojovnost. Opět jsme si nepomohli v přesilových hrách a v jedné z mála přesilovek soupeře jsme navíc inkasovali. V poslední části nám chyběl k vyrovnání i kousek štěstí.“

Petr Martínek (Piráti Chomutov): „Pro nás jsou to výborné tři bodíky. Pomohl nám rychle vstřelený gól. Do Zlína jsme přijeli s trochu pozměněnou taktikou. Snažili jsme se hrát víc defenzivně. Měli jsme hráče, kteří hráli aktivně, ale pořád jsme chtěli dbát především na obranu, což se nám i povedlo. Musím smeknout před hráči, protože hráli výborně, obětavě a bojovně.“