Reportáže

Piráti vyloupili Mladou Boleslav, dvěma góly přispěl kapitán Vondrka

Napsal 08.01.2017 Vojtěch Tůma, Kateřina Kundertová
M l a d á B o l e s l a v/C h o m u t o v - Piráti se v rámci sedmatřicátého kola Tipsport extraligy střetli s Mladou Boleslaví, odkud vezou tři cenné body. Chomutovští sice po první třetině prohrávali, ale ve druhé periodě díky pětiminutové přesilovce otočili vývoj utkání, jednobrankový náskok udrželi svěřenci Vladimíra Růžičky až do závěrečné sirény, a vyhráli tak i potřetí v roce 2017.
37.kolo ne 8.1.2017
MBL
2:3(1:0, 0:2, 1:1)
CHM
Ml.Boleslav
Maxwell (v 36. Lukáš)– T. Voráček, Stříteský, Hanzlík, Kurka, Kučný, Štich, Trončinský – Lenc, Musil, Hyka – Pabiška, Klepiš, Pospíšil – Látal, Žejdl, Jonák – Urban, Vampola
Chomutov
Laco – R. Havel, Flemming, Skinner, Valach, Kudělka, Rutta, L. Chalupa – Tomica, Huml, Vondrka – Sklenář, Raška, Skokan – Poletín, Kämpf, Koblasa – Lauko, Šťovíček, Hlava – Kaše

Branky a nahrávky

Ml.Boleslav
18. Lenc (Musil, Hanzlík), 43. Urban (Vampola)
Chomutov
21. Vondrka (Rutta, Skinner), 22. Huml (Valach, Flemming), 51. Vondrka

Statistiky

Vyloučení
5:6
Využití
0:2
V oslabení
0:0
Střely na branku
41:34
Střely zblokované
8:4
Hity
10:11
Vhazování
37:33
Diváci
2754
Rozhodčí
Pešina, Úlehla – Flegl, Polonyi
Vyšší tresty
Štich (Ml. Boleslav) 5 minut a do konce + 10 minut

Shrnutí

Premiérový zákrok si připsal Maxwell ve čtvrté minutě, když Valach zpoza branky uvolnil Kämpfa, ten však z bezprostřední blízkosti neuspěl. Piráti byli i nadále aktivnějším celkem, přečíslení dva na jednoho vyřešil Kämpf střelou, která skončila na Maxwellovi. Po uplynutí další nevyužité přesilovky v podání Chomutova se do zajímavých možností dostali i domácí, Trončinského rána byla zblokována do ochranné sítě, Urbanův trefil jen Lacův beton. Trončinský po Klepišově pasu na útočnou modrou využil špatného střídání soupeře a hnal se sám na Laca, jeho dělovce scházely centimetry.

Na prahu čtrnácté minuty Pabiška nechal puk za sebou, volného prostoru využil Vondrka, jenž přesnou nahrávkou oslovil před brankou číhajícího Humla, Maxwell ale předvedl další úspěšný zákrok. Po Havlově faulu kolenem hrála Boleslav přesilovku, kterou nevyužila, naopak domácí brankář musel likvidovat rychlý úprk Kämpfa. Krátce po vyrovnání sil na ledě, si na Hanzlíkův dlouhý pas najel Musil, který před prázdnou branku naservíroval puk Radanu Lencovi, který se nezmílil – 1:0. V závěru prvního dějství byl do konce zápasu vyloučen Štich, Růžičkova družina tak měla k dispozici pětiminutovou přesilovku, před odchodem do kabin ji ale nevyužila.

Na začátku prostřední třetiny Kučný po souboji s Humlem spadl na Maxwella, který nemohl zasáhnout proti střele Michala Vondrky téměř do prázdné brány – 1:1. V pokračující početní převaze si na hranici pravého kruhu nabruslil Ivan Huml, který prostřelil mladoboleslavského brankáře – 1:2. Dva inkasované góly v krátkém časovém sledu domácí nepoložily, v nadcházejících okamžicích se před Lacem rozpoutalo několik nemalých závaru. Ani Jonák ani Urban ale skrze brankoviště poskakující puk do sítě nedopravili. V devětadvacáté minutě Trončinského žabička vyzvala ke skórování Hyku, ten ale trefil pouze přesouvajícího se Laca.

Vzápětí přečíslení tří proti jednou vyřešil Vondrka pasem pro Humla, toho ovšem zákrokem vychytal domácí gólman. O chvíli později Hyka pálil kousíček vedle levé tyče a vzápětí jej z totožné pozice napodobil Pabiška. Piráti spoléhali na rychlé protiútoky, jeden takový jim nabídl Voráček, Sklenářovu dělovku ale Maxwell ramenem vytěsnil nad bránu. V závěru druhé periody hráli Středočeši přesilovou hru, kterou nevyužili. Krátce po jejím skončení nevyužil Hykovy nabídky Lenc.

Ve 43. minutě Vampola nahodil na bránu, jeho bekhendové nahození doputovalo přesně na hůl Tomáše Urbana, který z bezprostřední blízkosti překonal dezorientovaného Laca – 2:2. Krátce nato si Chomutov znovu vyzkoušel přesilovku, ale ani Valachův pokus úspěch nepřineslo. V čase 50:13 si Piráti vzali ztracené vedení zpět, když Hanzlík ve středním pásmu přišel o puk, který sebral Michal Vondrka a vstřelil nakonec vítěznou branku duelu – 2:3.

Ve třiapadesáté minutě Vampola čistě vyhrál vhazování pro Stříteského, jenž od modré čáry vyslal pumelici, která skončila vedle Lacovy klece. Závěrečný tlak Bruslařů se nekonal, navíc mohli Piráti jednobrankový náskok ještě upevnit. Nejprve tyč od modré čáry orazítkoval Valach, o pár okamžiků později taktéž do brankové konstrukce mířil dorážející Huml. V poslední minutě to domácí zkoušeli v šesti mužích, což ji ale nepomohlo.

Ohlasy trenérů

František Výborný (BK Mladá Boleslav): „Jsme hodně zklamaný, že jsme nezískali ani bod, protože jsme si ho zasloužili. Chomutovu byl v první třetině mírně aktivnější, v té druhé se ale hra vyrovnala a iniciativu jsme postupně přebírali my. V klíčových momentech nám opět chyběla trocha zkušenosti, možná i trocha potřebného štěstíčka, ale opakuje se to téměř každý zápas, takže to asi taková náhoda není. Nemáme hráče, jako jsou Vondrka nebo Huml, kteří dokáží důležité situace vzít na sebe a zvládnout je. Na druhou stranu musím kluky pochválit za bojovný a týmový výkon. Opět jsme se, bohužel, nevyvarovali kardinální chyby ve třetí třetině, udělal ji jeden z našich nejzkušenějších hráčů, který daroval hostům tříbodový zisk. Je to škoda, hráči poctivě pracovali a makali, ale zase odchází bez bodu.“

Jan Šťastný (Piráti Chomutov): „Do Mladé Boleslavi jsme jeli s velkou pokorou, protože víme, že na domácím prostředí je velmi silná. Chtěli jsme do utkání vstoupit aktivně, diktovat tempo hry, držet se na kotouči a vsítit úvodní branky, na což jsme šance měli, ale neproměnili jsme je. Naopak domácí sehráli parádní kombinaci a vedli 1:0. Pak přišla pětiminutová přesilovka, která byla podle mě klíčovým momentem zápasu. Sice se nám v ní ze začátku nedařilo, po přestávce jsme se ale uklidnili, něco jsme si k tomu řekli a dvakrát udeřili. Inkasované góly ale soupeře nepoložily, ve zbytku druhé třetiny se zvedl a dominoval. Těsné vedení jsme uhájili jen díky brankáři Lacovi. Ve třetí třetině jsme chtěli hrát aktivně, zachytávat kotouče, znovu jsme ale zaspali a přišlo vyrovnání. Řekli jsme si, že počkáme na nějakou chybu, která nakonec přišla a Michal Vondrka utkání rozhodl. Kluci bojovali, jsme trochu potlučení, ale za dnešní výkon mužstvo zaslouží pochvalu.“

×
Dnes v 17:30 | Muži
AZ Havířov
Piráti Chomutov