This text will be replaced


Reportáže

Výborná práce! Piráti v prvním domácím semifinále neinkasovali a snížili stav série

Napsal 04.04.2017 Antonín Domanický, Martin Penker
C h o m u t o v - Poprvé v historii se v chomutovské SD ARÉNĚ hrálo semifinále Generali play-off a Piráti ho hned zvládli vítězně. Ve třetí bitvě s obhájci titulu z Liberce se na gól čekalo více než dvě třetiny, než kapitán Vondrka proměnil ve 49. minutě samostatný únik. Za dalších 96 vteřin přidal druhý chomutovský gól ve vlastním oslabení Ivan Huml. Získaný náskok už Piráti udrželi a poprvé ve vyřazovacích bojích nejvyšší soutěže Bílé Tygry zdolali. Čistým kontem k tomu přispěl Ján Laco.
SF3 (ČT SPORT) út 4.4.2017
CHM
2:0(0:0, 0:0, 2:0)
LIB
Chomutov
Laco – Rutta, Chalupa, Flemming, Kudělka, Valach, Dlapa, Skinner – Vondrka, Huml, Tomica, Skokan, Růžička, Sklenář, Račuk, Koblasa, Hlava, Lauko, Poletín, Kaše
Liberec
Lašák – Šimek, Ševc, Jánošík, Vitásek, Mojžíš, Derner, Pyrochta – Lakatoš, Jelínek, Krenželok – Ordoš, Bližňák, Radivojevič – Valský, Vantuch, Svačina – Stránský, Plodek, Bartovič

Branky a nahrávky

Chomutov
49. Vondrka (Kudělka), 50. Huml (Tomica, Rutta)
Liberec

Statistiky

Vyloučení
3:6
Využití
0:0
V oslabení
1:0
Střely na branku
36:22
Střely zblokované
18:16
Hity
8:3
Vhazování
33:36
Diváci
5 250
Rozhodčí
Hradil, Mrkva – Gebauer, Ondráček

Shrnutí

Krátce po úvodním vhazování třetího semifinále zkusil osamocený Ordoš přihrát před Lacovu bránu. Zde se ale puk zamotal mezi chumlem hráčů a nezpůsobil větší škody. Domácí Piráti se k šanci dostali ve třetí minutě, kdy Flemming přenechal Kudělkovi, jehož střela po odrazu dopadla těsně vedle brankoviště. Zakončení přes hráče se krátce poté nebál Lakatoš a chomutovský brankář měl rázem plné ruce práce. V polovině třetině dostali Chomutovští možnost přesilové hry. V ní se zaskvěl pouze brankář Lašák, jemuž se povedlo rychle přesunout proti nebezpečné střele Koblasy z první.

Ve dvanácté minutě vlétl do pásma Račuk, jehož bekhendové zakončení zastavila až lapačka brankáře Tygrů. Liberečtí nechtěli zahálet, a tak Valského střela rozvlnila síť, naštěstí pro Piráty jen tu boční. Krenželok posléze z otočky prověřil Lacovu pozornost a donutil ho zakročit lapačkou. I hosté si vyzkoušeli přesilovou hru. V ní udeřil po nahrávce zpoza brány Krenželok, kterého musel zastavit chomutovský hrdina Laco pohotovým vymrštěním lapačky. Tygři se v početní výhodě neprosadili, naopak Huml mohl poslat v přečíslení domácí do vedení, ale trefil pouze tyč.

O otevření skóre na začátku druhé části se pokusil Vondrka. Jeho zakončení z úhlu ale vytěsnil Lašák. Ve třiadvacáté minutě zkusil dorážet Huml, ale poslal puk opět do připraveného brankáře hostů. Piráti nevyužili ani přesilovou hru, po níž následoval tlak Liberce. Svačinovo ani Dernerovo zakončení si ovšem cestu do sítě nenašlo. Laco čelil i nebezpečné střele Stránského od mantinelu. Zasáhl proti ní bleskovým vymrštěním pravého betonu.

Ve třiatřicáté minutě se na druhou stranu vyřítil mladý útočník Lauko a zakončením přes obránce nadělal liberecké opoře v bráně starosti. V početní výhodě se následně tečoval Koblasovu ránu Huml. Lašák opět skvěle zasáhl. Potlesk přítomných si vysloužil i po tygřím skoku proti nebezpečné dorážce Poletína. O slovo se poté přihlásili i hosté. Šimkovu střelu musel zkrotit Laco. V přesilové hře pak zkusil Krenželok pálit do odkryté části brány, zde se ale zázračně zjevil Laco. Ani druhá třetina tedy gól nepřinesla.

V úvodu třetí třetiny to mohl být Růžička, kdo by otevřel skóre. Klička na hranici brankoviště mu nevyšla a poslal puk mimo tři tyče. Následovala akce Vantucha, který z dobré pozice trefil jen boční síť. Ve třiačtyřicáté minutě již musel zasahovat Laco a zalehnout střelu Krenželoka. Nebezpečně pálil i Růžička, který z mezikruží minul bránu jen o pár čísel. Co vše je možné neproměnit ukázal Liberec v sedmačtyřicáté minutě. Dva na nikoho mířili Liberečtí na Laca, Vitásek v bekhendovém zakončení selhal a nechal vyniknout brankáře.

Rčení nedáš–dostaneš platilo i v tomto případě a v samostatném úniku se individuálně prosadil kličkou do forhendu Michal Vondrka - 1:0. Liberec mohl na vedení Pirátů reagovat v přesilové hře, jenže chyby v rozehrávce využil Tomica, který zavezl puk a zpětnou přihrávkou našel Ivana Humla a ten se trefil přesně za Lašáka – 2:0. Tygři si situaci zkomplikovali i čtyřminutovým vyloučením Bližňáka, jehož vysoká hůl zranila Dlapu. V závěru zápasu zkusili hosté i hru v šesti bez brankáře. Gól už však nevsítili a Piráti se mohli radovat, jelikož snížili stav série na 1:2.

Ohlasy trenérů

Vladimír Růžička (Piráti Chomutov): „Zápas byl hodně vyrovnaný. Pořád to bylo 0:0 a podle mého šlo pak o to, kdo dá první gól. My jsme v tom byli šťastnější, odjeli jsme a Michal Vondrka dal gól. Bylo deset minut do konce, Liberec to zkusil více otevřít a my jsme měli štěstí, když jsme ve čtyřech dali gól na 2:0. Jsem rád, že se nám to povedlo, protože za stavu série 0:3 by to bylo hodně složité. Takhle žijeme a já jsem moc rád, že se nám zápas povedlo vyhrát.“

Filip Pešán (Bílí Tygři Liberec): „Byl to bojovný zápas, organizovaný z obou stran. Oba celky si nedarovaly ani metr ledu, což jsme očekávali. Celá série taková bude. Rozhodlo, že jsme ve vyložených šancích, když jsme jeli sami dva na brankáře, nedali gól a vzápětí jsme z podobné situace inkasovali. Rozhodla první proměněná šance. Druhý gól přidal Chomutov v námi podceněné situaci. Nicméně je stav 2:1 pro nás, takže budeme zítra bojovat o třetí bod.“

×
Dnes v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov