Reportáže

Venkovní neporazitelnost trvá! Piráti zdolali Liberec a jsou znovu první

Napsala 24.09.2017 Kateřina Kundertová
L i b e r e c / C h o m u t o v - Piráti k sedmému kolu Tipsport extraligy odjeli do Liberce, kde uťali tygří neporazitelnost na vlastním ledě. Po bezbrankové první třetině otevřel střelecký účet po ubráněném oslabení tři na pět Vladimír Růžička, na něhož odpověděl v počátku závěrečné části Lukáš Jašek. Chomutovští si vzali vedení zpět dvěma trefami během devatenácti vteřin, postarali se o ně Ivan Huml a střelou z nulového úhlu Roman Chlouba. V závěru zpečetil čtvrtou výhru ve čtvrtém venkovním duelu kapitán Michal Vondrka do prázdné branky.
7.kolo ne 24.9.2017
LIB
1:4(0:0, 0:1, 1:3)
CHM
Liberec
Will – Pyrochta, Jánošík, Plutnar, Derner, Havlín, Kolmann, Maier – Lakatoš, Jelínek, L. Krenželok – Bakoš, Bulíř, Ordoš – J. Stránský, Jašek, Špaček – Hrabík, Vantuch, Dlouhý
Chomutov
Laco – Mrázek, Flemming, Grman, Valach, Dlapa, Slovák – Tomica, Huml, Vondrka – Sklenář, Růžička, Tomeček – Poletín, Skokan, Koblasa – Chlouba

Branky a nahrávky

Liberec
42. Jašek (Bulíř)
Chomutov
28. Růžička (Vondrka, Sklenář), 53. Huml (Valach, Tomica), 54. Chlouba, 60. Vondrka (Huml, Tomica)

Statistiky

Vyloučení
11:7
Využití
0:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
21:33
Střely zblokované
15:7
Hity
14:12
Vhazování
37:38
Diváci
6215
Rozhodčí
Šír, Pražák – Barvíř, Blümel
Vyšší tresty
Jánošík a Plutnar oba 10 minut – Flemming 10 minut

Shrnutí

V první šanci utkání se ocitl Vladimír Růžička, který ale nezužitkoval dobrou přihrávku od Jakuba Sklenáře mezi kruhy, odkud nechal vyniknout Romana Willa. Krátce poté si svěřenci Vladimíra Růžičky zahráli úvodní početní výhodu, kterou však nevyužili. V deváté minutě úvodní části ujížděl do rychlého protiútoku Michal Plutnar, jehož střelu z kruhu Ján Laco vyrazil a poté bez práce odolal Janu Ordošovi.

O chvíli později to zkusil zpoza brány Kryštof Hrabík, aréna sice zvedala ruce, ale puk byl je v boční síťce. V závěru třetiny si Liberečtí také zahráli s převahou jednoho hráče, kterou nevyužili, a tak se šlo do prostřední třetiny za bezbrankového stavu.

I na začátku druhého dějství měli Piráti k dobru přesilovku, ve které dvě rány Juraje Valacha zblokoval Lukáš Derner a soustavný tlak přerušil až návrat Lukáše Vantucha z trestné lavice. V pětadvacáté minutě se Chomutovští dopustili dvou faulů ve stejný čas, takže hráli celé dvě minuty ve třech proti pěti, ale Bílí Tygři velkou výhodu nevyužili. Pravidlo nedáš – dostaneš potvrdil v praxi Vladimír Růžička, jenž si na konci 28. minuty najel na Vondrkovu povedenou přihrávku mezi kruhy a otevřel skóre – 0:1.

Krátce po nepotrestaném faulu domácích ve středovém kruhu shodili rukavice Adam Jánošik a Brett Flemming, jejichž souboj skončil smírem a dvěma tresty na 2+2+10 minut. Jelikož byl krátce poté vyloučen i Michal Plutnar, hráli Piráti další početní výhodu, po které střílel z pravého kruhu osamocený Filip Pyrochta, ale nechal vyniknout chomutovskou jedničku. V závěru třetiny si ještě oba celky připsaly po jedné zajímavé akci, ale Lukáš Jašek nedokázal v jasné pozici zvednout puk do odkryté části brány a na druhé straně neuspěl Vojtěch Tomeček střelou z pravé strany.

Na začátku závěrečné periody Michal Bulíř zajel s pukem za brankovou čáru, odkud poslal zpětnou přihrávku na vrchol brankoviště, kde v tísni zakončil mezi betony Lukáš Jašek – 1:1. Kolem 45. minuty byl nejprve vyloučen Lukáš Jašek, poté Adam Dlouhý v duchu fair-play odvolala faul na vlastní osobu a následně usedl na trestnou lavici Dávid Skokan, takže měli Liberečtí k dobru další početní výhodu.

Ta se však po nějaké době přeměnila na výhodu pro Chomutovské, jelikož fauloval i Petr Jelínek. Na konci přesilovkové akce stál Michal Vondrka, ale Roman Will si připsal další povedený zákrok. Po polovině třetiny se lámal zápas. V čase 52:56 doklepl puk po střele Juraje Valacha za bezmocnou libereckou jedničku Ivan Huml, který zvýšil na 1:2 z pohledu domácího celku. O devatenáct vteřin později Roman Chlouba udělal u modré otočku, uháněl podél pravého mantinelu a poté s notnou dávkou štěstí procedil puk u bližší tyče – 1:3.

Po dvou inkasovaných brankách se nechali svěřenci trenéra Filipa Pešána vyloučit do třech, ve dvounásobné početní nevýhodě se najednou za obranou ocitl Petr Kolmann, ale na Jána Laca si bekhendem nepřišel. Od poloviny 57. minuty to Liberečtí zkoušeli s šesti hráčích v poli, což pomohlo Michalu Vondrkovi, jenž upravil na konečný rozdíl tří branek do opuštěné klece domácích – 1:4.

Foto: Jiří Princ

Ohlasy trenérů

Filip Pešán (Bílí Tygři Liberec): „Narazili jsme na velmi obětavého a urputného soupeře, kterému jsme se, minimálně v první třetině, nevyrovnali. Inkasovaná branka nás docela srazila, protože jsme ji obdrželi po neproměněné dvouminutové přesilovce pět na tři. Na začátku třetí třetiny se nám podařilo vyrovnat, ale potom jsme obdrželi dvě rychlé branky. V závěru jsme se nadechovali k tlaku, ale hosté nám právě díky obětavosti a urputnosti zdramatizování zápasu nedovolili.“

Jan Šťastný (Piráti Chomutov): „Čekali jsme těžké utkání, což se potvrdilo. Do zápasu jsme chtěli nastoupit aktivně a zatlačit domácí. Myslím, že se nám to podařilo a už v první třetině jsme měli několik dobrých šancí, ale neproměnili jsme je. Ve druhé třetině bylo klíčové, že jsme ubránili dvojnásobnou přesilovku domácích a zanedlouho po jejím skončení sami skórovali. Podle očekávání potom přišel tlak domácích, kteří vyrovnali, ale nám se opět podařilo odskočit do vedení. Díky obětavosti a bojovnosti se nám podařilo náskok ubránit. Závěr už jsme si pohlídali. Vítězství si vážíme.“

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov