Reportáže

Definitivní záchrana se odkládá, Piráti prohráli v Jihlavě kvůli třetí třetině

Napsal 09.03.2018 Kateřina Kundertová, Marek Douda
J i h l a v a / C h o m u t o v - Piráti vyrazili ke druhému kolu skupiny o umístění Tipsport extraligy do Jihlavy, kde ztratili dobře rozehraný zápas ve třetím dějství. Chomutovští mohli s Duklou rozhodnout o konečné záchraně extraligové příslušnosti, k čemuž však potřebovali výhru. O jedinou branku svěřenců Vladimíra Růžičky se postaral Jakub Chrpa, který v polovině utkání vyrovnával na 1:1. Ve třetí třetině však domácí vstřelili dva góly, na něž nikdo neodpověděl.
OUM2 pá 9.3.2018
JIH
3:1(1:0, 0:1, 2:0)
CHM
Jihlava
Kořenář – Suchánek, Stříteský, Šidlík, de la Rose, Váňa, Kajínek, Půža – Jiránek, Zeman, Čachotský Anděl, Skořepa, Straka, Seman, Hubáček, Žálčík, Diviš, Hamill, Rabbit
Chomutov
Lukeš – Dietz, Flemming, Knot, Valach, Trefný, Slovák, Grman – Sklenář, V. Růžička, Skokan, Koblasa, Smejkal, Šťovíček, Poletín, Huml, J. Havel, Chrpa, Vantuch, Lauko

Branky a nahrávky

Jihlava
15. Rabbit (Hamill, Diviš), 42. Skořepa, 46. Jiránek (de la Rose, Čachotský)
Chomutov
31. Chrpa (Vantuch)

Statistiky

Vyloučení
2:5
Využití
0:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
21:28
Střely zblokované
12:6
Hity
7:4
Vhazování
35:28
Diváci
2768
Rozhodčí
Kubičík, Pavlovič – Hynek, Pešek

Shrnutí

Oba celky nastavily pro úvod utkání vysoké tempo a Dukla se ihned usadila v obranné třetině Pirátů, ale přes clonu defenzivy nebyla schopna zakončit. Severočeši se ztuha tlačili do branky soupeře a první výraznější pokus si připsal Poletín, jenž ve čtvrté minutě prozkoušel Kořenáře střelou od levého kruhu. Nejblíže úvodní trefy byli Jihlavští, konkrétně Žálčík v polovině osmé minuty, kdy pálil do Lukeše nadvakrát, nejprve z ostrého úhlu a poté střelou z vrcholu kruhů, která ovšem ztrácela razanci. Chomutovští od deváté minuty čelili oslabení po faulu Grmana, ale hrozbu ustáli bez sebemenší újmy.

Aktivita mužstva z Vysočiny se nadále stupňovala ve druhé fázi úvodní třetiny, kterou na počátku 14. minuty přetavilo v kýženou vedoucí branku. Domácí Hemill zpoza klece procpal zadovkou puk na hranici pirátského brankoviště, odkud připravený Wacey Rabbit přesně zacílil nad pravé rameno brankáře Lukeše – 1:0. Po zásahu Jihlavských hrozili taktéž Severočeši, kteří dostali soupeře pod tlak, ale mimo Smejkalovy střely do Kořenářova betonu v 16. minutě jihlavskou svatyni nijak neohrozili.

Ihned po první pauze Piráti zaveleli do útoku a po několika vteřinách vyslal Dietz dělovku od modré, ale jihlavská jednička měla štěstí. Převahu ve druhé třetině prokázali Chomutovští znovu ve 25. minutě, kdy se k Humlovi dostal odražený puk, ale v souboji jeden na jednoho byl úspěšnější maskovaný muž Dukly. Obrovská šance se tři minuty poté naskytla Jihlavě, která si vynutila trestné střílení po chybě Dietze. Exekutorem se stal Čachotský, který bekhendovým pokusem nenachytal gólmana Lukeše a opovrhnul jedinečnou příležitostí.

Pravidlo nedáš, dostaneš se potvrdilo téměř v polovině zápasu. Ve 31. minutě pirát Vantuch posunul kotouč na druhou tyč, kam dojížděl Jakub Chrpa, který nejprve trefil pozorného Kořenáře, ale z následné dorážky dotlačil puk do sítě – 1:1. Pouhou minutu poté sahali Piráti po obratu při početní výhodě. Poletín nikým nehlídán zakončoval z prostoru u levé tyčky, ale brankář Dukly se včas přemístil. Hra se v závěrečných minutách prostředního dějství po vzoru skóre srovnala a stav na světelné tabuli zůstal beze změny.

Vyrovnaný stav se ve třetím dějství příliš neohřál a Dukla si po minutě a půl vrátila vedení. Ve 42. minutě Josef Skořepa získal puk na modré, najel si do ideální střelecké pozice a střelou nad vyrážečku se již nemýlil – 2:1. Nátlak Jihlavských pokračoval ve 45. minutě, kdy Žálčík přiměl Lukeše k zásahu betonem a minutu poté již domácí slavili další zásah do pirátské sítě. Domácí bek de la Rose nahazoval gumu od modré před brankoviště, kde ho před sebe vyrazil Lukeš, ale na následnou dorážku z hole Tomáše Jiránka nedosáhl – 3:1.

V 50. minutě se Chomutov bránil oslabení pěti proti třem, kdy byli domácí blízko dalšímu zářezu po chybě Lukeše, ale pirátská obrana případnou dorážku včas zarazila. Severočeši s přibývajícím časem stále obtížněji hledali ideální střelecké pozice, navíc měli plné ruce práce s odvracením výpadů soupeře. V 55. minutě Straka pobídl Skořepu ke střele kolmicí od mantinelu, přičemž druhý jmenovaný orazítkoval břevno pirátské svatyně. V samém závěru si Jiránek v přesilovce vyjel proti Lukešovi do samostatného úniku, ale s bekhendovým pokusem nepochodil.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): „Musím s hodnocením kolegy jenom souhlasit. Vyloženě špatně jsme do zápasu nevstoupili, branka byla dobrá. Bohužel druhá třetina byla z naší strany absolutně bez pohybu, soupeř byl z větší části na kotouči a zaslouženě vyrovnal. Chomutov si něco řekl před druhou třetinou, my zase před třetí a trošičku jsme se porovnali. Pohyb, důslednost a důraz do branky tam byl a z toho plynuly branky, které jsme vstřelili. Jsme rádi, že jsme získali tři body.“

Radek Martínek (Piráti Chomutov): „Do utkání jsme nevstoupili dobře, první třetina z naší strany moc dobrá nebyla. Neměli jsme moc dobrý pohyb, měli jsme málo zakončení, málo střel. Domácí byli aktivnější. V kabině jsme si něco řekli a druhá část byla pravým opakem. Přišlo hodně šancí, výborné střely, jenže nám chyběly góly. Ve třetí třetině jsme na začátku dostali rychlou branku, bohužel pak přišel druhý gól a dohráli jsme zápas tak, jak jsme dohráli. Nebyl to z naší strany dobrý výkon. Hráli jsme dobře pouze dvacet minut, hokej se ale hraje na šedesát.“

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov