Reportáže

Piráti přímý souboj o páté místo nezvládli, podlehli ve Vítkovicích

Napsala 03.11.2017 Kateřina Kundertová
C h o m u t o v - Piráti odjeli k devatenáctému kolu Tipsport extraligy do Ostravy, kde vyzvali místní Vítkovice. Oba celky sice odcházely po první třetině za vyrovnaného stavu, ale domácí Ridera ve druhé části přidala další tři trefy. Za stavu 4:1 opustil chomutovskou klec Ján Laco, jehož nahradil v pátém extraligovém startu Štěpán Lukeš. Premiérovou trefu i bod v nejvyšší tuzemské soutěži zaznamenal Jan Havel, přesto porážce v přímém souboji o pátou příčku nezabránil.
19.kolo pá 3.11.2017
VIR
4:2(1:1, 3:0, 0:1)
CHM
Vítkovice
Bartošák – Hrbas, Baranka, Sloboda, Klok, Trška, Výtisk – Tybor, Roman, Květoň – Zdráhal, Lev, Olesz – Stránský, Kolouch, Szturc – Tomi, Jáchym, Kurovský
Chomutov
Laco (32. Lukeš) – Flemming, Mrázek, Valach, Grman, Slovák, Dlapa, L. Chalupa – Vondrka, Skokan, Tomica – V. Tomeček, Huml, Poletín – Lauko, Sklenář, Koblasa – Havel, Chlouba, Šťovíček

Branky a nahrávky

Vítkovice
15. Květoň (Hrbas), 22. Lev (Olesz), 27. Stránský (Szturc, Kolouch), 32. Kurovský (Tomi, Sloboda)
Chomutov
19. Sklenář (Skokan), 52. Havel (Huml, Poletín)

Statistiky

Vyloučení
6:6
Využití
2:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
19:26
Střely zblokované
12:7
Hity
16:11
Vhazování
34.40
Diváci
6217
Rozhodčí
Mrkva, Hribík – Hlavatý, Ganger

Shrnutí

Počáteční oťukávání obou týmu zrušil v polovině zahajovací třetiny Chlouba, který zblízka trefil jen Bartošáka. V následné skrumáži se žádný z Pirátů k úspěšné dorážce nedostal, a tak skóre zůstalo neměnné. Ve třinácté minutě byl v rychlém sledu vyloučen jeden hráč na každé straně, krátce po skončení obou trestů se Vítkovičtí ujali vedení. David Květoň si od pravého mantinelu vybruslil mezi kruhy, odkud prostřelil Laca do horní poloviny branky – 1:0.

V závěru třetiny se situace s fauly opakovala a znovu z toho byl gól. Tentokrát padl při hře čtyři na čtyři a Piráti vyrovnali. Jakub Sklenář dobře napadal, ale napoprvé Bartošáka nepřekonal. To se mu povedlo až po přiťuknutí podobně důrazného Skokana – 1:1. Těsně přes sirénou putoval za katr ještě Poletín, což se v úvodu prostředního dějství stalo Chomutovským osudným.

Dvě vteřiny před návratem vyloučeného Piráta na led našel Olesz od pravého mantinelu najíždějícího Jakuba Lva, jenž si u vzdálenější tyče přikopl puk a pohotovým bekhendem ho poslal pod břevno – 2:1. Brzy poté zmařili Výtisk a Bartošák akci Tomici se Skokanem, o chvíli později trefil Kurovský na druhé straně tyč.

Na startu 25. minuty byli současně vyloučeni Valach a Lauko, čehož Ostravané využili až jedenáct vteřin před koncem početní výhody, kdy se Szturc se Stránkým dostali sami před Laca, kde první jmenovaný posunul na Šimona Stránského a ten skóroval znovu do horní poloviny branky – 3:1. Ještě před polovinou střetnutí si Bartošák poradil s akcí Vondrky a Skokana, dvě minuty nato vedli Severomoravané už o tři góly. Daniel Kurovský zůstal za defenzivou Pirátů úplně sám a únik proměnil další ranou do horní poloviny branky – 4:1.

Po tomto zásahu přepustil Laco místo v brankovišti Štěpánu Lukešovi, jenž si připsal pátý start v nejvyšší soutěži a hned měl při chomutovské přesilovce štěstí, když puk, který mu po střele Romana propadl, odpálil do bezpečí jeden z obránců. Když Piráti nezužitkovali ani dvanáct vteřin výhody dvou mužů v poli, odcházeli podruhé do kabin se třígólovým mankem.

Na startu závěrečné dvacetiminutovky měla družina kouče Růžičky k dispozici přesilovku, v níž Bartošák pochytal pokusy Vondrky i Humla. Další zajímavá akce přišla v úvodu 52. minuty a hned z toho bylo snížení Pirátů. Huml našel od zadního mantinelu mladíčka Jana Havla, který si před brankou počínal jako zkušený mazák a bekhendovým blafákem vstřelil v devátém startu mezi tuzemskou elitou svůj první extraligový gól, jenž byl zároveň i premiérovým kanadským bodem – 4:2. V 58. minutě vytáhl Lukeš proti nebezpečné střele Stránského pohotový beton a skóre zůstalo stejné i přes závěrečnou power-play Pirátů.

Ohlasy trenérů

Jakub Petr (HC VÍTKOVICE RIDERA): „To jsou přesně ty zápasy, které jsme loni nezvládali. Nepodali jsme ideální výkon. Po první třetině jsme mohli být rádi za to, že to bylo 1:1. Ve druhé části jsme byli velmi produktivní. Další nepotěšující zprávou je pro nás absence Rada Tybora, marodka nám neutěšeně narůstá. Mužstvo musím za těch čtyřicet minut pochválit, speciálně za taktický výkon ve třetím dějství. Přiznávám, že to nebyl asi úplně atraktivní hokej, ale v závěru jsme všechno podřídili taktice. To je ta fáze, kdy body potřebujete, jde to na úkor krásy, ale je tam víc týmové práce a toho si nesmírně cením. Jsme rádi, že jsme to zvládli.“

Jan Šťastný (Piráti Chomutov): „Chtěli jsme nastoupit aktivně a zatlačit soupeře. Myslím, že jsme měli spoustu příležitostí, abychom šli do vedení. Bohužel jsme inkasovali, ale bylo důležité, že jsme v naší hře pokračovali a vsítili vyrovnávací gól. Byla škoda, že po šancích Romana Chlouby a Míši Vondrky jsme nešli do vedení. Ve druhé části jsme dostali tři branky, domácí nám dali jednoznačně lekci z produktivity. Vytvořili jsme si šance, ale naráželi jsme na skvěle chytajícího Patrika Bartošáka. Nenašli jsme na něj recept. Ve třetí třetině jsme se chtěli dostat do hry, nezačali jsme špatně, ale Vítkovice nám pak nedovolily se dostat do naší aktivní hry a závěr si už zkušeně pohlídaly.“

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov