Reportáže

Piráti v napínavém utkání vyzráli na Spartu, v prodloužení rozhodl Vladimír Růžička

Napsal 26.11.2017 Michal Luxa, Marek Douda
C h o m u t o v - V šestadvacátém kole Tipsport extraligy přivítali Piráti v SD ARÉNĚ Spartu, kterou porazili 4:3 po prodloužení. Severočeši dvakrát v utkání vedli, ale nakonec si tříbodové vítězství nepřipsali. V prodloužení po skvělé práci Jakuba Sklenáře ujel Vladimír Růžička, jenž přesnou střelou rozhodl o přerušení šestizápasové série porážek.
26.kolo (ČT SPORT) ne 26.11.2017
CHM
4:3p(1:0, 1:1, 1:2 - 1:0)
SPA
Chomutov
Lukeš – Valach, Mrázek, Flemming, Dlapa, Slovák, Grman, Chalupa – Vondrka, Huml, Tomica – Lauko, Růžička, Koblasa – Skokan, Sklenář, Poletín – Tomeček, Šťovíček, Havel.
Sparta
Honzík – Pavelka, Michálek, Mikuš, Kalina, Švrček, Tomáš Dvořák – Říčka, Vrána, Kudrna – Jarůšek, Hlinka, Reichenberg – Kumstát, Pech, Forman – Smejkal, Černoch, Uher – Rousek.

Branky a nahrávky

Chomutov
5. Vondrka (Mrázek, Huml), 36. Skokan (Šťovíček, Dlapa), 53. Tomica (Vondrka, Flemming), 64. Růžička (Sklenář)
Sparta
39. Pech (Vrána, Michálek), 49. Říčka (Mikuš, Jarůšek), 55. Jarůšek (Říčka)

Statistiky

Vyloučení
7:6
Využití
2:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
19:35
Střely zblokované
11:13
Hity
11:10
Vhazování
41:41
Rozhodčí
Bejček, Bulanov – Lhotský, Svoboda

Shrnutí

Sparťané se v páté minutě provinili faulem a domácí první početní výhodu využili. Michal Vondrka po přihrávce od modré zpracoval puk a z levého kruhu trefil odkrytý levý růžek branky – 1:0. Sparta se posléze snažila udržet krok, ale Lukáš Pech v dobré šanci trefil z otočky pouze vnější tyč branky Chomutova.

Druhou část první třetiny provázela častá vyloučení na obou stranách, žádný z týmů však nevstřelil branku. Za zmínku stály pouze výkon domácího gólmana Lukeše, který úspěšně odrážel veškeré šance hostů, a slibná šance Vondrky, který tváří v tvář brankáři nakonec neuspěl. V závěru úvodního dějství domácí družina spíše bránila a gólový účet zůstal beze změny.

Ve 25. minutě byla Sparta blízko vyrovnání, ale závar před brankou utnul nedovoleným zákrokem Petr Koblasa. Hosté vyvíjeli na domácí obranu stále větší tlak, ale pirátská posádka přes oslabení v polovině zápasu úspěšně hájila jednobrankový náskok. Jiří Černoch zkoušel rychlou střelou od mantinelu propálit strážce domácí branky, ale neuspěl.

Piráti převzali kontrolu nad pukem ve druhé polovině dějství, Tomáš Slovák nahodil puk před branku, ale Koblasova teč šla mimo. Domácí navýšili vedení v minutě šestatřicáté, kdy Martin Šťovíček vyslal Dávida Skokana do samostatného úniku. Slovenský reprezentant si položil brankáře Honzíka a bekhendovou střelou ho překonal – 2:0. Třetí gól mohl o chvíli později přidat kapitán Vondrka, jenže po přihrávce Humla a drobném zásahu Honzíkovy lapačky trefil jen břevno sparťanské svatyně. V poslední minutě prostředního dějství si Lukáš Pech v přesilovce najel do pravého kruhu a tvrdou střelou vymetl šibenici Lukešovy branky – 2:1.

Během chomutovského oslabení v úvodu třetí třetiny obstál domácí brankář ve vzájemné konfrontaci proti Kudrnovi a Piráti mohli znovu získat dvougólový náskok. Ivan Huml zakončil individuální akci kolem branky přesným zásahem, ale rozhodčí kvůli špatnému postavení útočícího hráče branku neuznali. Místo navýšení skóre přišlo vyrovnání. V minutě osmačtyřicáté se během zmatku před brankou domácích dostal puk k padajícímu Robertu Říčkovi, jenž střelou pod horní tyčku srovnal – 2:2.

Netrvalo dlouho a Piráti si vzali vedení zpět. Ve třiapadesáté minutě dostal Marek Tomica přihrávku mezi kruhy a tvrdou ranou přidal druhý přesilovkový zásah domácích – 3:2. Sparta odpověděla dvě minuty poté, kdy Vrána trefil Lukešův beton, k odraženému puku mezi kruhy napřáhl Richard Jarůšek a podruhé srovnal – 3:3. Poslední minuty branku nepřinesly a v SD ARÉNĚ se prodlužovalo.

V prodloužení byli jednoznačně aktivnější hosté, kteří však neproměnili jisté šance a bod navíc bral Chomutov. Vladimír Růžička získal puk ve vlastní obranné třetině a ve čtyřiašedesáté minutě gólem ze samostatného nájezdu ukončil šestizápasové pirátské čekání na vítězství – 4:3.

Ohlasy trenérů

Jan Šťastný (Piráti Chomutov): „Byli jsme před utkáním ve složité situaci, protože se nám nedaří a nehrajeme dobře. Říkali jsme si, kdy jindy sérii prolomit, než když přijede Sparta. Začali jsme, jak jsme chtěli. Podařilo se nám dát gól z přesilovky, na které jsme hráče upozorňovali. Říkali jsme jim, jak je chceme hrát. Ve druhé třetině jsme čekali, že nás Sparta bude chtít zatlačit, což se jí podařilo, ale my jsme zvýšili na 2:0. Je škoda, že jsme hned v následující akci trefili břevno, protože kdybychom vedli 3:0, hrálo by se nám ještě lépe. Jak už bývá naším zvykem, na konci druhé třetiny jsme inkasovali. Sparta má výborné útočníky před bránou, bojovala a srovnala. Když zase přišla přesilovka, věřili jsme, že ji silou vůle urveme, což se povedlo. Bohužel se potvrdilo, že nejsme v dobrém psychickém rozpoložení, což je na mužstvu vidět, a inkasovali jsme. V prodloužení jsme chtěli vzít bod navíc, protože je pro nás každý důležitý, ale na ledě bylo jenom jedno mužstvo. Sparta nás tlačila a nepůjčila nám puk, takže jsme měli štěstí, že se hráči srazili a Vláďa Růžička ujel. Chceme hráčům poděkovat za bojovný výkon a chceme vyzdvihnout výkon mladého gólmana Lukeše.“

Jaroslav Nedvěd (HC Sparta Praha): „Trošku jsme prospali první třetinu, dostali se pod tlak a nehráli jsme, co jsme chtěli hrát – jednoduchý hokej, který nám přinesl úspěch v Mladé Boleslavi, s dobrou obranou. Naopak jsme se pouštěli do nějakých zbytečností ve středním pásmu, Chomutov byl lepší a získal sebevědomí, což vyjádřil prvním gólem. Za stavu 0:2 jsme se nakopli, takže musím pochválit mužstvo, že nesložilo zbraně. Dotáhli jsme duel až do prodloužení, ve kterém jsme měli dvě, možná tři, gólové situace, ale neproměnili jsme je. Pak po jedné chybě Chomutov rozhodl zápas.“

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov