Reportáže

Piráti v předehrávce porazili Spartu, rozhodl Roman Chlouba z trestného střílení

Napsala 09.01.2018 Kateřina Kundertová
P r a h a / C h o m u t o v - Piráti odjeli k předehrávce 39. kola Tipsport extraligy do Prahy, kde vyzvali před zápasem o dva body a tři pozice lepší Spartu. Chomutovští si vypracovali dvougólové vedení, které sice domácí dotáhli, ale v 51. minutě rozhodl o vítězi proměněným trestním střílením Roman Chlouba. Ten vymíchal bývalého spoluhráče Jána Laca a prosadil se podruhé za sebou. Svěřenci Vladimíra Růžičky se díky plnému vítězství posunuli o bod před Spartu a do dohrání třetí čtvrtiny budou na sedmém místě tabulky.
39.kolo út 9.1.2018
SPA
2:3(0:2, 1:0, 1:1)
CHM
Sparta
Laco – Pavelka, Michálek, Kalina, Ďaloga, Švrček, Piskáček, Nedomlel – Říčka, Vrána, Kudrna – Klimek, Pech, Forman – Rousek, Hlinka, Jarůšek – Uher, Černoch, Pšenička
Chomutov
Lukeš – Dietz, Flemming, Grman, Valach, Knot, Slovák, Chalupa – Koblasa, Huml, Vondrka – Sklenář, Růžička, Šťovíček – Poletín, Smejkal, Lauko – Dlouhý, Chlouba, Havel

Branky a nahrávky

Sparta
26. Klimek (Pech), 44. Forman (Pech, Švrček)
Chomutov
13. Koblasa (Chlouba, Havel), 16. Huml (Koblasa, Havel), 51. Chlouba z trestného střílení

Statistiky

Vyloučení
3:2
Využití
0:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
29:22
Střely zblokované
6:10
Hity
19:9
Vhazování
25:24
Diváci
5902
Rozhodčí
Šír, Kika – Kajínek, Zavřel

Shrnutí

Utkání začalo v tempu, z čehož mohl v šesté minutě těžit mladý chomutovský rychlík Jakub Lauko, který postupoval po pravé straně, a pak nastřelil masku známého gólmana Jána Laca. Za pár momentů unikal Brett Flemming, jenž vybojoval pro Piráty dvouminutovou početní výhodu. V té mohl dorážet do prázdné brány Vladimír Růžička, ale hůl mu v rozhodujícím momentu zablokoval Marek Ďaloga. Krátce po polovině třetiny měl nadějnou šanci Lukáš Pech, který však blízko brankoviště nepřehodil Lukešův beton.

Ve třinácté minutě Roman Chlouba přiťukl puk od levého mantinelu pro Petra Koblasu, který se povedenou ránou do šibenice nezmýlil – 0:1. Za necelé tři minuty šli svěřenci Vladimíra Růžičky do dvougólového vedení, Jan Havel přihrál na Petra Koblasu, který vylepšil pozici Ivanu Humlovi, jenž zakončil bekhendem do horní části branky – 0:2. Před koncem dějství Štěpán Lukeš vychytal v dobré pozici Andreje Kudrnu, a zamezil tak snížení.

Do druhé periody vstoupili domácí aktivně, hned v prvním střídání našel Petr Vrána zpoza brány volného Roberta Říčku, který rozvlnil pouze boční síťku. V šestadvacáté minutě Sparta snížila zásluhou Lukáše Klimka jenž měl před sebou po přihrávce brankovištěm odkrytou část klece – 1:2. V polovině dějství byli vyloučeni ve stejném čase Jiří Černoch a Brett Flemming za hrubost, ale hra ve čtyřech hráčích na obou stranách větší šance nepřinesla.

Ve 36. minutě stál tváří v tvář Jánu Lacovi chomutovský kapitán, který prokličkoval obranou, ale na bývalého Piráta ve službách Pražanů nevyzrál. V následné skrumáži Tomáš Pavelka nevybíravě srazil krosčekem jednoho ze Severočechů, takže daroval hostům přesilovku. V té si ale hráči v modrobílých dresech nadějnější šanci nevytvořili.

Na začátku třetí třetiny domácí vyrovnali, Lukáš Pech se zpoza branky natlačil na úroveň brankoviště, přes které poslal puk na hůl Miroslavu Formanovi, který neměl před odkrytou částí klece problém – 2:2. Poté, co Sparta nevyužila početní výhodu, unikal sám na bránu Roman Chlouba, jenž byl faulován. Chomutovský odchovanec následné trestní střílení s přehledem proměnil, když vymíchal sparťanského brankáře, zakončil forhendem do prázdné brány, a tak vstřelil stý gól Pirátů v sezóně – 3:2.

Hned vzápětí byla rána Bretta Flemminga tečována do hrany vyrážečky, která překazila další chomutovskou radost. V samotném závěru duelu to hráči s velkým „S“ na prsou zkoušeli v šesti hráčích v poli s odkrytými zády, jenomže si nevytvořili tlak, takže ve větší míře Štěpána Lukeše neohrozili.

Ohlasy trenérů

Jaroslav Nedvěd (HC Sparta Praha): „Minule jsme ztratili body v Mladé Boleslavi, přes to jsme hráče pochválili, že zápas odmakali a dostali dva smolné góly. Na utkání s Chomutovem jsme se připravovali s tím, že nemůžeme nic svalovat na smůlu a zase se dostat do dvoubrankového deficitu. Pak se duel těžko otáčí. K první třetině jsme ale přistoupili naprosto laxně a soupeři jsme naším nedůrazem v obranném pásmu darovali dvoubrankové vedení. Pak jsme 40 minut fárali, abychom vyrovnali, což se nám povedlo, ale došlo k individuálnímu selhání. Individuální chybě v klíčovém momentu zápasu. V jasně rozebrané situaci jsme pustili hráče do samostatného nájezdu, faulovali jsme a Chlouba trestné střílení proměnil. Všichni víme, že teď je pro nás každý zápas důležitý, protože cítíme, že se spíše přibližujeme něčemu, čemu nechceme.“

Jan Šťastný (Piráti Chomutov): „Do utkání jsme velmi dobře vstoupili, měli jsme výborný pohyb, byli jsme aktivní, dali jsme dvě krásné branky a trošku jsme se uvolnili. Ve druhé třetině byla Sparta jednoznačně lepší, my jsme z nepochopitelných důvodů přestali hrát a Sparta zaslouženě snížila. Stejně jsme nastoupili i do třetí třetiny a myslím si, že klíčové bylo, že jsme zvládli oslabení pět na čtyři, které nás nakoplo. Chtěli jsme pak udeřit z brejku, což se podařilo. Roman Chlouba po faulu a nařízeném trestném střílení udělal parádní blafák. Závěr mužstvo odehrálo velice dobře, takže můžeme slavit velkou pirátskou loupež v O2 areně.“

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov