Reportáže

Piráti dotáhli v Olomouci ztrátu, avšak na body nedosáhli

Napsal 14.01.2018 Marcel Holl, Marek Douda
O l o m o u c / C h o m u t o v - Piráti začali poslední čtvrtinu Tipsport extraligy těžkým soubojem v Olomouci. Chomutovská družina dotáhla v zápase 40. kola dvoubrankovou ztrátu, přesto se z Hané vrací bez bodového zisku. Necelé dvě minuty po vyrovnání přišel klíčový moment střetnutí, kdy Jan Knotek tečoval Eberleho střelu. Tentýž hráč následně v závěru dokonce zkompletoval hattrick a Mora porazila Piráty 5:3. Velmi dobrou formu potvrdil Petr Koblasa, který se opět zapsal mezi střelce.
40.kolo ne 14.1.2018
OLO
5:3(1:0, 2:1, 2:2)
CHM
Olomouc
Konrád – Vyrůbalík, Škůrek, Ondrušek, Houdek, J. Galvas, Jaroměřský, Čáp – Laš, Knotek, Eberle – Burian, Strapáč, Irgl – Holec, Herman, Jergl – Ostřížek, Mráz, Podlaha.
Chomutov
Lukeš – Dietz, Flemming, Grman, Valach, Knot, Slovák, Mrázek – Koblasa, Huml, Vondrka – Sklenář, Růžička, Skokan – Poletín, Smejkal, Lauko – Dlouhý, Chlouba, Havel.

Branky a nahrávky

Olomouc
4. Knotek (Škůrek, Vyrůbalík), 22. Burian (Houdek, Strapáč), 32. Irgl (Burian, J. Galvas), 56. Knotek (Eberle, Čáp), 59. Knotek (Eberle).
Chomutov
25. Vondrka (Dietz, Flemming), 48. Poletín (Lauko, Růžička), 55. Koblasa (Vondrka)

Statistiky

Vyloučení
2:3
Využití
1:0
V oslabení
0:2
Střely na branku
32:24
Střely zblokované
17:9
Hity
11:4
Vhazování
29:29
Diváci
4 012
Rozhodčí
Hradil, Kubičík – Barvíř, Blümel

Shrnutí

Domácí Olomouc se v úvodních minutách horlivě tlačila do obranného pásma pirátské posádky, přičemž Chomutovští na úvod zvolili spíše defenzivní taktiku. Již ve druhé minutě přišla první hrozba ze strany Kohoutů, když Ostřížek za pirátskou brankou vybojoval puk, ale Lukeše z ostrého úhlu nepřekonal. Chomutov se postupem času stále častěji dostával do zakončení, velká gólová šance však přišla v polovině dějství ze strany domácích. Přestože se Irglovi podařilo obejít pirátskou obranu, na Lukeše v samostatném nájezdu nevyzrál.

O minutu později byli k otevření skóre blíže Severočeši. Smejkal od pravého mantinelu hledal na zadní tyč Poletína, jenž pouze orazítkoval brankovou konstrukci. V následující početní výhodě pro Piráty Koblasa neuklidil sražený puk do sítě. Počet trestných minut se posléze srovnal a Olomoučtí již po jednadvaceti vteřinách otevřeli skóre. Štěpán Lukeš si nešťastně srazil přihrávku soupeře do sítě a branka byla připsána Janu Knotkovi – 1:0.

V úvodu druhé třetiny se Houdek protlačil před pirátskou branku, odkud nabil Vilému Burianovi ke střele mezi betony – 2:0. Jakub Lauko se minutu poté snažil o odpověď, ale těsně dotírán nezakončil přesně. Oba týmy si dále vyzkoušely početní výhodu a Chomutov se prosadil až ve vlastním oslabení. V pětadvacáté minutě Dietz od modré nahodil před branku a Michal Vondrka těsně před Konrádem úspěšně tečoval – 2:1.

Ve dvaatřicáté minutě si Zbyněk Irgl v obranném pásmu Pirátů připravil na střelu a od pravého kruhu vsítil branku – 3:1. Olomouc se dále aktivně snažila o opakované navýšení skóre a důkazem byl pokus Podlahy, jehož střela nakonec pouze škrtla o vnější část Lukešovy pravé tyčky. V posledních minutách střední části Chomutov srovnal krok se soupeřem, ale další gól do konce třetiny nepadl.

Taktéž do třetice začala závěrečná perioda příležitostí domácích. Strapáč si zpoza branky sjel před Lukeše, který mu nedal prostor k přesnému zásahu. Chomutovští se snažili propracovat do zakončení, přičemž každá jejich možnost byla odražena olomouckou obranou v čele s Konrádem. Pirátské snahy přeci jen vyústily v kontaktní branku v sedmačtyřicáté minutě. Michal Poletín se mezi kruhy dostal k odraženému puku a z voleje zamířil přesně – 3:2.

Severočeši se dočkali vyrovnání netradičně během vlastního oslabení. Petr Koblasa napřáhl ze střední vzdálenosti a šest minut před koncem srovnal – 3:3. Olomouc si již za plného počtu vzala vedení zpět, když Jan Knotek sáhl do Eberleho nahození před branku – 4:3. Minutu před závěrečným hvizdem skóroval Jan Knotek do třetice. Nikým nehlídán z první vypálil po přihrávce zpoza pirátské klece, čímž uzavřel střelecký účet a ztvrdil vítězství Kohoutů – 5:3.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Moták (HC Olomouc): Po dvě třetiny jsme předváděli zodpovědný a obětavý výkon, zaslouženě jsme také vedli. Následně jsme se nastalé situace jakoby lekli a dovolili jsme Chomutovu srovnat. Kaňkou je určitě dvojice branek inkasovaných v přesilovce, to by se nám stávat normálně určitě nemělo. V závěru se ukázala morální síla týmu, kdy jsme nesložili zbraně a zápas překlopili v náš prospěch.

Jan Šťastný (Piráti Chomutov): Hráče jsme už před zápasem důrazně upozorňovali, že se v případě pomýšlení na výhru musíme vyrovnat soupeři v bojovnosti, nasazení a bruslení. Bohužel tato slova nedopadla na úrodnou půdu. Dvě třetiny jsme s tím měli obrovský problém, až na konci jsme hráli trošku lépe, kdy se nám podařilo vstřelit alespoň kontaktní branku. Věřili ještě ve vyrovnání, ale soupeř nakonec zápas zlomil v přesilovce a celkem zasloužené vyhrál.