Několik rad a příkladů od výživové specialistky paní doktorky
Marie Skalské, která má sama doma mladé hokejisty, takže rady jsou přímo z
praxe a z „hokejové kuchyně“:
Pokud hokejista stráví celý den na turnaji, je třeba průběžně
dodávat svalům palivo k obnovení tzv. svalového glykogenu. Svačinky mezi zápasy
pomohou k lepšímu výkonu, lepší výdrži, svalové síle i následné regeneraci.
Svalový glykogen se nejlépe staví do přibližně dvou hodin po zátěži, proto je
důležité, v jakém odstupu po zátěži se svačina sní. Jak je možné rychle
palivo pro svaly dodat? Je vhodné jíst jídla, která mají tzv. vysoký glykemický
index.
Ovoce: Sušené ovoce, rozinky, jablka, pomeranče, banány.
Bílkoviny: Mandle, oříšky, vajíčka natvrdo, nakrájený tvrdý sýr, jogurt,
mléčná rýže, chléb s burákovým máslem.
Další: Sušené cereálie, nejlépe již v pytlíčku na jednu dávku,
instantní ovesná kaše, kterou je možné jen zalít horkou vodou, horkou vodu je
možné mít připravenou v termosce, chléb s marmeládou, medem, případně
müsli tyčinky (vybírejte spíše ty bez polevy, polevy na müsli tyčinkách jsou
většinou opět z nekvalitních tuků, jogurtová poleva většinou jogurt
neviděla ani z rychlíku), tmavá čokoláda, případně jiné opravdové
čokolády, tím je míněno dostatečné množství kakaového másla a ne rostlinného
tuku, který je bohužel většinou nepříznivý.
Čistá voda, ředěný 100% džus, čokoládová mléka. Při dlouhých
sportovních výkonech je vhodné pít průběžně kolem 200ml tekutiny za čtvrt
hodiny.
Staré přísloví „Snídej sám, obědvej s přítelem a večeři
dej nepříteli“ definuje zásadní význam snídaně, kterou by malý hokejista neměl
vynechat, ani když má brzký ranní trénink. Snídaně je nejdůležitější jídlo,
ovlivní fyzický i mentální výkon během celého dne.
Z čeho se má snídaně skládat? Snídaně má být složená ze
sacharidů a bílkoviny, tuky jakožto přirozená součást stravy budou přítomny
také. Zástupci sacharidů jsou pečivo, cereálie, vločky. Z bílkovin můžete
volit jogurty, sýr cottage, mléko, mléčné nápoje, vajíčka, tuňáka z konzervy,
libovou krůtí či vepřovou šunku, nejlépe šunku od kosti, tvrdý sýr.
Sacharidy ze snídaně rychle doplní glykogenové zásoby ve
svalech, připraví je na fyzický výkon. Z bílkovin bude tělo čerpat ke
tvorbě svalové hmoty.
Příprava na ranní trénink začíná již večeří. Večeře před
ranním tréninkem by měla obsahovat dostatek sacharidů. Tím jsou míněny hlavně
přílohy, tj. brambory, rýže, těstoviny. Optimálně by měl mít malý hokejista na
talíři čtvrtinu zakrytou přílohami, čtvrtinu talíře pokrytou bílkovinou, tj.
maso, mléčný výrobek či rostlinný zdroj bílkovin a polovina talíře by měla být
zakryta zeleninou.
Je jasné, že v ranním spěchu není čas na velkou, v klidu
vychutnanou snídani, nicméně i v ranním spěchu lze trochu posnídat. Sníst
jogurt, vypít jogurtové mléko, kakao nebo jiný mléčný nápoj či sníst banán
nezabere moc času. Večer připravený obložený chléb lze spořádat i v autě.
Velmi důležitá je při ranních trénincích svačina do školy,
resp. svačiny dvě. První svačinu sní hokejista například v autě cestou do
školy nebo těsně po příchodu do školy, optimálně brzy po tréninku. Druhou
svačinu si pak dá ve standardní „době svačiny“.
Ke „klasickým“ svačinám – pečivo + „něco“ namazané, nejlépe
pomazánky na tvarohovém základu, určitě nezapomínejte na nakrájené ovoce a
zeleninu. Upřímně, děti spíš snědí nakrájené jablko, hrušku nebo hroznové víno
než pomeranč, který jsou „líné“ si oloupat.
Přidat můžete směsi oříšků, mandle, rozinky či jiné sušené
ovoce. Pomerančový džus v krabičce dodá vápník, který stejně dodá i jogurt
či jogurtové mléko, plátkový sýr nebo tvrdý sýr nakrájený na kostičky. Snídaně
a dopolední svačina by měly pokrýt 25 % celodenního příjmu bílkovin.