DOROST - článek

Liga dorostu: čtvrtina nováčků, bez bitev křížem a o přímý postup

Napsala 11.07.2024 Kateřina Kundertová
Dorostenecká liga nově o dvaceti účastnících nabídne v základních skupinách takřka čtyřicet zápasů, ale ze systému soutěže vypadly bitvy křížem. Mužstvo k postupu mezi elitu potřebuje deset výher v play-off, v ohrožení sestupu budou hned čtyři celky – rozdají si to v play-down.

Dorostenecká liga obdobně jako ta juniorská celkem výrazně narostla co do počtu účastníků, jelikož jich ze šestnácti bude rovných dvacet. To dělá čtvrtinu nováčků soutěže.

Z elity sestoupila Olomouc. Z regionální ligy si právo na účast ve vyšší soutěži vybojovala čtveřice celků, využijí ho však pouze tři kluby. Na nové bitvy se těší béčko Zlína, Poděbrady a Příbram. Hronov prodal licenci do Havířova, který se vrací po roční odmlce.

Hned dva nováčky zespodu – Příbram a Poděbrady – budou potkávat i Piráti v rámci západní skupiny, ve které bude nově nastupovat i Chrudim. Zůstali Pražané, Západočeši, Písek a ústecký Slovan.

    Západ: Piráti Chomutov, HC Hvězda Praha, HC Baník Sokolov, HC Energie Karlovy Vary „B“, IHC Králové Písek, HC Slovan Ústí nad Labem, HC Kobra Praha, HC Příbram, HC Poděbrady, HC Chrudim.

    Východ: HK Mladí Draci Šumperk, BK Havlíčkův Brod, VHK ROBE Vsetín, Technika Hockey Brno, Polsko U17, HC Lvi Břeclav, SK Horácká Slavia Třebíč, HC Olomouc, AZ Havířov, Berani Zlín „B“.

Jak již bylo naznačeno, dvacet týmů bude rozděleno do dvou desetičlenných skupin – Západ a Východ. V nich se potkají čtyřikrát každý s každým, což činí šestatřicet kol. Výraznou novinkou v lize dorostu je zrušení bitev křížem.

Do play-off postoupí čtyři nejlepší z obou skupin, které začnou křížem ve čtvrtfinále. Výjimkou je polská reprezentace do sedmnácti let, která nemůže postoupit do vyřazovacích bojů (a všechny své zápasy odehraje na ledech soupeřů).

Úvodní kolo a semifinále se bude hrát na tři vítězné zápasy, finále o přímý postup do extraligy znovu na čtyři výhry. Nahoru jeden, dolů dva: čtyři nejhorší po základní části se utkají křížem ve dvou sériích play-down na čtyři vítězství.