Reportáže

Piráti v generálce na Maxa ligu předvedli povedený výkon, s Energií ale těsně padli

Napsal 05.09.2024 Eliška Ratiborská, Michal Luxa
Ke generálce na Maxa ligu si Piráti přizvali Karlovy Vary, s nimiž prohráli o jediný gól. Extraligové mužstvo v průběhu druhé periody sice vedlo už o tři trefy, avšak Chomutovští nesložili zbraně. Po proměněném trestném střílení Jiřího Fronka a gólu kapitána Viktora Hübla se vrátili do hry. Na vytoužené prodloužení to sice nestačilo, přesto svěřenci Martina Pešouta ukázali, že jsou dobře připravení na vstup do soutěže.
příp. čt 5.9.2024
CHM
2:3(0:2, 1:1, 1:0)
KVA
Chomutov
Jekel – Kadeřávek, Březák, Němec, Baláž, Husinecký, Seemann, Poizl – Fronk, Hübl, Lukeš – Tůma, Eret, T. Svoboda – Berka, Hejcman, Guman – Sklenář, Koblížek, Mála
Karlovy Vary
Hamalčík – Plutnar, Mamčics, Šalda, Moravec, Mikyska, Rulík – Beránek, Jiskra, Kofroň – Kružík, Salsten, Procházka – Sapoušek, Černoch, Čihař – Koffer, Šír, Redlich

Branky a nahrávky

Chomutov
40. Fronk (TS), 43. Hübl (Kadeřávek)
Karlovy Vary
7. Beránek (Jiskra), 19. Černoch (Čihař, Sapoušek), 33. Plutnar (Beránek, Jiskra)

Statistiky

Vyloučení
5:4
Využití
0:0
V oslabení
0:0
Diváci
1234
Rozhodčí
Valenta, Hucl – Malý, Charvát

Shrnutí

Hosté ukázali aktivitu už na začátku zápasu, když se Redlich otočil kolem soupeře, ale vystřelil jen na zadní tyčku. Po něm to zkoušel ještě Procházka, nicméně i na jeho střelu byl Jekel připraven. Jenže to už neplatilo v čase 6:13, kdy si přihrávku mezi kruhy přebral Ondřej Beránek a zamířil přesně nad lapačku – 0:1.

Na druhé straně stejně pálili Eret s Tůmou, ale druhý zmiňovaný nakonec trefil Hamalčíkovo rameno. V osmnácté minutě hned po vhazování hbitě střílel Čihař, jenže zamířil do horní tyčky. Až čas 18:01 přinesl dvoubrankové vedení Energie. Poslední zmiňovaný hráč objel branku a přihrál na zadní tyčku, odkud puk zasunul přesně Jiří Černoch – 0:2.

Ve druhé třetině Jekelovu pozornost prověřil z ostrého úhlu Šír, ale marně. Na druhé straně kluziště měl příležitost Němec, jenže ke snížení soupeřova vedení to nevedlo. Podobně skončila i Sklenářova šance před brankou, kde těsně minul. 

V čase 32:21 přišla přihrávka při signalizované výhodě na modrou čáru, kde si ji převzal Michal Plutnar a zakončil bekhendem nad vyrážečku – 0:3. V poslední minutě prostřední části ujížděl osamocený Jiří Fronk, který byl při úniku faulován a rozhodčí tak nařídili trestné střílení. Fronk si kotouč stáhl do bekhendu a střelou pod ruku gólmana se nemýlil – 1:3.

Gólem Piráti druhou třetinu uzavírali a tu třetí otevírali. V čase 42:08 Kadeřávek napadal soupeře, ten chyboval a do akce se tak zapojil Viktor Hübl, který zakončoval do odkryté branky a dotáhl manko na jediný gól – 2:3.

V posledních deseti minutách hry se mohli trefit Rulík a Beránek, jenže ani jeden z nich nebyl úspěšný. Dobře si do pravého kruhu nabruslil i Mikyska, nakonec však zamířil jen do boční strany sítě. Hru bez brankáře však Chomutovští kvůli dvěma faulům zkusit nemohli.

Závěrečné přípravné utkání tak dopadlo ve prospěch Karlových Varů a další zápas, tedy už první ligový, čeká Piráty 14. září v Porubě.

Ohlasy trenérů

Martin Pešout (Piráti Chomutov): „Ze začátku jsme měli trošku problémy s rychlostí Karlovarských, protože samozřejmě není jednoduché v úterý hrát se Sokolovem a ve čtvrtek s Karlovými Vary. Myslím si, že to rozhodlo, protože jsme prohrávali 0:2 a když jsme ve druhé třetiny trochu hru vyrovnali, tak jsme dostali třetí gól. Ve druhé půlce zápasu jsme ale, myslím, ukázali, že se nemusíme nikoho bát a odehráli jsme hodně důstojný zápas. Byl to pro nás dobrý výsledek, přestože jsme prohráli.“

Pavel Patera (HC Energie Karlovy Vary): „Myslím, že do zápasu jsme vstoupili dobře. V první třetině jsme měli daleko víc do hry, dali jsme dva hezké góly. Od druhé třetiny se hra srovnala a my jsme přestali hrát jednoduše, nabídli jsme Chomutovu pár šancí, ale paradoxně jsme zvýšili na 3:0. Pak jsme si konec druhé třetiny nepohlídali a nabídli jsme Chomutovu šanci i do třetí třetiny. Udělali jsme jednu hloupější chybu, kterou zkušení hráči z Chomutova potrestali, ale konec už jsme dohráli zkušeně.“