Reportáže

Piráti se dvě třetiny drželi Slavii na dostřel, v poslední části ale třikrát inkasovali a prohráli

Napsal před 3 dny Denis Freitas Lopes, Michal Luxa
V pátém kole Maxa ligy zajížděli Piráti do hlavního města, kde nestačili na Slavii. Severočechy poslal do vedení Dominik Sklenář, avšak sešívaní následně otočili stav zápasu na svou stranu. Chomutov čtyřicet minut držel se soupeřem krok, ale poté třikrát inkasoval. Kosmetickou podobu výsledku dal v závěru ještě Martin Tůma. Svěřenci Martina Pešouta tak stále čekají na venkovní vítězství.
5.kolo st 25.9.2024
SLA
5:2(0:0, 2:1, 3:1)
CHM
HC Slavia Praha
Cichoň – Gaspar, Veber, V. Beran, Holý, Stejskal, Kočí, Sýkora – M. Beran, Přikryl, Strnad – Zvagulis, Šťovíček, Novák – Slavíček, Knotek, Polák – Havrda, Slavík, Smola – Tichý
Piráti Chomutov
Jekel – Husinecký, Kadeřávek, Eliáš, Ulrych, Březák, Havel, Poizl – Lukeš, Hübl, Fronk – T. Svoboda, Eret, Tůma – J. Svoboda, Vopelka, Berka – Mála, Koblížek, Sklenář

Branky a nahrávky

HC Slavia Praha
34. Polák (Stejskal, Kočí), 37. M. Beran (Přikryl), 44. Novák (Knotek, Šťovíček), 50. Slavík (Polák, Havrda), 54. Knotek (Přikryl)
Piráti Chomutov
28. Sklenář (Hübl, Kadeřávek), 55. M. Tůma (Eliáš, Eret)

Statistiky

Vyloučení
8:6
Využití
1:2
V oslabení
0:0
Střely na branku
39:29
Střely zblokované
15:13
Vhazování
38:36
Diváci
971
Rozhodčí
Zavřel, Kosnar – Roischel, Brož

Shrnutí

Ze startu zápasu bylo vidět, že mají oba týmy potřebný náboj a na ledě to hýřilo emocemi. Diváci tak sledovali rychlý hokej na obou stranách. Ve čtvrté minutě byli blízko k otevření skóre slávisté. Holý sice překonal hostujícího gólmana Jekela, ale puk jen projel brankovištěm mimo tři tyče. Na druhé straně hrozil z rychlého protiútoku Lukeš, ale jeho pokus jen těsně minul domácí klec. Ve 13. minutě Vít Beran našel Havrdu, který se protáhl kolem obránce až před bránu, odkud zakončoval na vzdálenější tyčku, ale Jekel si poradil.

Závěr třetiny byl ve znamení přesilové hry hostů. V oslabení se vyznamenal brankář sešívaných – Hübl měl na hokejce první gól utkání, když mířil do zcela odkryté branky, Cichoň se ale zvládnul ještě na poslední chvíli přesunout a předvedl zákrok betonem. Po chvíli podržel svůj tým znovu, když lapačkou chytil tečovaný puk po střele Fronka.

Zkraje druhého dějství se do velké příležitosti dostal Matěj Beran a zastavila ho až tyčka Jekelovy branky. První gól mohl ve 24. minutě ze samostatného úniku vstřelit Smola po přihrávce Gaspara, ovšem Jekel jeho pokus vyrazil. Poté už zahrozili i Piráti. Sklenář se protáhl podél mantinelu kolem svých bývalých spoluhráčů a z pravého kruhu vyzkoušel Cichoně, který schoval puk ve výstroji. Ve 28. minutě už se mohli svěřenci Martina Pešouta radovat, když využili přesilovku. Po kombinaci v útočném pásmu přihrál od mantinelu Hübl na hranici brankoviště, kde zůstal Dominik Sklenář, který se štěstím dostal puk do sítě – 0:1.

Vzápětí se dostala k přesilovce i Slavia a pokusila se o rychlou odpověď. Sešívaní dokonce dostali po minutě puk za Jekela, ale rozhodčí Knotkovu trefu neuznal, protože byla posunutá branka Chomutova a navíc přezkoumání u videa potvrdilo, že puk nepřešel brankovou čáru.

Domácí se i po konci početní výhody tlačili do koncovky. Ve 34. minutě táhl protiútok Vojtěch Polák, který ho i sám přesně zakončil a propálil Jekela mezi betonem a lapačkou – 1:1. Dvě minuty od vyrovnávací trefy se mohli radovat slávisté podruhé. Přikryl zachytil špatnou rozehrávku Jekela a předal na úplně osamoceného Matěje Berana, který měl už jednoduchou práci a jen doklepl do zcela prázdné klece – 2:1.

Do závěrečné třetiny vstupovali Pražané s hubeným vedením, které navýšili po ubráněné přesilovce Pirátů. Po návratu do sestavy byl při chuti Knotek, který předal zadovkou na Martina Nováka. Zkušený borec zachoval chladnou hlavu a překonal Jekela – 3:1. V 50. minutě vyzval Polák nahrávkou Marka Slavíka, který kličkou oklamal Jekela a poslal kotouč do odkryté klece – 4:1. Pátou slávistickou trefu přidal v přesilové hře Tomáš Knotek, který si najel do středu a dělovkou propálil všechno, co mu stálo v cestě – 5:1. Chomutov ještě v závěru snížil skóre. Eliáš pálil v přesilovce od modré, Martin Tůma se k puku dostal jako první a přehodil beton Cichoně – 5:2.

Foto: Karel Švec (www.hc-slavia.cz)

Ohlasy trenérů

Aleš Totter (HC Slavia Praha): „Velký respekt Chomutovu, že si prošel z kraje až do první ligy. Byla to dlouhá cesta, ale majitelé byli trpěliví. Pojďme k utkání. Měli jsme dobrý start zápasu až do prvního komerční přestávky. Byli jsme aktivní, pak nás ale více zajímal rozhodčí. Mentálně to pro nás byl těžký zápas, protože jsme byli favorit. Nedařilo se nám najít klid a správný moment. Přišlo to až v závěru druhé třetiny díky vyrovnávacímu gólu. Začali jsme mít lepší pohyb a na začátku třetí třetiny jsme ubránili přesilovku, k tomu se nám navíc povedlo skórovat. Tým si už potom věřil na výhru. Opět to však provázely zbytečné komplikace. Naše disciplína je něco, o čem se musíme pobavit. Je dobře, že jsme zvládli fyzicky tři zápasy v pěti dnech. Stále máme spousty věcí, na kterých musíme pracovat.“ 

Petr Martínek (Piráti Chomutov): „První polovina zápasu to byla vyrovnaná. Měli jsme několik šancí, které jsme nevyužili. Celé utkání se zlomilo, když jsme dostali dva rychlé góly. První z nich byl nešťastný a druhý zavinila naše hrubá chyba. Domácí se díky tomu ujali otěží hry. Byli lepší a my jsme dělali zbytečné chyby, i proto jsme zápas nezvládli.“

×
Dnes v 16:30 | Muži
HC Dukla Jihlava
Piráti Chomutov
×
Dnes v 17:45 | 9.tř.
Piráti Chomutov
Rytíři Kladno
×
Dnes v 12:00 | Jun.
Piráti Chomutov
HCM Warriors Brno