Ohlasy po utkání

„Do obrany jsem se posunul až v dorostu,“ prozradil zaskakující útočník Jakub Březák

Napsal dnes Michal Luxa
Hned ve dvou dnech nastoupí Piráti proti dvěma soupeřům. Zatímco s Frýdkem-Místkem už se Severočeši utkali, na souboj se Vsetínem stále čekají. S prvním zmíněným soupeřem neměl Martin Pešout k dispozici dostatek útočníků, a tak se na křídle třetí formace objevil obránce Jakub Březák.

V devátém kolem Maxa ligy zajížděli Piráti k dalšímu střetnutí do nejvzdálenějšího východního cípu republiky. Chomutovští souboj dobře rozehráli, dvakrát v něm vedli, avšak v nájezdové loterii padli.

„Před utkáním bychom brali každý bod z venku. Ovšem po samotném průběhu jsme měli získat více bodů,“ litoval sedmadvacetiletý obránce. „Je to určitě náš cíl, protože když venku dostaneme pět gólů, je strašně těžké utkání vyhrát,“ vracel se k předchozím venkovním zápasům, v nichž tým inkasoval častěji.

Stejně jako v Sokolově, také ve slezském městě Severočeši ještě ve třetí třetině vedli. Jenomže soupeři se znovu povedlo vyrovnat. Chomutovští se soustředili na obrannou fázi hry. Avšak znovu zakončení od modré čáry přes clonu propadlo do branky. „Je těžké na to odpovědět. Můžeme se snažit hru otevřít a tlačit se do útoku. Může to být dobře, ale také špatně. Frýdek má kvalitní zkušený tým. Tohle musí vyhodnotit trenéři,“ těžce hledal slova Jakub Březák.

Na západě Čech musel trenérský štáb poslat sedmnáct hráčů do dovednostní soutěže. Ovšem s Frýdkem-Místkem Piráti padli v šesté sérii, kdy se prosadil Michal Matiaško. „Podle mého jsou nájezdy padesát na padesát. Je to jen o tom, kdo má v tu chvíli k sobě nakloněné štěstí a větší psychickou pohodu,“ hledal důvody neúspěchu rodák z Mostu.

Při absenci některých útočníků musel Martin Pešout s Petrem Martínkem vybrat náhradu, kterou pošle do útočných řad. Rozhodnutí padlo na Jakuba Březáka, jenž se objevil na křídle třetí formace, kde doplnil Darka Hejcmana a Tomáše Gumana.

„Oproti obraně je to velký nezvyk. Je to úplně jiný pohyb po hřišti. Momentálně jsem si vědom toho, že hledám formu z loňského play-off. Takže přijmu každou roli v týmu, abych mu pomohl a byl platný,“ přiznal. „Chtěl jsem hlavně plnit pokyny trenérů a hrát jednoduše,“ doplnil ještě.

Co se v mládí naučíš, v kariéře jako když najdeš. Právě Jakub Březák v mládežnických letech nastupoval v útočných formacích. Možná i proto nyní padla volba na jeho osobu. „Dá se říct, že o premiéru úplně nešlo. Od základny, než jsem přišel do tehdejšího mladšího dorostu, jsem byl útočník. Tehdy to byl ale úplně jiný hokej než nyní mezi muži,“ lovil v paměti. „Hlavně pohyb v obranném a útočném pásmu. Musel jsem plnit rozdílné úkoly, na které člověk není zvyklý,“ hledal hlavní rozdíly v obou pozicích.

×
Dnes v 17:30 | Muži
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov