9. třída - článek

„Budeme muset makat,“ ví Lukáš Jansa. Klíčem rychlost a hra do těla

Napsala 31.08.2024 Kateřina Kundertová
Pirátská devítka má za sebou přípravnou fázi a už se chystá na extraligu, ve které se bude muset srovnat s rychlostí a hrou do těla. Výhodu by v tomto ohledu mohl mít Lukáš Jansa, jenž už má se soutěží zkušenosti, patří k uroslejším a zlepšil bruslení. Zopakuje znovu roli kanonýra?

Hráče ročníku 2010 čeká poprvé celorepubliková soutěž v podobě extraligy devátých tříd, která doznala několik změn. Kromě jiného se ve hře určitě přitvrdí. „Na novou sezónu se dost těším, ale bude těžká. Musíme se připravit hodně dobře kondičně a fyzicky na všechny souboje a hru do těla, protože budou mezi hráči výškové a silové rozdíly,“ říká Lukáš Jansa, jenž patří k urostlejším.

„Byl jsem vždycky malý a pak jsem před dvěma roky z ničeho nic vyrostl a nabral kila. V tu dobu pro mě bylo těžké svou výšku a váhu využít, ale teď už je to výhoda. Navíc nás trenér dobře vede v posilovně, díky čemuž jsme všichni namakaný. Myslím, že na tom budeme dobře,“ pokračuje.

Lukáš Jansa už si soutěž deváťáků vyzkoušel v předešlé sezóně, když naskočil do jedenácti zápasů dlouhodobé části a dvou utkání play-off. „Když jsem loni hrál s 2009kami, byl to pro mě celkově velký rozdíl, ale největší v rychlosti. Vůbec mi to nešlo, ale namakal jsem se na nohy a už se do rychlosti konečně dostal,“ libuje si produktivní forvard, jenž se snaží právě z rychlosti těžit.

Celorepubliková soutěž nabízí také širší škálu soupeřů, s nimiž nemají mladší žáci možnost se potkat. „Já se nejvíc těším na Liberec, protože tam mám pár kamarádů,“ hlásí. A bude to jenom pokračující rivalita, protože Bílí Tygři jsou pravidelným účastníkem Memoriálu Ondřeje Buchtely pro kategorii osmáků.

V přípravě nejenom díky turnajům mladí Piráti potkali zajímavé soupeře, kteří jim naznačili, jakou úroveň bude liga mít. „Příprava byla super, neměli jsme špatné zápasy a zahráli dobře třeba proti Litvínovu, Liberci a Budějovicím, které nás hodně prověřily. Byly těžkou překážkou, přes kterou jsme měli přejít,“ uznává čtrnáctiletý útočník, který by si chtěl s týmem zahrát vyřazovací boje.

Devátá třída má za sebou celou přípravnou fázi a už se může upínat k ostrým bitvám, ve kterých bude muset k úspěchu využít silné stránky a vyvarovat se chyb. „Příprava nám ukázala, že sezóna bude dřina a budeme muset makat, ale máme natrénované obruslování a dovednostní věci, takže se budeme snažit si soupeři hrát,“ přibližuje.

„Na druhou stranu máme velké problémy s držením hráčů například po vhazování, což se stalo i mě v zápase proti Litvínovu,“ přiznává Lukáš Jansa, který v minulé sezóně vyhrál kanadské bodování týmu, když ke 44 gólům přidal 33 asistencí.

Pozici nejlepšího kanonýra by si samozřejmě rád podržel, ale… „Bylo by super, kdyby se mi povedlo znovu vyhrát, chtěl bych se stát nejlepším střelcem týmu, ale moc tomu nevěřím, protože je strašně velká konkurence. Snad se mi to podaří, ale stejně nejde o individuální body, hlavní je, abychom vyhrávali jako tým,“ upozorňuje a ještě dodává, „snažím se hrát co nejvíc pro tým“.