Reportáže

Znovu 5:4! Piráti dotáhli dvougólové manko a přetlačili Energii v nájezdech

Napsal 04.12.2016 Kateřina Kundertová, David Panuška
K a r l o v y V a r y/C h o m u t o v - Piráti načali třetí čtvrtinu Tipsport extraligy utkáním na půdě karlovarské Energie. Domácí se v první třetině dostali dvakrát do dvoubrankového vedení, které ztratili až ve třetím dějství. Vyrovnali Jakub Sklenář s Dávidem Skokanem. Když už to vypadalo, že se půjde do prodloužení, vstřelil branku na 4:3 domácí obránce Dvořák. Utkání tímto výsledkem ovšem neskončilo, deset vteřin před koncem totiž srovnal Juraj Valach. V nájezdech pak rozhodl o výhře Pirátů David Kämpf.
27.kolo ne 4.12.2016
KVA
4:5sn(3:1, 0:0, 1:3 - 0:0)
CHM
Karlovy Vary
Honzík – Harant, Dujsík, Rýgl, Sičák, Tomáš Dvořák, Benák – T. Rachůnek, Tuominen, Mikulík – Vachovec, Skuhravý, Gorčík – Kindl, Mullane, Stloukal – Harkabus, Gríger, Flek – Davídek
Chomutov
Strmeň (10. Král) – Dlapa, Flemming, Skinner, Valach, Mrázek, Buchtela, Chalupa, Rutta – Tomica, Huml, Vondrka – Sklenář, Kämpf, Koblasa – Poletín, Skokan, Chlouba – Lauko, Šťovíček, Slavíček

Branky a nahrávky

Karlovy Vary
1. Tuominen (Mikulík, T. Rachůnek), 10. Harkabus (Gríger), 18. Stloukal (Kindl, Mullane), 60. Tomáš Dvořák (Skuhravý)
Chomutov
16. Rutta (Skinner, Huml), 44. Sklenář (Rutta, Skokan), 48. Skokan (Sklenář, Mrázek), 60. Valach (Flemming, Tomica), rozh. náj. Kämpf

Statistiky

Vyloučení
4:5
Využití
0:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
38:32
Střely zblokované
7:9
Hity
13:9
Vhazování
33:36
Diváci
3315
Rozhodčí
Pešina, Horák – Komárek, Rozlílek

Shrnutí

Piráti nevstoupili do zápasu dobře, jelikož už po dvaatřiceti vteřinách hry prohrávali 0:1. Skóre otevřel Henri Tuominen, jenž uspěl bekhendovou kličkou – 1:0. V sedmé minutě mohlo být vyrovnáno, jelikož puk při signalizaci vyloučení na straně hostů putoval na opuštěnou bránu, celou situaci zachránil Tomáš Rachůnek, který zastavil kotouč těsně před brankovou čárou.

Po šanci Ivana Humla, který nevyužil špatného rozehrání domácích, Tomáš Harkabus ujel chomutovské obraně a vyhnal z brány Jana Strmeně, jehož vystřídal Tomáš Král – 2:0. Na konci patnácté minuty začala pro Piráty možnost přesilové hry, kterou využil Jan Rutta střelou od modré čáry, jež vymetla šibenici Honzíkovy brány – 2:1. Krátce poté vrátil domácím dvougólové vedení Petr Stloukal, jenž našel vyražený puk na hranici brankoviště – 3:1.

Důrazný start druhé třetiny začal ve čtyřech na obou stranách, z čehož vzešla zkrácená přesilová hra pro Piráty, která však zůstala nevyužita. Ve 28. minutě Dávid Skokan v situaci dva na dva hned po přejetí modré vypálil na Honzíkovu bránu, kde zacinkala horní tyčka. Po šancích Davida Kämpfa a Tomáše Dujsíka na druhé straně, se do úniku dostal Milan Mikulík, jenž ale nepřekonal Tomáše Krále v chomutovské brance.

Krátce před koncem druhé třetiny jeden z hlavních rozhodčích chyboval, signalizoval trest na straně domácích, což poslalo Tomáše Krále na střídačku, sudí ale ruku stáhl. Piráti tak nějakou dobu hráli bez brankáře, ale Energie situace nevyužila.

V počátku třetí třetiny Jan Rutta nahodil na bránu, před kterou tečoval puk Jakub Sklenář, jenž snížil na rozdíl jediného gólu – 3:2. Po druhé vstřelené brance začal Chomutov tlačit do brány, což vyvolalo drobnou potyčku, která však rychle skončila. Ve 48. minutě Dávid Skokan našel ve zmatku před bránou kotouč a vyrovnal – 3:3.

V druhé polovině poslední třetiny si ani jeden celek nedokázal vytvořit kloudnou útočnou akci, a tak se hrálo spíše ve středním pásmu. Až v posledních pár minutách měla Energie trochu navrch, což zužitkovala třiadvacet vteřin před koncem. Tomáš Dvořák našel v mele před Tomášem Králem kotouč a nekompromisně zakončil – 4:3. Deset vteřin před vypršením normální hrací doby poslal duel do prodloužení Juraj Valach, který od modré propálil všechno před sebou – 4:4.

V prodloužení ani jeden celek nerozhodl a nevytvořil si žádné nadějné šance, takže duel došel k nájezdům, které rozhodl David Kämpf parádní kličkou do forhendu – 4:5sn.

Ohlasy trenérů

Mikuláš Antonik (HC Energie Karlovy Vary): „První třetina byla z naší strany výborná, měli jsme dobrý pohyb, bruslili a forčekovali. Zhruba od poloviny zápasu se to začalo překlápět na stranu Chomutova, který hrál agresivně a tlačil se před bránu. To vyústilo ve vyrovnání. Je neskutečná škoda, že v závěru nejsme schopní sehrát vhazování tak, aby se k nám soupeř nedostal. Chomutov pak i s trochou štěstí vyrovnal. V prodloužení jsme chtěli extra bod, ale žádné velké šance tam nebyly. Nájezdy jsou pro nás dlouhodobě katastrofa.“

Petr Martínek (Piráti Chomutov): „Pro nás to byl parádní zápas. Na jednu stranu škoda ztraceného bodu, jeli jsme si sem pro tři. Na druhou stranu zaplať pánbůh za body dva. V první třetině je to pro nás pořád stejná písnička, zvlášť na ledu soupeře. Měli jsme špatný pohyb. V kabině pak proběhla bouřka a začali jsme hrát náš hokej. Důležité bylo, že jsme tomu pořád věřili a šli jsme tomu naproti. I když domácí chvíli před koncem dali gól. Myslím, že za ty dvě třetiny jsme si bod zasloužili. Prodloužení a nájezdy jsou vabank. Jsme spokojení, že jsme získali bod druhý.