Reportáže

Piráti navzdory dobrému výkonu padli, s Vítkovicemi třetí výhru v řadě nepřidali

Napsal 22.12.2017 Ondřej Bartůněk, David Panuška
C h o m u t o v - Piráti v rámci předvánočního 32. kola Tipsport extraligy přivítali na ledě domovské SD ARÉNY ostravské Vítkovice. Domácí celek do utkání vletěl a od páté minuty vedl díky brance Nicolase Hlavy. Chomutovští podali dobrý výkon, třetí Ridera se ovšem dostávala do protiútoků a čtyřmi góly rozhodla o vítězstvím a sedmém tříbodovém zisku v řadě.
32.kolo pá 22.12.2017
CHM
1:4(1:2, 0:1, 0:1)
VIR
Chomutov
Laco – Mrázek, Valach, Dietz, Flemming, Knot, Slovák, Grman – Tomica, Huml, Vondrka – Sklenář, Růžička, Havel – Poletín, Chlouba, Koblasa – Dlouhý, Šťovíček, Hlava
Vítkovice
Bartošák – Sloboda, Urbanec, Hrbas, Baranka, Trška, Krenželok – Bartovič, Lev, Olesz – Szturc, Roman, Květoň – Zdráhal, Kolouch, Kucsera – Š. Stránský, Jáchym, Hudeček

Branky a nahrávky

Chomutov
5. Hlava (Dlouhý, Knot)
Vítkovice
15. Szturc (Sloboda, Roman), 20. Zdráhal, 33. Szturc (Bartošák), 44. Květoň (Szturc, Roman)

Statistiky

Vyloučení
4:5
Využití
0:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
37:28
Střely zblokované
7:14
Hity
9:10
Vhazování
37:25
Diváci
3 689
Rozhodčí
Pavlovič, Bulanov – Ondráček, Špůr.

Shrnutí

Na úvodní šanci zápasu nemuseli diváci dlouho čekat. Už po 98 vteřinách se po nahození Michala Poletína dostal v brankovišti k dorážce Roman Chlouba. Jeho pokus však skončil na betonu vítkovického gólmana. Vedení se v páté minutě ujali domácí, když se po souboji u levého mantinelu odrazil kotouč k Nicolasi Hlavovi. Ten ránou z otočky překvapil Bartošáka - 1:0. O dvě minuty později se k velké příležitosti nachomýtl Rostislav Olesz. Z bezprostřední blízkosti ale minul klec Pirátů.

V patnácté minutě se k bombě od modré čáry odhodlal Juraj Valach. Tu nebezpečně tečoval Jan Havel, ale kotouč nezamířil mezi tři tyče. Podobná akce se stala za necelou minutu i na druhé straně. Od modré vyslal dělovku na branku Chomutova Sloboda. Po teči Romana Szturce skončil tento pokus v kleci a skóre bylo nerozhodné 1:1. Ostravané šli do vedení osm vteřin před koncem první třetiny. Patrik Zdráhal nejprve vybojoval kotouč u pravého mantinelu, poté objel domácího obránce, který mu padnul do jízdy, a následně prostřelil Jána Laca k pravé tyčce - 1:2.

Ve dvacáté páté minutě se podél pravého mantinelu hnal Roman Chlouba, jenž z ostrého úhlu poslal puk do brankoviště. Tam se k dorážce tlačil Petr Koblasa, avšak Patrik Bartošák uhájil svou svatyni. Ve 28. minutě to kolem klece Ridery vřelo. Nejprve pálil od modré čáry Brett Flemming, do jeho rány ještě vložil hokejku Ivan Huml, a změnil tak její směr. Poté se kolem obránců prosmýkl Jakub Sklenář a pelášil sám na hostujícího strážce branky. Obě akce gólman Vítkovic vychytal a nedovolil Chomutovu srovnat.

Po velkém tlaku domácích se opět paradoxně radovali hosté. Ve 32. minutě předvedl hezkou individuální akci Roman Szturc. Sám rozjel protiútok, využil srážky dvou bránících Pirátů, objel padajícího obránce a přesně zakončil k pravé tyči - 1:3. V závěru druhé části hráli domácí přesilovou hru. Ihned po vhazování se k dorážce před brankou dostal Jakub Sklenář. Ani tak se ovšem stav zápasu nezměnil.

Závěrečnou periodu začali hosté velkou šancí. Chomutovským obráncům projel Rostislav Olesz. Zakončení z pravé strany však zneškodnil Laco. Ve 43. minutě se Vítkovičtí hnali dva proti jednomu. Roman Szturc naznačoval střelu, ale nakonec nahrál. David Květoň se při zakončení nemýlil, a stanovil tak skóre utkání na 1:4. Ve 47. minutě mohli diváci zhlédnout velkou šanci. Nicolas Hlava připravil pěknou přihrávku volnému Adamovi Dlouhému, jenž mířil sám na Bartošáka. Ten však pohotovým výjezdem z klece odzbrojil útočníka Pirátů.

V polovině třetí části v SD ARÉNĚ zvonila tyč. Nahrávku zpoza branky dostal na pravý kruh Martin Šťovíček. Ani po jeho svižné ráně se tedy síť v brance Ostravanů nezavlnila. V 55. minutě se při přesilové hře na pravém kruhu k dělovce odhodlal David Květoň. Ján Laco se ovšem rychle přesunul a zakročil lapačkou. O dvě minuty později přišlo další přečíslení Ridery. David Květoň po naznačení přihrávky nakonec zvolil střelu. I tentokrát ale slovenský brankář podržel chomutovské hokejisty.

Ohlasy trenérů

Jan Šťastný (Piráti Chomutov): „Jsme strašně zklamaní, protože jsme podle našeho názoru hráli první dvě třetiny parádní hokej a soupeře jsme přestříleli. Vítkovice ale ukázaly, proč se nachází, tam kde se nachází. Výborný Patrik Bartošák, organizace hry, efektivní zakončení a chytrost. Za stavu 1:3 jsme chtěli na začátku třetí třetiny otevřít hru a vstřelit kontaktní gól, ale nepovedlo se nám to, naopak jsme inkasovali na 1:4. Potom už je to proti takovému soupeři, jako jsou Vítkovice, strašně těžké. Nezbývá nám nic jiného, než pracovat dál a soupeři pogratulovat k zasloužené výhře.“

Pavel Trnka (HC VÍTKOVICE RIDERA): „Začátek měl nádech vánočního zápasu. První třetina od nás nebyla vůbec ideální, naštěstí jsme byli z mála střel produktivní. V konečné fázi jsme rádi za tři body a odjíždíme s úsměvy.“