Reportáže

Piráti získali klíč od Krušnohoří, v derby přetlačili Litvínov po nájezdech

Napsal 30.12.2017 Ondřej Bartůněk
L i t v í n o v - Piráti v rámci pětatřicátého kola Tipsport extraligy zvítězili na ledě krušnohoského rivala z Litvínova 3:2 po samostatných nájezdech. Verva v utkání dvakrát vedla, ale souboru Vladimíra Růžičky se podařilo vždy vyrovnat a nakonec získat dva body. Hrdinou zápasu se stal Petr Koblasa, jenž zaznamenal dvě branky.
35.kolo so 30.12.2017
LIT
2:3sn(1:0, 1:1, 0:1 - 0:0)
CHM
Litvínov
Kantor – Hunkes, Kubát, Gula, Sklenička, Pilař, Baránek, Sörvik – Gerhát, Hübl, F. Lukeš – Jánský, M. Hanzl, Trávníček – Černý, Válek, Matoušek – Havelka, Jícha, Dufek
Chomutov
Š. Lukeš – Valach, Mrázek, Flemming, Dietz, Slovák, Dvořák, Grman – Koblasa, Huml, Skokan - Sklenář, V. Růžička, Vondrka - Poletín, Smejkal, Šťovíček - Hlava, Chlouba, Dlouhý

Branky a nahrávky

Litvínov
18. Gerhát (V. Hübl, Kubát), 38. Gerhát (V. Hübl, F. Lukeš)
Chomutov
28. Poletín (Smejkal, Šťovíček), 59. Koblasa (Huml, Skokan), rozh. náj. Koblasa

Statistiky

Vyloučení
4:6
Využití
1:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
29:32
Střely zblokované
16:14
Hity
17:13
Vhazování
42:38
Diváci
6011
Rozhodčí
Bulanov, R. Svoboda – Kis, Rampír

Shrnutí

Krušnohorské derby začalo ve velmi defenzivním stylu, ačkoliv si chomutovští hokejisté hned ve druhé minutě vyzkoušeli přesilovou hru. Žádnou zajímavější šanci si nepřipravili. Stejnou výhodu měli v páté minutě také domácí. I tady se předvedli lépe obránci, a tak diváci stále čekali na větší šanci. Za zmínku stojí až pohotové vypíchnutí Michala Vondrky, po kterém se probojoval až do střelecké pozice z pravého kruhu. Jeho pokus však těsně minul pravou tyčku.

První branku viděl Stadion Ivana Hlinky v osmnácté minutě. Verva hrála přesilovou hru. Viktor Hübl hned několikrát pálil na Štěpána Lukeše. Až se jeho ránu povedlo tečovat Františkovi Gerhátovi, a Litvínov šel do vedení 1:0.

V úvodu prostřední periody se Piráti ocitli ve dvou velkých šancích. Nejprve domácí obraně uprchnul Petr Koblasa, nicméně jeho pokus z pravého kruhu vyrazil pozorný Kantor. O několik sekund později se po dobrém forčekingu Petra Koblasy ocitl před klecí domácích osamocený Vladimír Růžička. Útočník s číslem 62 se pokusil vymíchat gólmana, ale ten se rychle roztáhl v brankovišti a zakročil betonem.

Ve druhé části se hra Chomutova zvedla, a to se projevilo ve 28. minutě. Nepovedenou rozehrávku domácích zachytil Martin Šťovíček a poslal kotouč do ohně. Zde ho Jiří Smejkal posunul na Michala Poletína, který vyrovnal na 1:1.

V 31. minutě se Litvínovští po zachycení přihrávky hnali do protiútoku dva na jednoho. Karel Kubát dlouho mířil a následně nahrál Lukáši Válkovi, ten byl však skvěle bráněn Máriem Grmanem. V 35. minutě po přihrávce Michala Vondrky zakončoval Vladímír Růžička z pravého kruhu do prázdné branky. Rána mu ovšem nesedla a skončila mimo branku. O tři minuty později šli domácí do vedení. V přesilové hře Viktor Hübl třikrát zakončoval na Štěpána Lukeše. Třetí pokus po skončení početní výhody zůstal ležet v brankovišti, kde ho nejrychleji našel František Gerhát, a poslal puk do klece Pirátů - 2:1.

Dvě minuty po začátku třetí dvacetiminutovky se Karel Kubát ocitl na levém kruhu ve velké šanci. Střela z voleje však skončila na Štěpánu Lukešovi. O další dvě minuty později mladý gólman podržel Piráty, když famózně vychytal kličku unikajícího Karla Kubáta. Probíhala předposlední minuta, když na chomutovského strážce branky unikali dva Františkové – Lukeš s Gerhátem. První jmenovaný však střelou z první netrefil branku.

Z protiútoku Chomutov vsítil gól a František Lukeš si mohl vyčítat, že nemířil přesněji. Zpoza branky přihrál Ivan Huml mezi kruhy na Petra Koblasu. Ten pálil přesně a skóroval podruhé za sebou - 2:2. V závěru prodloužení ujížděl na pirátskou branku Karel Kubát. Kličkou do forhendu však neuspěl, protože Štěpán Lukeš měl beton pevně u tyče. V nájezdech proměnili Chomutovští tři ze čtyř nájezdů. Trefili se Koblasa, Vondrka a Růžička. Litvínov třikrát neuspěl, a tak bod navíc brali hosté.

Ohlasy trenérů

Darek Stránský (HC VERVA Litvínov): „První třetina byla z naší strany solidní. Dali jsme gól, ale bohužel další průběh utkání už nebyl tak klidný, i když jsme znovu odskočili. Věděli jsme, že Chomutov výborně brání a že jakýkoliv výsledek o gól je ošemetný. To se nakonec potvrdilo. V závěru utkání jsme spálili vyloženou šanci a z protiútoku jsme obdrželi gól. Už poněkolikáté takhle před koncem. Mrzí nás, že nezvládáme konce utkání. V nájezdech jsme bohužel neměli nápad. Nezvládli jsme je a prohráli.“

Jan Šťastný (Piráti Chomutov): „Čekali jsme velmi těžké utkání, ale že bude tak obtížné to jsme nečekali. První třetina se nám moc nepovedla. Litvínov měl výborný pohyb, a nám to dělalo velké problémy. Ve druhé části si zase myslím, že jsme byli lepší my. Lépe jsme bruslili a měli spoustu šancí. Vyrovnali jsme, ale bohužel na konci druhé třetiny jsme opět inkasovali. Chtěli jsme být stále aktivní. Věřili jsme, že jsme schopní vyrovnat. Podle mého názoru byl jeden bod po šedesáti minutách pro každý tým rozdělený spravedlivě. Klíčová byla přesilovka domácích v prodloužení, kterou jsme ubránili. Po dlouhé době jsme zvládli nájezdy. Dali jsme ze čtyř nájezdů tři góly a jednou jsme trefili tyčku. Byl to poslední zápas v roce 2017. Chtěli jsme ho vyhrát, protože se hrálo o šest bodů. Navíc to bylo derby. Pro nás a pro fanoušky to je úžasné a hodně si toho ceníme.“

×
Dnes v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov