Reportáže

Pirátům vyšlo utkání pro nemocnici i letos, Pardubice v důležitém souboji porazili

Napsal 21.01.2018 David Panuška
C h o m u t o v - V charitativním duchu se neslo utkání 42. kola Tipsport extraligy mezi Piráty a pardubickým Dynamem. Domácím vyšel start klání a po první třetině byl stav po brankách Dietze s Havlem 2:0. Piráti ve zbytku utkání přidali další dvě branky a zvládli i podruhé utkání pro chomutovskou nemocnici. Důležité body tak zůstaly na severu Čech.
42.kolo ne 21.1.2018
CHM
4:2(2:0, 2:2, 0:0)
DPA
Chomutov
Lukeš – Grman, Valach, Dietz, Flemming, Knot, Slovák – Sklenář, Růžička, Vondrka – Koblasa, Huml, Skokan – Poletín, Smejkal, Tomeček – Dlouhý, Šťovíček, Havel – Lauko
Pardubice
Kacetl – Wishart, Cardwell, Čáslava, Trončinský, Mojžíš, Hrabal, Holland – Svoboda, Tomášek, Treille – P. Sýkora, Marosz, Rolinek – Kaut, Poulíček, Perret – Bojko, Dušek, Beran

Branky a nahrávky

Chomutov
12. Dietz (Sklenář, Vondrka), 17. J. Havel (Flemming, A. Dlouhý), 30. Smejkal (V. Tomeček, Poletín), 37. V. Růžička (Vondrka, Sklenář)
Pardubice
32. M. Kaut (Hrabal, Trončinský), 39. Marosz (Trončinský, Rolinek)

Statistiky

Vyloučení
7:4
Využití
1:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
24:36
Střely zblokované
12:9
Hity
14:13
Vhazování
36:31
Diváci
4 628
Rozhodčí
Hradil, Kubičík – Barvíř, Hynek.
Vyšší tresty
Smejkal (Piráti) 10 minut

Shrnutí

První závažnější šance viděli diváci až v šesté minutě, kdy zpoza branky dostal mezi kruhy přihrávku Vladislav Bojko. Střelu z voleje Lukeš zlikvidoval. Z následné buly vypálil z pozice pravého křídla Sacha Treille. Jeho rána rozezvonila levou tyč, takže skóre se neměnilo. Piráti si na svou první větší šanci museli počkat až do desáté minuty. To si mezi kruhy našel kotouč Petr Koblasa a rychlou střelou bez přípravy orazítkoval břevno klece hostů. Skóre se změnilo o dvě minuty později. Po pravé straně zavezl puk do útoku Jakub Sklenář a přenechal jej Stanislavu Dietzovi, ten pohotovou ránou nachytal nepřipraveného gólmana Kacetla – 1:0.

Diváky zvedl ze sedaček ve čtrnácté minutě Petr Koblasa, jenž v oslabení obral o kotouč posledního z hráčů Dynama a ujížděl sám na strážce hostující branky. Na něj chtěl vyzrát střelou mezi betony, ale brankář je sklapl rychleji. Podruhé se vlnila síť hostující klece v sedmnácté minutě. Bombu Bretta Flemminga od modré čáry vyrazil Kacetl jen před sebe. Zde kotouč nejrychleji našel Jan Havel, přehodil si jej na forhend a zakončil do zcela odkryté klece – 2:0. Nejistý zákrok předvedl gólman Pardubických v poslední minutě. Tvrdé zakončení Vladimíra Růžičky z pravé strany mu vypadlo z lapačky. Puk však poté zamířil mimo tři tyče.

Dynamo mohlo snížit ve dvacáté čtvrté minutě. David Tomášek se obtáčel kolem klece Štěpána Lukeše. Ten však zakončení i následné dorážky udržel před brankovou čárou. O další minutu později zkrotil Jordan Perret skákavou přihrávku a zakončoval z bezprostřední blízkosti. Po zákroku betonem zůstal kotouč ležet v brankovišti. Domácí obránci nedovolili Dynamu dorazit. Ve velmi zajímavé druhé dvacetiminutovce přišla další velká šance už po další půl minutě. Vojtěch Tomeček unikal sám na Kacetla, ale v rozhodujícím momentu mu kotouč utekl, a tak zakončil. V polovině utkání zkoušel Vojtěch Tomeček překvapil brankáře hostů zpoza branky. Odražený puk zametl z mezikruží do odkryté klece Jiří Smejkal – 3:0.

Hosté však rychle odpověděli. Ve třicáté druhé minutě nahodil na branku Josef Hrabal. Trajektorii letu odhadl Martin Kaut, a baseballově srazil puk do síťě – 3:1. Tříbrankové vedení si Piráti vzali zpět ve 37. minutě. Famózní zadovkou našel Michal Vondrka osamoceného Vladimíra Růžičku a ten neměl před Kacetlem se zakončením problém – 4:1. Opět však přišla rychlá odpověď hostů. Marek Trončinský posunul puk do předbrankového prostoru. Poskakující kotouč před Lukešem namířil do branky Rostislav Marosz – 4:2.

V úvodu třetí třetiny měli Východočeši výhodu přesilové hry. Během ní dostal na pravý kruh přihrávku Tomáš Svoboda a zívala na něj odkrytá klec. Avšak zakončení mířilo nad horní tyč. Ve čtyřicáté osmé minutě při další přesilovce nebezpečně před Štěpánem Lukešem tečoval nahození Martin Kaut. Černá guma však minula těsně pravou šibenici. V padesáté minutě si do útoku po pravé straně najel Vladimír Růžička. Místo zakončení však stáhl kotouč a přejel přes osu hřiště. Následné zakončení ovšem zastavil Ondřej Kacetl, který se rychle přesunul.

O dvě minuty později nabral ve středním pásmu rychlost Jan Havel, který přebruslil obránce a natlačil se s kotoučem do brankoviště. Odražený puk poslal na branku Martin Šťovíček, ale gólman Pardubic pokus chytil. V padesáté šesté minutě hráli hosté přesilovou hru. Pomyslný kruh kolem Štěpána Lukeše se stále zmenšoval, až se ke střele odhodlal Tomáš Svoboda z mezikruží. Puk poté dorážel Sacha Treille, ale Lukeš nebyl překonán. Následně se do ostré rozmíšky pustil Michal Poletín právě se Sachou Treillem. V závěru Pardubičtí odvolali brankáře, ale ani tak už se skóre nezměnilo.

Ohlasy trenérů

Jan Šťastný (Piráti Chomutov): „Chceme pochválit mužstvo za výkon. Od začátku bylo vidět, že si jdeme za vítězstvím a chceme uspět. Vyjma druhé třetiny, která z naší strany nebyla moc povedená, mužstvo hrálo, co jsme si řekli. Ve třetí třetině jsem ubránili tři přesilovky soupeře, což bylo klíčové, protože Pardubice jsou v přesilovkách skvělé. Štěpán Lukeš předvedl vynikající výkon, zaslouženě jsme vyhráli a body zůstávají doma. Děkujeme naší organizaci za super akci a divákům, kteří vytvořili parádní atmosféru.“

Pavel Marek (Pardubice): „Neměli jsme dobrý vstup do zápasu, celá první třetina od nás byla špatná a Piráti se zaslouženě dostali do dvougólového vedení. Ve druhé třetině jsem se zlepšili a odehráli ji 2:2. Ve třetí třetině jsme šli do tlaku, měli jsme tři přesilové hry, ale nedokázali jsme skórovat.“

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov