Reportáže

Piráti v závěru dotahovali, ale nakonec Litoměřicím těsně podlehli

Napsala 16.10.2024 Kateřina Kundertová
Chomutovští vyrazili ke dvanáctému kolu Maxa ligy k nejbližšímu soupeři do Litoměřic, kde i přes urputné stahování sérii proher neprolomili. Do začátku třetí třetiny se prosazovali pouze hráči Stadionu, kteří si i díky dvěma využitým přesilovkám vypracovali třígólové vedení. Další průběh utkání pak patřil Pirátům, jelikož Radek Havel premiérovou trefou v ročníku snížil a na drama zadělal Darek Hejcman. Ze závěrečného tlaku, který trenéři umocnili odvoláním brankáře, už však srovnání nevzešlo.
12.kolo st 16.10.2024
LTM
3:2(2:0, 0:0, 1:2)
CHM
HC Stadion Litoměřice
Volevecký – Žovinec, Štibingr, Klikorka, Pavlák, Tomek, Tomov, J. Tůma – Vildumetz, Kuťák, Bernovský – Žmola, Eberle, Costa – Koláček, Chlubna, Peterek – Plos, Pajer, Sihvonen
Piráti Chomutov
Jekel – Baláž, Kadeřávek, Eliáš, Němec, Ulrych, Husinecký, Havel – Lukeš, Hübl, Král – Maštalířský, Eret, M. Tůma – Guman, Hejcman, Fronk – Zygmunt, Koblížek, T. Svoboda – Mála

Branky a nahrávky

HC Stadion Litoměřice
5. Žovinec (Chlubna, Peterek), 19. Bernovský (Kuťák, Klikorka), 41. Bernovský (Kuťák, Klikorka)
Piráti Chomutov
55. Havel (Fronk), 59. Hejcman (Zygmunt, Fronk)

Statistiky

Vyloučení
4:3
Využití
2:0
V oslabení
0:0
Střely na branku
25:29
Střely zblokované
9:7
Diváci
1081
Rozhodčí
Zavřel, Zubzanda – Hradil, Baxa
Vyšší tresty
Plos – Havel oba 5 minut

Shrnutí

Chomutov začal utkání aktivně a už v úvodních minutách mohl jít do vedení, Maštalířského střelu z pravého kruhu však Volevecký vyrazil. V páté minutě se kališníci ujali vedení, když Dušan Žovinec vystřelil od modré a puk zapadl do levého horního rohu hostující branky – 1:0.

Ve čtrnácté minutě mohl zvýšit Koláček, jehož střelu od modré skvěle vykryl Jekel. Dvě minuty před koncem první třetiny šli Piráti do čtyř, čehož kališníci využili. Kuťák našel křižně na pravém kruhu úplně volného Jana Bernovského, který puk zavěsil pod horní tyč – 2:0.

Druhá třetina nenabídla tolik hokejového umění jako ta první. V devětadvacáté minutě si Tadeáš Svoboda najel na pravý kruh, ale Volevecký předvedl dobrý zákrok. Následně si Chomutov zahrál přesilovku a celé dvě minuty se udržel v útočném pásmu, avšak žádnou výraznější šanci nevyprodukoval.

Piráti byli ve zbytku třetiny i nadále aktivnějším týmem a Volevecký se musel činit. Krátce před pauzou si početní výhodu vyzkoušel i Stadion, ale střely Peterka ani Vildumetze v brance neskončily.

Hned v úvodu závěrečné dvacetiminutovky se Litoměřice prosadily potřetí. Kuťák přiťukl puk na modrou Janu Bernovskému, jehož dělovka skončila pod horní tyčkou – 3:0. Ve 48. minutě Piráti konečně dostali kotouč do sítě po střele Lukeše od modré, avšak po kontrole u videa bylo zjištěno, že jeden z hostujících hráčů stál v brankovišti a branka tak nebyla uznána.

Pět minut před koncem základní hrací doby přišel domácí brankář o čisté konto. Radek Havel vypálil od pravého mantinelu a jeho dělovka skončila v šibenici – 3:1. Chomutov se nevzdal a necelé dvě minuty před koncem snížil na rozdíl jediné branky, když se nejrychleji na brankovišti zorientoval Darek Hejcman, jenž poslal puk do odkryté branky – 3:2. Stadion v závěru přečkal hru Pirátů v šesti a zvítězil.

Foto: Jan Beneš (www.hclitomerice.cz)

Ohlasy trenérů

Daniel Tvrzník (HC Stadion Litoměřice): „Nevstoupili jsme do utkání moc dobře a Tomáš Volevecký na startu chytil tři góly. Z první střely jsme pak odskočili do jednobrankového rozdílu, ale byl to těžký zápas. Jestli si někdo myslel, že když přijede poslední Chomutov a bude to něco jednoduchého, tak to v žádném případě. Stálo proti nám dobré mužstvo, prezentovali se skvěle a nám zafungovaly speciální týmy. Dali jsme dva góly z přesilovky a super ubráněné oslabení, což rozhodlo. Byl tam zbytečně hektický závěr, ale důležité tři body.“

Martin Pešout (Piráti Chomutov): „My jsme vstoupili výborně do utkání, ale nedokázali jsme vstřelit branku. Dostali jsme náhodného plachťáka a pak dva góly z přesilovky. Přestože se to pro nás nevyvíjelo dobře, tak si kluci za druhou a třetí třetinu zaslouží pochvalu za bojovnost a za to, že to nevzdali. Nakonec rozhodla neuznaná branka.“