Reportáže

Podruhé v řadě za tři body: Piráti otočili duel s Porubou díky tříminutovce v poslední části

Napsal včera Michal Luxa
Ve čtrnáctém kole Maxa ligy přivítali Piráti Porubu, kterou přetlačili o gól. Po čtyřiceti minutách v ROCKNET ARÉNĚ veselo nebylo, protože svěřenci Martina Pešouta s Petrem Martínkem prohrávali o dvě trefy. Ovšem do poslední dvacetiminutovky nastoupili mnohem aktivněji, čímž si řekli o zdramatizování střetnutí. Ještě veseleji bylo, když se o hlavní slovo přihlásili Viktor Hübl s Františkem Lukešem, kteří během dvou minut a osmnácti vteřin převrátili stav na stranu Severočechů. Ti tak navázali na utkání s Prostějovem a zaznamenali další tři body.
14.kolo po 21.10.2024
CHM
4:3(0:1, 1:2, 3:0)
POR
Piráti Chomutov
Jekel – Kadeřávek, Baláž, Havel, Eliáš, Husinecký, Ulrych, Hejda – Král, Hübl, Lukeš – Tůma, Eret, T. Svoboda – Fronk, Hejcman, Guman – Zygmunt, Koblížek, Sklenář – Mála
HC RT TORAX Poruba 2011
Bláha – Nilsson, Ježek, Gutwald, Westlund, Sedlák, Doudera, Voráček – Střondala, Roman, Razgals – Kotala, Šoustal, Christov – Klímek, Vachovec, Gřeš – Mrázek, Krenželok, Šedivý – Berisha

Branky a nahrávky

Piráti Chomutov
26. Hejcman (Fronk, Guman), 48. Hübl (Lukeš), 49. Hübl (Lukeš, Kadeřávek), 50. Lukeš (Sklenář, Hübl)
HC RT TORAX Poruba 2011
9. Sedlák (Šoustal, Christov), 25. Christov (Kotala, Šoustal), 33. Mrázek (Kotala, Nilsson)

Statistiky

Vyloučení
3:4
Využití
2:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
30:31
Střely zblokované
11:12
Vhazování
33:37
Diváci
1613
Rozhodčí
Čáp, Micka – Kokrment, Štěpánek

Shrnutí

V sedmé minutě přihrával mezi kruhy Viktor Hübl a ze slotu mířil do pravé tyče František Lukeš. Od brankové konstrukce zamířil kotouč do zad Ondřeje Bláhy, avšak odrazil se mimo prostor tří tyčí. O dvě minuty později předvedla Poruba pěknou kombinaci, která gólem neskončila. Avšak hned poté nahazoval puk na branku Adam Sedlák, jenž využil clony před Pavlem Jekelem a poprvé pohnul stavem zápasu – 0:1.

Těsně po polovině první části vjel do útočného pásma Pawel Zygmunt, který viděl Dominika Sklenáře. Ten se nacházel příliš blízko brankáři, do něhož také zakončil. V patnácté minutě se před branku nacpal Petr Eret, jemuž střela nebyla umožněná. A tak se volného puku chopil Tadeáš Svoboda, jenž mířil do betonu hostujícího brankáře. Aby toho nebylo málo, tak vyrovnání mohl mít na holi Martin Tůma, který před odkrytou klecí promáchl.

V samotném závěru periody mohly skórovat oba celky. Nejprve v přesilové hře pálil Tomáš Guman, jehož pokus Ondřej Bláha vyrazil. Avšak dorážka Martina Tůmy proletěla jen vedle pravé tyče. Na druhé straně vyrazil zakončení z pravé strany před sebe Pavel Jekel. V dobré pozici se nacházel Ondrej Šedivý, ale domácí gólman se skvěle roztáhl a bekhendový pokus vyrazil.

Po přestávce aktivněji nastoupili Piráti. Ovšem pokus Zdeňka Krále mířil jen do brankářova betonu a následně promáchl Petr Eret. A tak v pětadvacáté minutě přišel trest na druhé straně. Chomutovští propadli ve středním pásmu, a tak Slezané ujeli do přečíslení. Jakub Kotala přihrál na zadní tyč, odkud přehodil ležícího gólmana Vít Christov 0:2. Svěřenci Martina Pešouta potřebovali na odpověď pouze třicet pět sekund. Jiří Fronk našel u pravé tyče Darka Hejcmana, jemuž už pouze stačilo nastavil hokejku – 1:2.

Krátce po polovině zápasu využila Poruba přesilovou hru. Na vrcholu kruhů si našel střeleckou pozici Petr Mrázek, který zamířil do pravého horního rohu branky – 1:3. O pět minut později namazal soupeři František Lukeš. A tak jel sám na branku Vojtěch Střondala, jenž si položil Pavla Jekela, který ale ještě zvedl beton, čímž se stal hrdinou okamžiku.

Ve čtyřiačtyřicáté minutě měl trochu prostoru mezi kruhy Tadeáš Svoboda, jenže mířil vedle pravé tyče. V následně ponechané výhodě se před branku natlačil Jiří Fronk, jenž vyprášil pouze gólmanovy betony. Po přesilové hře našel František Lukeš svého dlouholetého parťáka. Viktoru Hüblovi bylo zakončení znemožněno, ovšem kotouč jel dál k brance, a tak jej zkušený harcovník bekhendem uklidil – 2:3.

O třiašedesát vteřin později znovu úřadoval chomutovský kapitán. Viktor Hübl dostal trochu prostoru na ose hrací plochy, odkud zamířil přesně nad Bláhovu vyrážečku – 3:3. O chvíli později vrazil do Pavla Jekela Jakub Kotala. Viktor Hübl vyhrál vhazování těsně za sebe, odkud využil další početní výhodu František Lukeš, který přesně mířil pod horní tyčku – 4:3. Ani po čtvrté trefě neměli Severočeši dost! Nejprve se před branku tlačil Tadeáš Hejda a následně mířil těsně vedle František Lukeš. Koncovku zápasu si už domácí pohlídali a dokráčeli pro druhé vítězství v řadě.

Ohlasy trenérů

Petr Martínek (Piráti Chomutov): „Parádní zápas pro tým i pro diváky. Před nimi smekám, protože chodí pořád v takovém počtu, i když se nám nedařilo. Začátek z naší strany nebyl úplně špatný, ale po jedné chybě jsme dostali nešťastný gól. Kvalita soupeře je vynikající, vždyť loni byl prvním. Ne, že bychom byli horší, ale oni byli přesnější s pukem na hokejkách a měli velmi rychlý přechod, což nám dělalo problémy. Po druhé třetině proběhl v kabině mítink a my pořád věřili, že to uhrajeme. Bylo důležité, že jsme dali branku do padesáté minuty a poté na to navázali, čímž jsme zápas uhráli. Smekám před kluky a gólmanem, protože podali vynikající výkony.“


Jiří Režnar (HC RT TORAX Poruba 2011): „Těžko se to hodnotí. Soupeř nás porazil přesilovkami ve třetí třetině. Rozhodující chybu jsme udělali při gólu na 3:2, kdy nám soupeř ujel. Další dvě přesilovky rozhodli staří hráči. Oba góly jsme si dali sami, protože to šlo přes hokejku a zvedlo se to. Za stavu 3:1 už nesmíme prohrát. Definitivně rozhodl Kotala, který byl natlačen pod bránu a my šli ven. Tam jsme inkasovali vyrovnávací trefu, pak další a bylo po utkání.“