Výlet do minulosti

Piráty čeká devátá kvalifikace v historii klubu, poprvé se bude bojovat o druhou ligu

Napsal 17.03.2022 Libor Kult
C h o m u t o v - Způsobů, jak se sportovní cestou posunout o soutěž výš, existuje několik. Může se hrát v dlouhodobé soutěži o přímý postup, případně o něj usilovat v následném play-off. Pak může také dojít ke spojení vítězů několika skupin do jedné, nebo se nalosuje play-off mezi skupinami. Poslední možností je prolínací soutěž s týmy z nižší i vyšší ligy. Piráti nyní čekají, jak bude rozlosována kvalifikace, jíž se zúčastní pouze týmy z ostatních krajských ligy. Na takovou formu bitev o postup dojde podeváté v historii klubu.

V předchozích osmi případech usiloval chomutovských klub čtyřikrát o postup mezi tuzemskou elitu a ve stejném počtu případů o druhou nejvyšší soutěž, ať už se jmenovala jakkoliv. Skupiny či play-off, v němž týmy ze stejné soutěže bojovaly o posun o patro výš, jsou rozprostřeny do celé historie klubu.

První taková klání spadají už do ročníku 1950/1951, kdy později stříbrná a bronzová parta kolem bratrů Klůcových uspěla ve dvoustupňové kvalifikaci nejlepších týmů tehdejšího oblastního mistrovství. V osmi duelech nestačil chomutovský tým pouze na dnešní Spartu Praha, s pražskou Slavií, Příbramí, ZMP Praha, IZ Praha, Plzní, Hostivaří i Holoubkovem si poradil.

Po sestupu v roce 1964 se o návrat bojovalo třikrát v řadě, ale pouze dvakrát šlo o souboje bez nejhorších celků tehdejší československé ligy. Na sklonku sezóny 1965/1966 předčil Chomutov slovenský Trenčín i Spartak Motorlet, ale nestačil na Vítkovice. O rok později v sezóně 1966/1967, už Severočeši v konkurenci Opavy, Hradce Králové a Nitry slavili postup.

Po další pádu hned v roce 1968 došlo na klání o nejvyšší soutěž znovu několikrát. Úspěšný ročník 1972/1973 však zahrnoval České Budějovice z elitní klubové ligy, takže kvalifikací byla sezóna 1970/1971, kdy tehdejší tým VTŽ Chomutov skončil třetí za dnešním Zlínem a Trenčínem ale před ČLTK Praha.

Na jaře 1984 sestoupilo místní áčko do druhé ligy, takže všechny další klasické kvalifikace už znamenaly bitvy o první ligu. Třikrát se jednalo o skupinu, jednou o play-off a ve všech případech ročník postupem sportovní cestou neskončil. Poprvé vystavil stopku na konci sezóny 1985/1986 Třinec a Chomutov skončil i za Táborem.

Po revoluci se hrály ve druhé lize čtyři skupiny, jejichž nejlepší týmy se spojily do dvou semifinálových skupin a vítězové těchto skupin bojovali o první ligu. V sezóně 1990/1991 skončil Chomutov za Milevskem, Příbramí, Ústím nad Labem, libereckým Stadionem a Berounem poslední, v ročníku 1991/1992 uhrál v konkurenci Jindřichova Hradce, Karlových Varů a Berouna třetí místo. Poslední kvalifikací pak bylo druholigové play-off 1996/1997, v němž sice tehdejší KLH přešel přes Šumperk, ale Třebíč už byla nad jeho síly.

Chomutovský seniorský tým tak nyní čekají podeváté střetnutí s týmy ze stejné úrovně, které rozhodnou o úspěchu či neúspěchu sezóny, jejímž cílem je návrat do celostátních ligových soutěží. Kdo bude stát Pirátům v cestě, bude jasné krátce po 20. březnu, dokdy musí krajské výkonné výbory nahlásit vítěze svých soutěží. Tito vítězové pak musí potvrdit účast v kvalifikace a podle počtu přihlášek bude určen systém kvalifikace.

V tuto chvíli je zřejmé, že o postup nebude usilovat vítěz spojené ligy Karlovarského a Plzeňského kraje, neboť finále mezi HK Rokycany a Meteorem Třemošná bude rozehráno až 20. března a druhý duel je na programu o šest dní později. Kromě souboru Petra Martínka už mají pohár pro vítěze krajské ligy v kapse také SHKM Hodonín, HC Kohouti Česká Třebová, HC Hvězda Praha a Moravské Budějovice, přičemž Česká Třebová na svém facebookovém profilu avizuje v pátek 18. března poslední trénink, takže lze předpokládat, že se do kvalifikace rovněž nepřihlásí.
×
Dnes v 17:30 | Muži
Piráti Chomutov
AZ Havířov