Reportáže

Bodová série Pirátů pokračuje! Derby v Litvínově rozhodl úvod druhé třetiny

Napsal 16.09.2016 Kateřina Kundertová, Marcel Holl
L i t v í n o v / C h o m u t o v - Ke čtvrtému kolu Tipsport extraligy cestovali Piráti do nedalekého Litvínova. Po bezbrankové první třetině otevřel skóre Jan Rutta, na kterého navázal během minuty David Kämpf. Vítěznou branku duelu si přispal Michal Poletín. Litvínovští již dokázali pouze snížit zásluhou Hübla s Lukešem, avšak do prázdné klece zpečetil vítězství Pirátů Ivan Huml. Velkou zásluhu na výhře v severočeském derby měl brankář Jan Strmeň, jenž letos poprvé nahradil Jána Laca.
4.kolo (ČT SPORT) pá 16.9.2016
LIT
2:4(0:0, 0:2, 2:2)
CHM
Litvínov
Janus – Kubát, Gula, Z. Sklenička, F. Pavlík, Sörvik, Pavelka, Kokeš – Lukeš, V. Hübl, Reichel – Nejezchleb, R. Hanzl, M. Hořava – Trávníček, J. Černý, Martynek – T. Doležal, M. Hanzl, Jurčík
Chomutov
Strmeň – Skinner, Rutta, Dlapa, Flemming, Kudělka, Valach, Mrázek – Vondrka, Huml, Račuk – Tomica, V. Růžička, Skokan – Poletín, Kämpf, Koblasa – Šťovíček, Kaše, Hřebejk

Branky a nahrávky

Litvínov
46. V. Hübl (Lukeš, Nejezchleb), 60. Lukeš (V. Hübl)
Chomutov
22. Rutta (Skinner, Vondrka), 23. Kämpf (Valach, Koblasa), 44. Poletín (Huml, Rutta), 60. Huml

Statistiky

Vyloučení
5:5
Využití
0:2
V oslabení
0:0
Střely na branku
30:23
Střely zblokované
9:11
Hity
11:12
Vhazování
44:32
Diváci
4 184
Rozhodčí
Pavlovič, Pešina – Gerát, Hynek
Vyšší tresty
Trávníček (Litvínov) a Valach (Chomutov) - oba na 10 minut za zásah do oblasti hlavy a krku

Shrnutí

V počátku zápasu ani jeden z týmu nechtěl udělat první chybu, kterou by soupeř potrestal, proto se spíše bránilo. Po početní výhodě domácích byl v dobré pozici Vladimír Růžička, který měl před sebou prázdnou bránu po odrazu kotouče od zadního mantinelu, ale ani jeho pokus se neujal. V 11. minutě se v obrovské šanci ocitl Michal Trávníček, který zůstal nepokrytý na útočné modré za chomutovskou obranou, ale na Jana Strmeně si šestatřicetiletý útočník nepřišel.

Krátce po další přesilovce domácích střelu Davida Kämpfa litvínovský brankář vyrazil pouze před sebe a poté musel čelit dalším nebezpečným dorážkám, které však zůstaly před brankovou čarou. V šestnácté minutě Vladimír Růžička trefil horní tyč. Krátce poté nejprve Miroslav Hořava nastřelil Strmeňovy betony, poté Richard Nejezchleb nedokázal zvednout kotouč nad ležícího brankáře Chomutova. V závěru třetiny měli Piráti k dispozici početní výhodu, která zůstala nevyužita.

Vstup do prostředního dějství se lépe vydařil Pirátům, když vstřelili dva slepené góly. O první se postaral Jan Rutta, jenž tečoval mezi kruhy střelu Bretta Skinnera – 0:1. Hned poté ujel David Kämpf a z pravého kruhu prostřelil Jaroslava Januse podruhé – 0:2. Následně převzali iniciativu Litvínovští, kteří chomutovskou obranu několikrát donutili vyhodit jen na zakázané uvolnění, jenže Richard Nejezchleb ani Jakub Černý si na Jana Strmeně nepřišli.

Po polovině střetnutí hráli Piráti přesilovku, ale střely Juraje Valacha svištěly jen okolo branky. V následující početní výhodě Vervy to zkoušel Viktor Hübl, ale ani on neuspěl. Na konci dějství měli výhodu jednoho hráče ještě Chomutovští, David Kämpf se natlačil před obránce a upadl. Útočník Pirátů skončil v brance, rozhodčí faul nepískali a vykázali hosty do středního pásma. I proto zůstal stav po druhé třetině 0:2.

Na začátku třetí třetiny měli Piráti další početní výhodu, kterou potrestal Michal Poletín, jenž se dostal k odraženému kotouči – 0:3. Ve 46. minutě snižoval na rozdíl dvou branek bývalý chomutovský hráč Viktor Hübl, který se prosadil z mezikruží po přihrávce od mantinelu – 3:1. V padesáté minutě si domácí vytvořili několik nadějných akcí, ale nejvýraznější šance Ondřeje Jurčíka skončila pouze u Jana Strmeně.

Ve druhé polovině třetiny měla Verva početní výhodu, ve které vyslala na Jana Strmeně několik jedovatých střel, ale žádná za zády chomutovské dvojky neskončila, stejně jako hned v následující přesilovce. V čase 58:43 Jaroslav Janus zůstal na střídačce a domácí to zkusili v šesti, což se jim vyplatilo. Z mezikruží zavěsil do šibenice František Lukeš – 2:3. I poté Litvínov pokračoval v šesti. Deset vteřin do konce utkání si připsal gól do prázdné brány Ivan Huml – 2:4.

Ohlasy trenérů

Radim Rulík (HC VERVA Litvínov): „V první třetině jsme si pár šancí vytvořili, bohužel jsme je neproměnili. Hokej to byl poměrně vyrovnaný, Chomutov byl ale důraznější. Až ve třetí třetině jsme hráli to, co jsme chtěli hrát od prvního střídání. První dvě části jsme zaostávali v rychlosti i v rychlosti provedení, proto jsme prohrávali. Soupeř dal trochu šťastné góly, ale my jsme se prezentovali lepším výkonem až ve třetí třetině.“

Petr Martínek (Piráti Chomutov): „Jsme hrozně rádi, že jsme uhráli tři body. Nastoupili jsme s tím, že první třetinu nesmíme dostat gól, snažili jsme se dobře bránit a výborný výkon podal Honza Strmeň. Pomohl nám pak první vstřelený gól, dál jsme už hráli zase naši hru a dotáhli zápas do vítězného konce."“

×
Dnes v 16:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov