Reportáže

Piráti podruhé odmítli konec sezóny a vrací předkolo na domácí led. Rozhodne se v SD ARÉNĚ!

Napsal 10.03.2017 Daniel Langer, Jan Thöma
M l a d á B o l e s l a v/C h o m u t o v - Pirátům se napodruhé podvedlo odvrátit konec sezóny a vynutili si pátý rozhodující zápas předkola Generali play-off. Jakub Orsava sice poslal Mladou Boleslav v páté minutě do vedení, ale Piráti odmítli potvrdit pravidlo této série, kdo dá první gól, vyhrál. Ve druhé části srovnal Juraj Valach, duel desetinu vteřiny před koncem druhé třetiny rozhodl ve vlastním oslabení jako správný kapitán Michal Vondrka! Piráti se tak o postup do čtvrtfinále porvou v neděli před vlastními fanoušky.
PK4 pá 10.3.2017
MBL
1:2(1:0, 0:2, 0:0)
CHM
Ml.Boleslav
Maxwell – Stříteský, Hanzlík, T. Voráček, Kučný, Štich, Holub, Hrdinka – Hyka, Musil, Lenc – Orsava, Klepiš, Žejdl – Látal, Urban, Pacovský – Jonák, Vampola, Pospíšil
Chomutov
Laco – Skinner, Dlapa, Rutta, Mrázek, Valach, Flemming, Chalupa – Tomica, Huml, Skokan – Sklenář, Růžička, Vondrka – Koblasa, Kämpf, Kaše – Poletín, Šťovíček, Raška

Branky a nahrávky

Ml.Boleslav
5. Orsava (Žejdl, Klepiš)
Chomutov
27. Valach (Kaše, Koblasa), 40. Vondrka

Statistiky

Vyloučení
5:3
Využití
0:0
V oslabení
0:1
Střely na branku
22:29
Střely zblokované
11:8
Hity
8:5
Vhazování
30:23
Diváci
3 975
Rozhodčí
Šír, Mrkva – Hlavatý, Tošenovjan

Shrnutí

Úvodní okamžiky střetnutí byly velmi nervózní a ani jedno z mužstev nepředvádělo přesnou mezihru, která by vedla k vědomému vytváření brankových příležitostí. Jako první zahrozili Chomutovští, když Štich ztratil kontrolu nad kotoučem v prostoru mezi kruhy. Nabídnutou šanci využil k tvrdé ráně příklepem Šťovíček, jeho zakončení bylo ale možná v situaci, ve které se nacházel, poněkud uspěchané. Podobnou šanci dostal o několik okamžiků později i Růžička, jeho přízemní rána ale pouze rozezněla tyč. A tak se potvrdilo otřepané rčení a z protiútoku udeřila Boleslav.

Žejdl parádně zrychlil kombinaci křižnou přihrávkou na volného Jakuba Orsavu a šikovný útočník po rychlé kličce snadno zakončil do odkryté sítě. Piráti mohli srovnat vzápětí v početní výhodě, Maxwell se ale proti Humlově prudké střele vyznamenal. Podobně jako tomu bylo v minulých utkáních, i tentokrát určila první branka tým, jenž následně diktoval hru. Bruslaři po ledě doslova létali, Laco ale svůj tým držel na dostřel. Největší šanci na navýšení skóre promarnil Pacovský, jenž střílenou přihrávku před brankoviště tečoval jen těsně nad.

Ve druhém dějství se přeci jen hra vyrovnala. Celek z města automobilů působil velmi zakřiknutě a za svou pasivitu byl po zásluze potrestán. Nejdříve se ještě Severočeši zastřelovali, jako při pokusu Kašeho, později se ale početný hlouček chomutovských fanoušků již mohl radovat. Domácí až příliš ledabyle bránili průnik soupeře podél mantinelu, kotouč se po zpětné přihrávce dostal na hůl zcela osamoceného Juraje Valacha a jeho nechytatelná střela zařídila vyrovnání.

Ani toto varování nebylo pro svěřence trenéra Výborného dostatečné a obraz hry se nezměnil. Piráti postupně přebírali iniciativu a svého soupeře dostávali pod tlak. Mladá Boleslav jako by zcela zapomněla na hru, kterou se mohla pyšnit v první třetině a nepomohla si ani v dvou početních výhodách. Naopak, několik desetinek před sirénou se ve vlastním oslabení prosadil Michal Vondrka a podruhé využil nedostatečného zájmu boleslavské defenzivy.

Přesilovkové trápení pokračovalo i po návratu z kabin. Bruslaři, neschopni založit útočnou akci, se dostali do úzkých a Vampola jako poslední hráč přišel o kotouč při až příliš sebevědomé kličce. Středočechy ale zachránil od další pohromy na tyčce přilepený beton brankáře Maxwella. Štěstí nepřálo Vladimíru Růžičkovi mladšímu, když po pěkném uvolnění na vrcholku kruhu podruhé v utkání nastřelil tyč.

Podobně se vedlo Koblasovi po přihrávce od zadního mantinelu, i jeho ale zastavila branková konstrukce. Následně mohli vyrovnat domácí. Urban dojel dlouhé vyhození a kličkou překonal Laca, nicméně byl pod tlakem bránícího hráče a zasunout kotouč už boleslavský útočník nedokázal, svým dlouhým pažím navzdory. Pokud někdo čekal v závěrečných minutách enormní nátlak na branku Laca, musel být zklamán. Vyjma šikovné teče Urbana žádné velké nebezpečí Chomutovu nehrozilo a ten si tak i přes hru bez brankáře domácího týmu celkem v klidu dokráčel pro druhý bod v sérii. Ta se tak k rozhodujícímu utkání vrací zpět do SD Arény.

Ohlasy trenérů

František Výborný (BK Mladá Boleslav): „Příliš jsme podlehli výsledkům z Chomutova. Vláďu Růžičku dobře znám a věděli jsme, že ještě není hotovo a že to bude velký boj. Na hřišti nám chyběl větší klid, na hráčích bylo vidět, že to není úplně ono. Pokud bychom proměnili šance na 2:0, věřím, že bychom to zvládli. Místo toho jsme dostali gól do šatny, bohužel úplně zbytečný. Hráči si to měli ohlídat, podržet si to o nějakou sekundu déle v pásmu, tohle se nesmí stát. Do Chomutova jsme se vracet nechtěli, nicméně nyní už nemáme co ztratit.“

Vladimír Růžička (Piráti Chomutov): „Utkání bylo nesmírně vyrovnané. Bylo to o jednom, dvou gólech a je jasné, že rozhodl gól do šatny ve vlastním oslabení. Byly zde pasáže, kdy nás Boleslav přehrávala, do velkých šancí se ale nedostávala. My zase nastřelili tři tyčky, na což se zase nehraje. Dokázali jsme se vrátit do série, kde už nám nikdo příliš nevěřil, za což klukům děkuji.“

×
Dnes v 18:00 | Jun.
TECHNIKA HOCKEY BRNO
Piráti Chomutov