Reportáže

Piráti nevyužili první mečbol, v Třinci rozhodlo až druhé prodloužení

Napsal 22.03.2017 Michal Luxa
T ř i n e c - K pátému čtvrtfinálovému utkání Generali play-off zajížděli Piráti do Třince, kde padli až ve druhém prodloužení 2:3. Chomutovští dvakrát v duelu prohrávali, ale po brankách Juraje Valacha a Davida Kämpfa dokázali vždy vyrovnat. Zápas došel do prodloužení, kde se čekalo na rozhodující branku až do devětaosmdesáté minuty, kdy se k vyraženému puku dostal David Cienciala. Už v pátek budou mít Severočeši druhou šanci na ukončení vyrovnané série před vlastními příznivci.
ČF5 (ČT SPORT) st 22.3.2017
TRI
3:2p(1:0, 1:1, 0:1 - 0:0, 1:0))
CHM
Třinec
Hamerlík – M. Doudera, Krajíček, Galvas, Nosek, Jank, Hrabal, Štebih, Adámek – Rákos, Kreps, Petružálek – Dravecký, Marosz, Martin Růžička – Adamský, Kane, Netík – Cienciala, Jašek, Hrňa.
Chomutov
Laco – Chalupa, Rutta, Skinner, Flemming, Dlapa, Valach, Mrázek – Poletín, Huml, Vondrka – Sklenář, V. Růžička, Skokan – Koblasa, Kämpf, Kaše – Hlava, Šťovíček, Raška.

Branky a nahrávky

Třinec
5. Dravecký, 35. Hrňa (Jašek), 89. Cienciala (Netík, Galvas)
Chomutov
31. Valach (Kämpf, Kaše), 48. Kämpf (Skokan, Rutta)

Statistiky

Vyloučení
6:5
Využití
0:1
V oslabení
1:0
Střely na branku
42:23
Střely zblokované
17:16
Hity
19:14
Vhazování
43:40
Diváci
5019
Rozhodčí
Hradil, Bulanov – J. Svoboda, Lhotský

Shrnutí

Páté čtvrtfinále nemělo moc šancí začít opatrně, protože hned od první minuty hráli domácí hokejisté přesilovou hru. Jedna ze střel zlomila hůl Dlapovi, takže Piráti byli chvíli v podstatě ve třech, ale oslabení ustáli. Poté měli možnost početní výhody také svěřenci Vladimíra Růžičky, jenže místo útok po pár vteřinách inkasovali. Vladimír Dravecký využil Vondrkova ne úplně ideálního zpracování na modré čáře a rychlý kontr po levém křídle zakončil přesnou ranou na vzdálenější tyč – 0:1.

Třináct vteřin před vypršením Rákosova trestu přišel další faul Třineckých, kteří krátké dvojnásobné oslabení bez potíží ubránili. Už v klasické přesilovce mohl vyrovnat Flemming, jenž dostal puk pod nohy, ale stihl zakončovat do odkryté branky, v níž se však zjevila rukavice a hokejka Hamerlíka, který na poslední chvíli zabránil jistému gólu. Po polovině třetiny si Slezané zahráli další přesilovku. V té se Laco dobře přesunul proti střele Draveckého, neujaly se ani dva pokusy Krepse. V úvodu sedmnácté minuty zaměstnala Hamerlíka třetí formace Pirátů, ovšem slovenský brankář si se všemi pokusy poradil. Po zahajovací třetině tak Piráti ztráceli jeden přesný zásah.

Také prostřední dvacetiminutovku odstartovala brzká přesilovka Ocelářů, v níž Cienciala přestřelil po průniku na levé straně, Petružálek pálil pouze do Laca a neuspěli ani Martin Růžička s Kanem. Po oslabení zahrozili také Piráti. Poletín zblízka a Vondrka z vrcholu kruhů však neuspěli, na druhé straně v úniku netrefil puk Netík.

Osm vteřin po polovině normální hrací doby bylo vyrovnáno. Kaše v rohu vybojoval puk, z kruhu ho Kämpf posunul na modrou Juraji Valachovi a slovenský obr propálil vše před sebou – 1:1. Krátce poté Laco vychytal Draveckého, neuspěl ani Hrňa. Domácí kanonýr, který naskočil do série až ve čtvrtém utkání, si vše vynahradil ve 35. minutě. Jašek v situaci dva na jednoho přihrál právě Eriku Hrňovi a ten z první trefil bližší šibenici – 2:1. V závěru třetiny hráli Oceláři další přesilovku, v níž se neprosadili Dravecký ani Marosz. I po dvou hracích obdobích tak domácí vedli o jediný gól.

Začátek třetího dějství se nesl v opatrném duchu, kdy oba týmy nepustily soupeře do výraznější šance. Střelecké pokusy byly nepřesné nebo zblokované. Od 47. minuty hráli Piráti třetí přesilovku, kterou také po 65 vteřinách využili. Po Ruttově střele od modré si odražený puk našel před brankou David Kämpf a zavěsil do horní poloviny branky – 2:2. Také v následující početní výhodě byli Chomutovští nebezpeční. Teče Kämpf i Skokana však skončily mimo prostor tří tyčí, Vondrkovu střelu vykopl Hamerlík betonem.

Poté se hra přece jen uklidnila, až v závěrečných pěti minutách si Třinec vytvořil tlak v útočném pásmu, abych odvrátil prodloužení. V 57. minutě si na Lacovi vylámal Martin Růžička, což byla poslední velká šance normální hrací doby. Počtvrté za sebou se tak ve čtvrtfinále Pirátů s Oceláři muselo prodlužovat.

První prodloužení nabídlo tři přesilové hry. Nejprve ji hned v úvodu nevyužili Slezané, poté s ní stejně naložili dvakrát Piráti. V 79. minutě si z rohu vybruslil Kämpf, jemuž zkazil gólovou radost po dlouhém blafáku Hamerlíkův beton. Úvod druhého prodloužení byl z obou stran opatrný, až přišlo v polovině 89. minuty rozhodnutí. Tečované nahození od modré čáry propadlo do brankoviště, kde byl nejpohotovější David Cienciala, jenž nastoupil poprvé v letošním play-off a prodloužil sérii minimálně do šestého utkání – 3:2.

Ohlasy trenérů

Vladimír Kýhos (HC Oceláři Třinec): „Čekali jsme, že zápas se bude odvíjet jako ty předchozí dva u nás. Předpokládali jsme, že Chomutov bude výborně bránit, což se se potvrdilo. My nejsme schopní překonat Laca více než jednou nebo dvakrát, takže střetnutí došlo jako většina v téhle sérii do prodloužení. Tam už je to štěstí a tom, ke komu se odrazí puk. Tentokrát se odrazil k nám, za což jsem rádi a budeme pokračovat v pátek.“

Vladimír Růžička (Piráti Chomutov): „Přijeli jsme s podobnou taktikou jako na předešlé zápasy. Myslím, že jsme utkání odehráli dobře. Ve dlouhém prodloužení podobné góly padají a za stavu 3:2 se vracíme domů. Klobouk dolů před hráči, kteří odehráli v krátké době tolik zápasů a drží krok s odpočinutým Třincem. V pátek to máme doma nalité. Když to využijeme, bude to dobré. Pokud se nám to nepovede, víme, co nás tu čeká.“

×
Dnes v 18:00 | Jun.
TECHNIKA HOCKEY BRNO
Piráti Chomutov