9. třída - článek

Extraliga devítek: nárůst na třicet týmů, upravené nadstavby a několik novinek

Napsala 15.07.2024 Kateřina Kundertová
Systém extraligy devítek přichází do ročníku 2024/2025 s několika novinkami od počtu účastníků, přes délku jednotlivých fází až po přenos bodů do nadstaveb. Kromě bitev o titul už dojde i na play-down, pokud se nic nezmění po zásahu vyšší moci.

Nedlouho poté, co si Piráti a další týmy napříč republikou zajistili právo účasti v extralize pro další sezónu a jiní o něj ještě měli bojovat, výkonný výbor Českého hokeje rozhodl o rozšíření na třicet celků. Nikdo nesestoupil a šest týmů šlo nahoru z Ligy devátých tříd.

    A: HC Energie Karlovy Vary, HC Pilsen Wolves, HC Škoda Plzeň, Banes Motor České Budějovice, EC Red Bull Salcburk, Piráti Chomutov, HC Litvínov, IHC Králové Písek, Rytíři Kladno, HK Lev Slaný.

    B: Bílí Tygři Liberec, BK Mladá Boleslav, HC Dynamo Pardubice, Mountfield HK, HC Slavia Praha, HC Sparta Praha, HC Dukla Jihlava, BK Havlíčkův Brod, HC Tábor, HC Com-Sys Říčany.

    C: HC Oceláři Třinec, HC VÍTKOVICE RIDERA, HC Kometa Brno, HCM Warriors Brno, VHK ROBE Vsetín, Berani Zlín, HK Mladí Draci Šumperk, AZ Havířov, HC Olomouc, HC Frýdek-Místek.

Třicet týmů bude v základní části rozděleno do tří desetičlenných skupin (A, B, C), v nichž se utkají pouze dvakrát (namísto čtyřikrát) každý s každým – osmnáct kol. Čtyři nejlepší z každé skupiny si zajistí postup do vyšší nadstavby a zároveň účast v play-off.

Dvanáct celků bude rozděleno do dvou horních nadstaveb, ve kterých na sebe narazí nově čtyřikrát stejně jako zbylá mužstva, která zůstanou ve svých skupinách. Novinkou však je, že si přenesou body a nezačnou na konci listopadu od nuly.

Obdobně jako v předešlém ročníku se k elitní dvanáctce ze spodních nadstaveb přidají vítězové a nejlepší tým z druhých míst. Osmifinále (poskládané křížem) a další kola play-off se budou hrát na dvě vítězná utkání, finále potom na tři.

Na opačném konci čekají jiné starosti, a to ty záchranářské. Poslední ze spodních nadstaveb a nejhorší tým z předposledních míst půjdou do skupiny o udržení. Po šesti kolech dva nejhorší sestoupí do ligy.

Soutěž s hracími dny v sobotu a v neděli startuje už 8. září, kdy by měli chomutovští mladíci vyrazit do rakouského Salcburku. Hráče ročníku 2010 čekají samostatná kola i dvoukola.