Aktuální zprávy

Extraliga devítek je tu! „Bude vyrovnaná, můžeme porazit každého,“ říká Petr Jíra

Napsala 05.09.2024 Kateřina Kundertová
Start extraligy devátých tříd se nezadržitelně blíží, vypukne už v neděli 8. září, kdy Piráti vyzvou rakouský Salcburk. Hlavní trenér Petr Jíra se v hodnocení ohlédl za přípravnou fází a přinesl pohled do budoucna.

Vzhledem k nejdřívějšímu začátku ostré sezóny měla devátá třída během srpna docela našlapaný program. Hned během úvodního týdne stihla dvojutkání s kladenskými Rytíři s bilancí remízy a prohry a vítězství 5:3 proti Kolínu. Nejvyšší výhru zaznamenala proti německému Mannheimu.

    Příprava 9. třídy:
    Kladno – Chomutov 4:4
    Chomutov – Kladno 5:8
    Chomutov – Kolín 5:3

    Turnaj Chomutov:
    Chomutov – Písek 0:5
    Chomutov – Plzeň 1:3
    Chomutov – Říčany 4:2

    Chomutov – Mannheim 9:0

    Turnaj Tábor:
    Tábor – Chomutov 3:1 a 1:3 - 2:1
    Liberec – Chomutov 0:2 a 6:0 - 1:0
    Č. Budějovice – Chomutov 3:2 a 4:3 - 1:0
    Přerov – Chomutov 0:4 a 1:0 - 0:1

    Chomutov – Litvínov 3:5
    Litvínov – Chomutov 4:1

Následně svěřenci Petra Jíry sehráli dva turnaje – na domácím ledě skončili v konkurenci čtyř týmů třetí stejně jako v Táboře proti čtyřem soupeřům. V jižních Čechách se všechny zápasy turnaje sehrály na dva zvlášť bodované poločasy, po nichž bez ohledu na výsledek následovalo nastavení, případně nájezdy za další bod.

Na konci letních prázdnin mladí Piráti dvakrát podlehli v derby Litvínovu. „Absolvovali jsme náročný program, který kromě tréninků a přátelských utkání obsahoval soustředění a turnaje. Odehráli jsme kvalitní zápasy, ale taky byly takové, které se nám nepovedly,“ říká Petr Jíra.

Chomutovští si v úvodu odbydou nejdelší trasu a hned následující týden je čeká víkendový dvojzápas. „Doufám, že náš výkon bude mít v sezóně stoupající tendenci a bude obsahovat věci, které jsme během srpna trénovali. Kluci už nastoupili do školního režimu, takže bude tréninků méně, ale doufám, že naskočí trochu rychlost, protože jsme působili trochu unavenějším dojmem,“ ohlíží se k závěru přípravy.

„Máme věci, na kterých musíme pracovat, což souvisí s rychlostí. Konkrétně jde o forček, aktivitu v soubojích a přizpůsobení se hře do těla. V těchto věcech se musíme zlepšovat,“ doplňuje.

Piráti v základní skupině hrané na osmnáct kol každého soupeře vyzvou doma a venku, kromě Salcburku je čekají Západočeši, Jihočeši a například Kladno s Litvínovem. „Soutěž devátých tříd bude vyrovnaná. Myslím, že jsme schopní porazit každého soupeře, ale taky si musíme dát pozor na ostatní. Nemůžeme k žádnému přistoupit ležérně, protože by se nám to mohlo vymstít,“ uzavírá hlavní kouč. 

Rozpis extraligy 9. tříd »

Z pohledu hráče zhodnotil přípravu Lukáš Jansa, jenž také přidal svůj pohled na nový ročník v extralize devítek. Sám si ji už vyzkoušel, má výhodu v tělesné konstituci a tah do brány; zopakuje pozici nejlepšího střelce týmu? Rozhovor ».

    Sestava 9. třídy: Adam Sedláček, Matyáš Náprstek – Martin Štolfa, Daniel Šabaka, Max Ševčík, Ivan Pronin, Jakub Jelínek, Jakub Schnierer, Adam Havel – Petr Velek, Michal Sinu, Richard Sedlák, Šimon Vavřík, Lukáš Jansa, Jakub Jíra, Alexandr Moskvitin, Adam Murtizaliev, Alexandr Mahlej, Daniel Kříž, Dominik Kolář, Jakub Hečko, Ludwig Dondit, Milan Sinkule.