Reportáže

Piráti odjeli z Hradce Králové bez bodu, rozhodla první třetina a přesilovky

Napsal 17.01.2017 Lukáš Foff, Kateřina Kundertová
H r a d e c K r á l o v é / C h o m u t o v - Piráti zakončili třetí čtvrtinu základní části, k dohrávce 39. kola Tipsport extraligy odjeli do Hradce králové, který měl v zádech prohru se Zlínem. Chomutovští ale nenavázali na sérii čtyř výher, jelikož už po první třetině prohrávali na ledě FORTUNA arény 0:5. V boji o pozice zaručují přímý postup do play-off tak neuspěli. Dvěma body přispěl v chomutovském dresu Brett Skinner.
39.kolo út 17.1.2017
MHK
9:3(5:0, 0:1, 4:2)
CHM
Hradec Králové
Rybár – Čáp, Vydarený, Gregorc, Dietz, Štajnoch, Newton, Š. Havránek – Červený, Džerinš, Šimánek – Bednář, Kukumberg, Dej – Jarůšek, Dragoun, Picard – Köhler, T. Knotek, J. Dvořák
Chomutov
Král (21. Laco) – Flemming, R. Havel, Valach, Skinner, Rutta, Kudělka, L. Chalupa – Vondrka, Huml, Skokan – Kaše, V. Růžička, Tomica – Koblasa, Kämpf, Poletín – Hlava, Raška, Lauko

Branky a nahrávky

Hradec Králové
5. Bednář (Dej, Kukumberg), 12. Picard (Dragoun, Čáp), 15. Jarůšek (Červený, Štajnoch), 16. Šimánek (Červený, Čáp), 19. Dej (Bednář), 46. Kukumberg (Bednář, Dej), 53. T. Knotek (Šimánek, Červený), 55. Šimánek (Červený), 60. Köhler (Newton, Bednář)
Chomutov
24. Vondrka (Skinner, Huml), 42. Poletín (Kaše, Kudělka), 53. Skinner (V. Růžička, Valach)

Statistiky

Vyloučení
2:6
Využití
3:1
V oslabení
0:0
Střely na branku
38:29
Střely zblokované
4:7
Hity
15:20
Vhazování
44:27
Diváci
5013
Rozhodčí
Hradil, Bulanov – Barvíř, Blümel

Shrnutí

Před začátkem zápasu se hradečtí hokejisté příjemně naladili, když oslavili jubilea Rastislava Deje za 500 extraligových startů a Bedřicha Köhlera za 700 startů v nejvyšší soutěži. Předal se také šek na 36 000 korun z akce Skóruj pro… A pak začal takový kolotoč, o kterém se gólmanovi Tomáši Královi bude asi ještě dlouho zdát. Hradec dostal výhodu přesilové hry hned v první minutě po faulu Vondrky, kterou ještě nezužitkoval, ale v čase 4:16 se po takřka dokonalé přihrávce od Deje prosadil Jaroslav Bednář střelou do prázdné brány.

Ve 12. minutě vylepšil náladu ve FORTUNA aréně Alexandre Picard, jenž z veliké blízkosti našel skulinku mezi betony chomutovského gólmana – 2:0. V 15. minutě byl nejproduktivnější hráč ligy Michal Vondrka vyloučen podruhé a Hradec potřeboval na využití početní výhody pouhých šest vteřin. Po dalším spektakulárním pasu, tentokrát od Rudolfa Červeného, pohodlně zvýšil na 3:0 hradecký tank Richard Jarůšek. Jenže Východočeši zdaleka neměli dost. Ta samá formace zůstala na ledové ploše a opět asistent Červený našel Jiřího Šimánka, který po blafáku do forhendu zavěsil pod víko.

Zřejmě všem fanouškům se vybavil nedávný scénář, který se jako přes kopírák odehrál ve Vítkovicích. Jenže Lvi se rozhodli, že Tomáše Krále v bráně potopí definitivně. Druhou přesilovku ze tří totiž ztrestal Rastislav Dej a Chomutov ukázal, proč má nejhorší oslabení v celé soutěži. Východočeši ovládli první třetinu 5:0 a vyrovnali tak svojí nejlepší dvacetiminutovku z roku 2013 proti Liberci.

Kalich hořkosti Tomáše Krále byl zřejmě naplněn až po okraj, protože do druhé třetiny se postavil do chomutovské brány Ján Laco. Severočechům vyšel začátek a tlačili Mountfield HK. V obranném pásmu všechno čistil Zdeněk Čáp a i přesto, že celá hala si myslela, že se jednalo počínání v rámci pravidel, rozhodčí byli jiného názoru a hradeckého beka vyloučili. Po dalším kontroverzním momentu se Chomutovu první přesilovku podařilo využít. Michal Vondrka švihem vypálil na zadní tyč a i díky hráči, který byl zřejmě v brankovišti snížil na 1:5.

Ve 26. minutě se k další přesilovce dostali i domácí a opět ji sehráli slušně. Po 59 vteřinách se do útočného pásma vrhl kapitán Bednář, který byl hodně při chuti a vykoledoval si faul a také trestné střílení. To provedl po svém a snažil se najít skulinku mezi betony Laca, který však toto řešení očekával a za pomocí hokejky si poradil. Další šanci vymýšlel lišáckým zakončením Jarůšek, ale zpoza brány neskóroval.

I nadále se hrál krásný hokej, který musel bavit. Oba týmy si zahrály i další přesilovky, ale ty se jim nepodařilo zužitkovat. Lvi se rozhodně nezatáhli pouze do obrany a nesnažili se pouze bránit velmi slušný výsledek. Hodně vidět byla opět třetí formace. Kukumberg další efektní přihrávkou hledal svého parťáka Jarůška, ale ten byl příliš blízko u Laca. Prostřední třetina tedy skončila 1:0 pro Chomutov, ale v celkovém součtu na tom byl o dost lépe Mountfield.

Stejně jako do druhé třetiny i do té třetí vstoupili lépe Piráti. V čase 41:58 doslova doplácal puk za brankovou čáru Michal Poletín a šance Chomutova rázem stouply. Severočeši se dál tlačili, ale z ojedinělé střely na bránu v úvodní části třetí třetiny Hradec znovu odskočil. Roman Kukumberg byl ve 46. minutě sice v nehokejové pozici na kolenou, přesto prostřelil dezorientovaného Jána Laca a zapříčinil to, že ani on si nezapíše čisté konto.

Gólové hody pokračovaly zvesela dál. Na 7:2 zvýšil Tomáš Knotek, který byl v rychlostním souboji u puku o něco dříve než vyjíždějící Laco, jenž proti němu skočil rybičku. Hradecký člen čtvrté formace však kotouč trošku se štěstím propasíroval pod padajícím brankářem hostí. Za čtvrt minuty už bylo skóre na kostce zase jiné. Chomutov po bleskové kombinaci Vladimíra Růžičky a Bretta Skinnera vstřelil svůj třetí gól. – 7:3.

Jenže hráči se rozhodli, že bránit prostě nebudou. A to zejména ti chomutovští. Čas 54:40, Rudolf Červený nahodil na bránu od modré čáry a k odraženému puku se dostal úplně nepokrytý Jiří Šimánek, jenž bez nervů došťouchl puk na místo určení. Mountfield HK si chtěl navíc ještě zlepšit procento přesilových her, takže po devíti vteřinách využil třetí početní výhodu Bedřich Köhler a upravil na konečných 9:3. Oba jubilanti si tak připsali gól, Hradec osmou tříbodovou výhru v řadě a navíc zápas s nejvyšším počtem vstřelených gólů v novodobé hradecké extraligové historii.

Ohlasy trenérů

Pavel Hynek (Mountfield HK):
„O osudu utkání rozhodla první třetina, kdy nám to tam napadalo. Jsme rádi, že jsme zvládli přímý souboj o šestou příčku. Máme ještě dva zápasy k dobru, ale na to nemůžeme moc koukat. Poprvé v sezóně jsme dali víc než dva góly v přesilových hrách, diváci viděli hodně branek a radujeme se ze tří bodů. Po vítězném zápase vždycky říkám, volno až do půlnoci. Takže do půlnoci si to užijeme a zítra zase musíme nandat montérky a znovu do práce.“

Jan Šťastný (Piráti Chomutov):
„Do utkání jsme vstoupili velice špatně a v první třetině bylo na hřišti de facto jenom jedno mužstvo. Domácí měli výborný pohyb, byli agresivní, vyhrávali osobní souboje a my jsme opravdu jenom koukali. Výsledkem bylo skóre 5:0. Pak jsme si řekli, že to nechceme zabalit, chceme hrát pro fanoušky, vrátit se do zápasu a dohrát ho důstojně. Bohužel se nám to nepovedlo. Pokud je to sportovní facka, která nás má posadit na zadek a připomenout, že dosavadní body jsme nahráli poctivým hokejem, tak je to dobře. Pokud to na nás zanechá nějaké další následky, tak to samozřejmě dobře není. Myslím, že čtvrtá čtvrtina bude velmi náročná, boj o desítku bude hodně hodně těžký. Musíme se vrátit ke hře, kterou jsme doteď aplikovali.“

×
Dnes v 18:00 | Jun.
VHK ROBE Vsetín
Piráti Chomutov