Preview k zápasu

Pohled do Landshutu: památky, průmysl a rodiště německého prezidenta

Napsala 25.07.2023 Kateřina Kundertová
Chomutovský A-tým v přípravě před nadcházejícím ročníkem ve druhé lize vyzve dva německé soupeře, když prvním z nich bude mužstvo EV Landshut. A než přijde na řadu představení hokejového klubu, přečtěte si pár řádků o samotném městě.

Landshut, který je díky svému charakteristickému erbu nazýván také městem tří přileb, leží přibližně sedmdesát kilometrů severovýchodně od Mnichova, takže hokejisté při cestě do Chomutova absolvují více než tři sta kilometrů. Německé město, ve kterém žije více než sedmdesát tisíc obyvatel, se rozkládá v Bavorsku na březích řeky Isar.

Díky své poloze v alpském podhůří a řadě historických památek jde o krásnou turistickou destinaci, která nabídne řadu vyžití. Na okraji jednoho z velkých městských parků se rozprostírá rozsáhlý hrad Trausnitz, který založil v roce 1204 Ludvík I. Nedaleko naleznete další monumentální stavbu – Kostel sv. Martina. Centrum města toho ale nabízí mnohem více, například středověkou bránu jako součást pevnosti a muzeum soch. 

Landshut má i další stránku, a tou je průmysl, díky kterému patří mezi nejbohatší města Bavorska, přičemž těží hlavně z blízkosti mezinárodního letiště Franze Josefa Strausse. Své výrobní haly má na okraji města i automobilka BMW.

Přibližně čtrnáct kilometrů po řece Isar se nachází dnes už neaktivní jaderné elektrárny, druhá byla vyřazena na jaře roku 2023. 

Mezi významné rodáky patří filozof Ludwig Andreas von Feuerbach, jenž svou nejznámější knihou – Podstata křesťanství – ovlivnil další generaci v čele s Charlesem Darwinem a Karlem Marxem, a bývalý německý prezident Roman Herzog, který byl ve funkci mezi lety 1994 a 1999. 

Útržky ze středověkého festivalu, který nabízí zajímavou podívanou.