Preview k zápasu

Pohled do Selbu: centrum německého porcelánu s největší kávovou konvicí na světě

Napsala 29.07.2023 Kateřina Kundertová
Chomutovský A-tým v přípravě před nadcházejícím ročníkem ve druhé lize vyzve dva německé soupeře, když druhým z nich bude mužstvo Selber Wölfe. A než přijde na řadu představení hokejového klubu, přečtěte si pár řádků o samotném městě.

Selb je německé město ve spolkové zemi Bavorsko a nachází se na česko-německých hranicích, od ašského přechodu je vzdálené přibližně sedm kilometrů jihozápadně. Město, ve kterém aktuálně žije přibližně patnáct tisíc obyvatel, je známé především díky výrobě porcelánu, ta rozepsala svou zajímavou historii v devatenáctém století.

Vše začalo nalezením ložiska jemné žuly jako základním materiálem pro výrobu porcelánu, který se však začal vyrábět až s prodlevou, jelikož v ničivém požáru zaniklo celé centrum města. Lidé přišli o domovy i živobytí, takže ochotně zaujali pozice v nedávno vzniklé porcelánce, kvůli tomu, že stál porcelán za obnovou života, získal přídomek bílé zlato. Ve dvacátém století se v Selbu vyráběla celá polovina německé produkce porcelánu, jehož státní muzeum se ve městě nachází, ale posledních několik let prochází krizí.

I největší památky a zajímavosti jsou spojené s porcelánem, kromě výše zmíněného muzea, ve kterém si můžete prohlédnout celou výrobu, jsou v Selbu i porcelánová kašna, porcelánová zvonkohra na budově radnice a například porcelánová mozaika, která je složená z pětapadesáti tisíc porcelánových dlaždic.

V centru města se dále nachází novogotický kostel sv. Ondřeje a půl třetího kilometru severovýchodně nalezneme zámek Erkersreuth. U vjezdu do města stojí největší kávová konvice světa, měří pět metrů, váží čtyři sta kilogramů a pojme šedesát tisíc šálků kávy. 

Mezi významné rodáky mimo sportovní prostředí se řadí Helmut Drexler, jenž svou profesní kariéru nespojil s ničím jiným než s porcelánem, když vyvinul nové jedinečné techniky zdobení, které se nikomu nepodařilo zkopírovat. Malíř a designér se ve třiceti letech stal mistrem ve společnosti Rosenthal AG, obdržel několik ocenění za celoživotní dílo a rok po jeho smrti byla v Selbu přejmenována ulice, kde se narodil, na Helmut-Drexler-Straße.

Blízko českých hranic se narodila i novinářka, autorka románů, povídek a divadelních her Anja Tuckermannová, která je nejznámější díky svým románům o dětech za nacionálně socialistického režimu a po válce.