Reportáže

Do play-out vstoupili Piráti porážkou, v dramatickém utkání nestačili na sousední Litvínov

Napsal 06.03.2018 Michal Luxa
C h o m u t o v - V úvodním kole skupiny poražených týmů Tipsport extraligy nestačili Piráti na Litvínov, s nímž prohráli v prodloužení. Duel by se dal označit reklamou na hokej a téměř nic mu nechybělo. Diváci viděli několik obratů, ostrých hitů, ale také pěkných branek. O chomutovské góly se postupně postarali Dávid Skokan, Martin Šťovíček a Jakub Lauko.
OUM1 út 6.3.2018
CHM
3:4p(2:1, 0:2, 1:0 - 0:1)
LIT
Chomutov
Š. Lukeš – Flemming, Dietz, Valach, Knot, Slovák, Mrázek, Chalupa – Havel, V. Růžička, Sklenář – Vantuch, Huml, Poletín – Tomeček, Skokan, Koblasa – Hlava, Šťovíček, Lauko
Litvínov
Petrásek – Iberer, Šesták, Čutta, Sklenička, Baránek, Doudera, Gula – Jánský, Hübl, F. Lukeš – M. Růžička, Gerhát, Trávníček – Hanzl, Mikúš, Černý – Řehoř, Válek, Jurčík

Branky a nahrávky

Chomutov
13. Skokan (V. Růžička, Knot), 17. Šťovíček (Lauko, Flemming), 46. Lauko
Litvínov
5. J. Mikúš (Gula, J. Černý), 25. V. Hübl (F. Lukeš), 35. J. Mikúš (Iberer), 64. L. Doudera (V. Hübl)

Statistiky

Vyloučení
3:9
Využití
2:1
V oslabení
1:0
Střely na branku
32:28
Střely zblokované
7:13
Hity
21:12
Vhazování
49:31
Diváci
3132
Rozhodčí
Svoboda, Bejček – Kajínek, Zavřel
Vyšší tresty
Hlava (Chomutov) 5 minut a do konce utkání

Shrnutí

Utkání začalo ve vysokém tempu, z kterého mohl těžit Viktor Hübl, jenž neproměnil střelou mezi betony samostatný únik. O chvíli později Jiří Gula vystřelil od modré, jeho střela vypadala na hůl Juraje Mikúše, který v momentě, kdy Štěpán Lukeš nadzvedl beton, našel mezeru pod betonem a vedle tyčky – 0:1. Krátce poté Piráti nevyužili početní výhodu ani situaci ve čtyřech proti čtyřem.

Ve čtrnácté minutě usedl na trestnou lavici Michal Trávníček, jehož faul Chomutovští potrestali už po jednapadesáti vteřinách, když nahození Vladimíra Růžičky tečoval do sítě Dávid Skokan – 1:1. O rozdílovou branku se na konci první třetiny postaral Jakub Lauko, jenž přihrál ve vlastním oslabení do tandemu Martinu Šťovíčkovi, který před odkrytou částí branky uspěl – 2:1.

Ve čtyřiadvacáté minutě bylo zaděláno na drama, jelikož se Viktor Hübl prosmýkl obranou a zakončil z pravé strany do vzdálenějšího rohu – 2:2. Zareagovat mohl po nevyužité přesilovce domácích Vladimír Růžička, nastřelil však z ideální pozice v pravém kruhu pouze boční síťku. Krátce po polovině utkání byl vyloučen na pět minut Nicolas Hlava, jehož trestu využil Juraj Mikúš, který propálil nic netušícího Štěpána Lukeše – 2:3.

V závěru hráli Chomutovští dvojnásobnou početní výhodu, která trvala něco málo přes minutu, ale zůstala nevyužita. Přestože měl Lukáš Vantuch před sebou poloprázdnou bránu, puk se zakutálel jenom těsně vedle tyčky. Do třetí třetiny se šlo po hodně rozkouskované části za stavu 2:3.

Hned na začátku závěrečné třetiny mohl Lukáš Vantuch odčinit předchozí selhání, tentokrát však z ostrého úhlu nastřelil tyčku. Ve 46. minutě Jakub Lauko nejdříve vybojoval přesilovku, a potom ji i sám využil, když si sebral puk, položil Michaela Petráska a zavěsil do horní části branky – 3:3.

Branková konstrukce pomohla i Chomutovu, jelikož ji dvakrát orazítkoval v početní výhodě Viktor Hübl. Nejprve tečoval ránu od modré, a potom vystřelil z pravého kruhu. Rozhodnout mohl v samotném závěru Michal Poletín, který se dostal před obránce, ale nepřekonal černožlutou jedničku.

V nastaveném čase oba celky promarnily několik dobrých šancí, až nakonec rozhodl mladý reprezentant. Lukáš Doudera dostal dobrou přihrávku, popojel si do pravého kruhu a prostřelil Štěpána Lukeše, čímž přiřkl bonusový bod Vervě – 3:4. Pravidlo se potvrzuje – v derby vítězí celek hostů.

Ohlasy trenérů

Petr Martínek (Piráti Chomutov): „Neodehráli jsme vůbec dobré utkání, zase derby s Litvínovem vyhráli hosté. To už je tradice. Můžeme být jenom rádi, kolik máme bodů, protože nejsme v úplně optimální pohodě. Musíme uhrát ještě jeden zápas, abychom měli klid.“

Jiří Šlégr (HC VERVA Litvínov): „Jsem rád, že jsme se vzpamatovali z poslední prohry v Brně, kde jsme nepředvedli vůbec dobrý výkon. Proti Chomutovu to bylo vyrovnané. Vedli jsme, prohrávali a zase vedli, takže je škoda, že se nám nepodařilo udržet vedení v základním čase, ale jsem rádi za výhru.“