JUNIOŘI - článek

Juniorka: „Charakter a týmový duch,“ velí Daniel Lehnert. Z overages půlka

Napsala 09.09.2024 Kateřina Kundertová
Chomutovští junioři sehráli během letní přípravy deset zápasů a zaznamenali jen dvě prohry, ale přesto hlavní kouč Daniel Lehnert vyhlíží hlavně další práci během ostré sezóny, která začíná v pátek 13. září. Z možných overages začnou s týmem dva.

Daniel Lehnert a jeho asistent Vladimír Dráb zahájili letní přípravu se širším kádrem, který během srpna postupně osekávali až do finální podoby. „Do začátku přípravy jsme nastoupili se třiceti hráči. Chtěli jsme všem dát prostor, abychom si udělali názor a byli si stoprocentně jistí, kdo bude tvořit finální soupisku,“ říká hlavní kouč.

„Tréninkové dávky byly náročné, což ale k tomuhle období patří. Bohužel jsme se během celého srpna potýkali se zraněními a nemocemi, což nám trochu komplikovalo práci,“ připouští. „Na druhou stranu jsme si to snad vybrali teď a v sezóně se nám podobné potíže vyhnou,“ přeje si Daniel Lehnert.

    Soupiska juniorů: David Štěrba, Benjamín Vavřena, Daniel Civiš – František Hynek, Ondřej Filip, Martin Havlík, Šimon Kříž, Marek Malcovský, Alex Pokorný, Dominik Svoboda, Adam Žižka, Daniel Břenda, Jan Vaněk – Jan Rindoš, Jan Vostiňák, Martin Starý, Šimon Klobouček, Vojtěch Bečvář, Maksym Bon, Tomáš Hlaváček, Josef Chládek, Matěj Kalvoda, Matyáš Kincl, Dominik Mišovic, Filip Nastoupil, Matyáš Patočka, Samuel Peksa, Jan Kurnát.
    Příprava »
    Liga juniorů »

Junioři zahájili srpen nulou proti Sokolovu, s nímž přesně o týden později prohráli 3:4 v prodloužení. Oba zápasy rozdělila výhra s Kladnem, které Piráti potkají během dlouhodobé části ročníku čtyřikrát. V polovině měsíce chomutovská dvacítka vyrazila do německého Chemnitzu na turnaj, kde po třech výhrách proti Drážďanům, Norimberku a domácímu týmu získala zlato.

Junioři následně proti Třemošné utrpěli jedinou prohru po šedesáti minutách, ale vzápětí si spravili chuť pohodlnou výhrou s Mannheimem a v generálce znovu přetlačili Rytíře. „Příprava výsledkově nedopadla úplně nejhůř, ale víme, že nás čeká hodně práce,“ uvádí jednatřicetiletý kouč.

V minulé sezóně nezačali dobře, ale poté během play-off ukázali velkou sílu a nebyli daleko otočení semifinále ligy – mužstvo bylo a bude klíč. „V první řadě musíme vybudovat tým s charakterem a týmovým duchem na ledě i mimo něj.“

„A pak se musíme soustředit na každodenní posouvání výkonnosti všech hráčů a dodržování systému, kterým se chceme prezentovat, což je asi úkol každého trenéra této kategorie,“ doplňuje.

Český hokej obdobně jako v extralize zavedl i v lize možnost nasazování hráčů – overages – narozených v roce 2004. „Základem je, aby se kluci prosadili v dospělém hokeji, protože tam už věkově spadají. Moc bych jim to přál,“ líčí.

Vzhledem k dalším pravidlům jde konkrétně o útočníky Jana Vostiňáka, Jana Rindoše, Martina Starého a obránce Ondřeje Filipa. „Jejich nasazování se bude vyvíjet podle různých okolností, takže neznám jednoznačnou odpověď, nicméně v tuhle chvíli mohu říct, že s námi začnou Rindoš a Filip,“ uzavírá Daniel Lehnert.