JUNIOŘI - článek

Overage v juniorce, chránič krku pro všechny, úpravy u trenérských licencí

Napsala 29.07.2024 Kateřina Kundertová
Všeobecná ustanovení soutěží řízených Českým hokejem mají několik změn, mezi kterými je i povinnost nosit chránič krku bez rozdílu věku. V závěru července také výkonný výbor schválil technické normy ligy juniorů, do které se vrací overage hráči.

Prolínací soutěž a podmínka poloviny zápasů

Do kvalifikace případně baráže může nastoupit pouze hráč, který za klub odehrál minimálně polovinu zápasů z celkového počtu, který prolínací soutěži předcházel. Započítat se také mohou zápasy za jiné družstvo klubu (béčko, jiná věková kategorie).

Podmínku nemusí splnit takový hráč, u něhož bude do 31. prosince 2024 bez jakýchkoliv vad podána registračnímu oddělení Českého hokeje žádost o přestup, hostování, zrušení hostování, anebo přihláška k registraci a po tomto termínu nenastoupí za jiný klub stejné případně vyšší soutěže.

    Zařazení hráčů do jednotlivých věkových kategorií:
  • senioři: 2004 a starší
  • junioři: 2005–2007 
  • dorostenci: 2008–2009 
  • 9. třída: 2010 
  • starší žáci: 2011–2012 
  • mladší žáci: 2013–2014

Změna potřebné výše trenérské licence

Úprava se týká pro potřeby chomutovských Pirátů ligy juniorů, ve které dosud zpravidla hlavní trenér musel mít nejvyšší licenci A. V sezóně 2024/2025 bude stačit i béčko.

Dva hlavní rozhodčí i v mládežnických ligách

V lize dorostu i lize juniorů mohou utkání řídit rozhodčí buď ve složení jeden hlavní a dva čároví, nebo dva hlavní a dva čároví. Variantu určí řídící orgán soutěže na návrh příslušné komise rozhodčích.

V juniorské lize čtvrtfinále a semifinále po čtvrtý zápas jsou řízena systémem jeden hlavní a dva čároví. Pátý zápas semifinále, celé finále a play-down budou řídit dva a dva.

Chránič krku nově povinností pro všechny

Po smrtelné nehodě na konci října loňského roku pravidlo, které viselo ve vzduchu. Povinnost zavedla IIHF a od nového ročníku budou muset chránič proti říznutí do krku nosit všichni hráči bez rozdílu věku.

Overage hráči do juniorky, můžou nastoupit tři

V jednom zápase mohou za tým nastoupit maximálně tři hráči do pole narození v roce 2004, pokud daný hráč odehrál za klub v předešlé sezóně dvacet zápasů. V případě, že minimální počet nesplnil, měl právo nastupovat za (chomutovskou) juniorku a nenastoupil za jiný klub ve stejné kategorii. Nesmí však jít podle předpisů ČSLH o cizince, za kterého už hráč není považován po třech sezónách odehraných v tuzemských soutěží.

Podmínky pro nastoupení ve finále sezóny ligy juniorů

V závěrečných částech – o postup do extraligy juniorů a o udržení v lize juniorů – mohou nastoupit hráči, kteří v první části soutěže ligy juniorů odehráli minimálně čtrnáct zápasů. Tuto podmínku nemusí splnit takový hráč, za kterého bude do konce kalendářního roku podána žádost registračnímu oddělení ČSLH o přestup anebo hostování, v následujících měsících neztratí toto právo a nenastoupí v žádném zápase za jiné družstvo klubu účastnícího se soutěže ligy juniorů nebo soutěže vyšší.

Technické normy ligy dorostu a extraligy devátých tříd bude schvalovat výkonný výbor ČSLH ve druhé polovině srpna.