JUNIOŘI - článek

Liga juniorů: Piráti mají čtyři nové soupeře, návrat sestupu a boj o elitu

Napsala 10.07.2024 Kateřina Kundertová
Z juniorské ligy se v minulé sezóně nesestupovalo, takže kvůli čtyřem postupujícím z regionální ligy nabyla na šestnáct mužstev. Pak už systém soutěže zůstal takřka bez změn, jen finále se může případně natáhnout až k sedmé bitvě o postup mezi elitu.

Liga juniorů oproti minulé sezóně nabobtná o čtyři týmy celkově na šestnáct. Z extraligy sestoupila Olomouc a z regionální ligy postoupili Tábor, pražská Hvězda, brněnští Warriors a Náchod. Ten však licenci přenechal Zlínu, který postaví svůj B-tým.

Dále systém soutěže zůstal víceméně stejný. Šestnáct celků se rozdělí do dvou skupin po osmi, v rámci kterých se utkají čtyřikrát každý s každým, a dvakrát narazí i na soky z protější skupiny. Celkově základní část přinese 44 kol, bude se hrát v pátek a v neděli, začne 13. září a skončí 9. března. 

    Západ: Piráti Chomutov, HC Meteor Třemošná, IHC Králové Písek, BK Havlíčkův Brod, HC Chrudim, Rytíři Kladno, HC Hvězda Praha, HC Tábor.

    Východ: HC Olomouc, VHK ROBE Vsetín, HK Mladí Draci Šumperk, HC RT TORAX Poruba, Technika Hockey Brno, AZ Havířov, HCM Warriors Brno, Berani Zlín „B“.

Do vyřazovacích bojů půjdou z obou skupin čtyři nejlepší, kteří začnou ve čtvrtfinále křížem první proti čtvrtému, druhý proti třetímu a tak dál. Kromě finále, které se bude hrát na čtyři vítězství, zůstávají série hrané na tři vítězná utkání.

Vítěz ligy přímo postoupí do extraligy juniorů. Týmy z osmým míst po dlouhodobé části zamíří do play-down, kde si to na čtyři vítězné zápasy rozdají o sestup do regionální ligy. Ten se vrací opět po roce.

Piráti můžou na začátku ročníku vytěžit body z domácího prostředí, jelikož z pěti zářijových zápasů je čeká pouze jeden venku – v Písku. Před vlastními fanoušky postupně přivítají Tábor, Třemošnou, Havlíčkův Brod a brněnské Warriors.